Graven, en nog eens graven

De eerste vrijdag van November, dus aanstaande, zal traditiegetrouw en voor het derde achtereenvolgende keer de Dag van de Haagsche Geschiedenis plaatsvinden. Dit keer rond het thema Graven in de stad.

door L.P.G. Robber van Vredesteyn

759 Jaar geleden werd Den Haag gesticht, althans dat zeggen de historicologen, maar meer dan 5000 jaar terug in de Ouwehoertijd werden hier al jagers verzameld, en vissers. Daarna kwamen er natuurlijk nog meer rare jongens en gelukkig ook meisjes, en Romeinen. Caligula heeft nog door de Haaglanden gestruind alvorens af te varen naar Brittania.
De plaatselijke bevolking bestond hier niet uit Friezen of Batavieren maar uit echte proto-Duindorpers, Cananefaten, die hun hoofdstad hadden in het huidige Voorburg dat door Romeinen steevast als Forum Hadrianum, de Markt van Adrie, werd aangeduid.
Vanaf het jaar 70 hielden de Latijnse jongens het hier voor gezien want die hadden net na The Life of Brian de tempel van de Joden afgefikt en dus brak overal de pleuris uit.
Vervolgens gebeurde er hier eeuwenlang helemaal nakko.

Totdat een verre voorvader van Rutger Hauer zijn oog liet vallen op een leuk duinmeer temidden van bossen vol wild en er zijn grafelijke hof vestigt. Ene Graaf Willem II, zijn zoon heet Jantje, wordt later bijna keizer van het Duitse Rijk maar gelukkig had hij sowieso al een tuin op zijn buik voordat het überhaupt zover kwam. Omdat onze oosterburen dat nooit hebben verwerkt zijn ze meer dan 60 jaar terug nog eens gründlich langs gekomen en sommige graven hier nogsteeds kuilen in het zand in de buurt van het Kurhaus.

Info over de Dag van de Haagsche Geschiedenis: http://www.en.nationaalarchief.nl/agenda/event/dag_haagse_geschiedenis.asp

, , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag