Alfred

Afred

Den Haag, Prinsessegracht

Alfred verdwijnt soms een paar dagen, hij slaapt dan in het bos, om dan plotseling weer op te duiken.
Politie en Parnassia proberen met enige drang om Alfred opgenomen te krijgen maar daar is hijzelf nog niet aan toe, als de druk van de hulpverleners te groot wordt vlucht Alfred voor een paar dagen de bossen in en weet zo te overleven.

Een medewerker van een kantoor aan de Prinsessegracht komt zo af en toe langs om wat eten en drinken te brengen en een praatje te maken.

Alfred wilde wel op de foto als ik de straatnaam erbij vermelde en de aankomende boot van de Ooievaart vond hij wel mooi. Hij kent Flickr en wist dat ze inmiddels ook korte filmpjes toelaten maar dat laatste vond hij maar niks.

www.vk.tv/video/15172/zorgen-om-daklozen-den-haag.html

, , , , , , , , , , , ,

22 Responses to Alfred

 1. marie-ll mei 12, 2008 at 12:38 pm #

  Prachtig portret en mooi verhaal Roel! En tof dat je schrijft voor Hofstijl. Dat er nog veel meer portretten mogen komen.

 2. Maup mei 14, 2008 at 1:29 pm #

  Dit is een verhaal van het soort dat we te weinig lezen.
  Goed werk Roel.Meâh please.
  Interessant dat hij op de hoogte is van de nieuwigheid op Flickr.

 3. Bas Bogers juni 3, 2008 at 9:32 am #

  Roel heeft mij voorgesteld aan Alfred en sindsdien bezoek ik hem zo nu en dan. Alfred is een vriendelijk en erg slimme man van eind 30 uit Rotterdam. Hij kan en wil geen afstand doen van zijn spullen, hij verzameld en leeft al 13 jaar op straat Ook de wijkagent maakt soms een praatje met hem. Hij heeft een wensenlijstje, op nummer één staat een (moderne) bakfiets.
  Maak een praatje met hem als je hem tegenkomt.

  • rebecca maart 10, 2012 at 4:02 pm #

   ik ben12 jaar en ik fiets elke dag met een groepje vrienden naar school ik zie hem zitten iedereen lacht hem uit maar ik geef hemmijn brood (lunch en tussendoortje) en mijn drinken hij is me zo erg dankbaar dat ik gwn moet huilen zo zielig vind ik het. ik zit zelf in een pleeggezin en weet hoe het voelt om uitgelachen te worden ik heb zelf al 15 kilo ondergewicht . maar ik doe dit voor alfred en op school zeggen ze als het druk is wie nu praat is alfred en ik praat gwn verder en trek me der nixx van aan .

 4. Bas Bogers oktober 15, 2008 at 10:29 am #

  Alfred is per 07-10-2008 onvrijwillig opgenomen in Parnasia. (nectarinestraat 10 Den Haag)

 5. Gerard van Es oktober 27, 2008 at 1:30 am #

  Het klopt dat ik hem al tijden niet meer heb gezien daar aan de kade. Jammer dat hij onvrijwillig is opgenomen, dwang is niet goed. Aan de andere kant maakte hij er een gigantische puinhoop van..overal zakken vuilnis die over meters afstand werden verspreid over gras, grint en het water.

  Ik hoop dat het goed met hem gaat. Als je weer op bezoek gaat Bas, doe dan de groeten van Gerard, hij kent mij van vroeger toen ik net als hij in het ‘circuit’ zat.

  • rebecca maart 10, 2012 at 4:05 pm #

   ik ken zijn verleden uit mijn hoofd ik ben bij hem in het gras gaan zitten en heb naar hem geluisterd

 6. Piet Musterd mei 24, 2010 at 5:20 pm #

  Sinds november 2009 “woont” hij op het landgoed Meer en Bos. Ik maak wel eens een praatje met hem en af en toe neem ik wat te eten voor hem mee. Maar niet nadat ik gevraagd heb wat hij graag wil hebben. Dat scheelt nogal eens van tijd tot tijd.
  Hij heeft de hele winter buiten geleefd. Ondanks vorst en hulpaanbod van instanties die onderdag aanboden tijdens de koudste periode bleef hij liever buiten. Ik mocht hem een keer fotograferen, heb dat ook gedaan en heb nu een schitterend portret in mijn bezit. Maar ik heb hem moeten beloven dat die foto niet op internet te zien zal zijn.
  Ik zal hem eens voor hem af laten drukken en om toestemming vragen.

 7. Roel Wijnants juni 4, 2010 at 10:13 pm #

  Heb naar aanleiding van Pieters comment Alfred opgezocht, hij maakt het idd goed .Was leuk om hem weer terug te zien na al die tijd heb veel foto’s mogen maken en wat gefilmd . maar dat moet vooralsnog in mijn archief blijven ,want iedereen kijkt mee op het www ook diegene die het niet zo goed met Alfred voorhebben en hij was er nog niet aan toe aldus Alfred

 8. ingrid kooijman oktober 9, 2010 at 11:56 am #

  Alfred is plotseling verdwenen uit Meer en Bosch. Volgens de wijkagent waren de mensen met de honden toch niet meer zo aardig voor hem.Jammer ik raakte min of meer gehecht aan hem. Het is fijn om met hem te praten.
  Weet iemand waar hij nu verblijft?

 9. Roel Wijnants oktober 9, 2010 at 3:43 pm #

  Jammer om te horen dat er geen ruimte in deze tijd is voor mensen zoals Alfred. In het begin vinden ze het interessant daarna moet hij verdwijnen uit hun domein.
  Ik zal wat rondfietsen om te kijken waar hij nu verblijft .
  Bedankt voor de info

 10. Maup oktober 9, 2010 at 4:11 pm #

  Ik zal ook een oog in ’t zeil houden. Ik wandel aardig wat parken af per week 😉

 11. ingrid kooijman oktober 18, 2010 at 9:40 pm #

  Volgens de wijkagent, die ik benaderd heb, begeeft hij zich rond het Loosduinse Hoofdplein op een bankje in de Willem III straat. Ik heb hem daar nooit gezien terwijl ik toch mijn boodschappen bij de Hoogvlied in Loosduinen doe. Ik zou hem graag weer ontmoeten,maar ja blijkbaar zit het er niet in. Voor hem waarschijnlijk maar goed ook, want mensen die te veel bij hem betrokken raken ontregelen hem alleen maar. Daar moet ik dan maar mee leven.Ik mis hem zeer.

 12. Maup oktober 18, 2010 at 9:46 pm #

  Dank voor de update Ingrid.
  Ik heb hem al die tijd niet meer gezien maar zal Loosduinen scherper befietsen.
  In Ockenburg zijn een paar verborgen ‘hide-outs’ bij gebrek aan een beter woord. Zal ook eens kijken daar.

 13. Mo oktober 18, 2010 at 10:01 pm #

  Zo hebben we er nog enkelen in Den Haag gehad. Die ‘bewust’ deze keuze maakten, zie o.a.:

  http://www.haagschleven.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=66:natte-antje&catid=36:rode-dorp-verhalen&Itemid=66

  Gr
  Mo

 14. Maup oktober 18, 2010 at 10:07 pm #

  @Mo: Merci voor die waardevolle link.

 15. Pieter november 16, 2010 at 4:44 pm #

  Hij duikt vast wel weer een keer hier of daar op. Ik miste hem ook al een tijdje. Ik was hem eerder al een beetje uit het oog verloren omdat ik wel zag dat hij heel veel contacten had in Meer en Bosch. Als ik hem zag zitten was hij meestal wel met iemand in gesprek. Ik begrijp nu dat Ingrid Kooijman een van die personen was. Grappig eigenlijk. Ik heb hem ooit op de foto mogen zeggen onder voorbehoud dat ik die niet zou uploaden. Inmiddels bijna een jaar geleden. Ik heb hem nooit geupload maar nu hij “zoek” is denk ik er toch over na om hem te laten zien op flickr of misschien hier op Hofstijl.

 16. Roel Wijnants november 16, 2010 at 5:01 pm #

  @Pieter ik heb een hele serie foto’s en een film met Alfred maar ik wacht nog even het eet geen brood.

 17. renee maart 17, 2011 at 6:42 pm #

  Alfred woont sinds november op de grens van loosduinen en Houtwijk, ik maak regelmatig een praatje met hem op zijn condities. In de ergste vrieskou is hij een paar dagen, zeer tegen zijn zin, opgenomen geweest, maar hij kwam weer terug. Op dit ogenblik wordt het hem hier erg moeilijk gemaakt, hij mag alleen bij zich hebben wat hij kan dragen, en anders wordt hij bekeurd door de BOA’s, de politie laten hem met rust, hij heeft het er nu over om ook hier weer te vertrekken.

 18. ingrid kooijman maart 17, 2011 at 8:43 pm #

  Wat ontzettend fijn om weer iets te vernemen rond zijn wel en wee. Ik heb hem wel zo nu en dan zien weg duiken achter de container bij de snackbar op de oude haagweg. Ik durfde hem niet aan te spreken omdat hij mij een keer helemaal voor rot gescholden heeft, met zo,n haat, dat dat toch wel veel indruk op mij maakte.
  Ongetwijfeld was ik te ver gegaan in de neiging om contact te zoeken, voor je het weet ga je te ver daarin.Goed om te horen dat hij weer een contact heeft. Maar wat zijn BOA,s nu weer! Hoe kan het dat de politie je met rust laat en dat je last hebt van BOA’s!!.Toen hij in Meer en Bosch verbleef,had hij volgens mij ook geen enkele last van de politie. De wijk agent maakte regelmatig een praatje met hem.
  Ik denk dat hij wel weer zal vertrekken, maar ook omdat hij nergens echt wil of kan blijven.
  Het ga hem goed en ik hoop hem ooit nog eens te ontmoeten,

 19. renee maart 17, 2011 at 10:48 pm #

  BOA’s zijn Bijondere Opsporing Ambteneren, Het van hersens ontdane handhavingsteam. Je kan alleen goed met hem communiceren als je de contacten heel summier houdt en het zo veel mogelijk van zijn kant laat komen.
  Momenteel is hij wat van streek omndat ze hem niet met rust laten en zodra ze de kans krijgen gooien ze zijn spulletjes weg, wie `ze` precies zijn weet ik niet,

Trackbacks/Pingbacks

 1. Sjors leeft! at Hofstijl - juli 11, 2008

  […] Zie ook: Alfred […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag