Sjors leeft!

Sjors by Roel1943
foto: Creative Commons Roel1943

Sjors leeft al vanaf zijn 20ste op straat. Af en toe slaapt hij bij iemand in huis maar vaker is buiten zijn slaapplaats. 68 is Sjors nu en hij heeft net als elke Nederlander van die leeftijd AOW. Sjors heeft een minimaal pensioentje vanwege de losse werkzaamheden die hij in de bouw verrichtte. Meestal bestond dat werk uit slopen of hij trad op als nachtwaker, waarbij hij zijn vrijheid voor een groot deel kon behouden.

Omdat hij geen vaste woon- of verblijfplaats heeft moet hij zich elke maand in Leiden melden bij de Sociale VerzekeringsBank. Ze willen weten of hij nog leeft. Laatst gebeurde het dat hij in het ziekenhuis lag voor een behandeling op de dag dat hij zich moest melden. Die maand kreeg Sjors dus geen geld. Maar deze vrijdag gaat Sjors op de fiets naar Leiden om zich levend te melden.
Hij zei “ik leef langer dan die man van het SVB want die is al jaren dood” en lachte voluit.

ik had Sjors jaren niet meer gezien in de stad en nu kwam ik hem tegen bij de visafslag en heb smakelijk gelachen om de verhalen die hij vertelde.

Zie ook: Alfred

, , , , , ,

3 Responses to Sjors leeft!

  1. Bas Bogers juli 11, 2008 at 4:33 am #

    Goed stukje Roel! Ik kende Sjors niet. 48 jaar op straat, ik kan me niet voorstellen dat ik dat zou kunnen. Vrijheid, dat wel maar een iedere dag zwaar bevochten vrijheid.

  2. Maup juli 11, 2008 at 9:10 am #

    Een prachtige reportage wederom Roel. De positieve levenskracht sraalt uit de ogen van Sjors.

  3. Maurice juli 11, 2008 at 9:25 pm #

    Mooi en ontroerend verhaal, één van de vele kleine, bijzondere geschiedenissen in de wereld. De foto mag er ook wezen, Roel: indringend portret.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag