Zandsculptuur op het Buitenhof

foto: marie-ll ©reative ©ommons

Het was jullie wellicht niet ontgaan: tot eind augustus zijn er mooie zandsculpturen op het Buitenhof te bekijken. Met als thema ‘Den Haag, internationale stad van vrede en recht’. Gebouwd door de zand-a-ca-de-mie.

300.000 kilo zand was nodig om de Haagse skyline na te maken. Geen eenvoudige klus, niet alleen omdat het geboetseer met zand nogal een specialistenklus is, maar ook omdat Den Haag een ondergrondse geheime wereld kent. We kennen allemaal de verhalen van de Tramtunnel die door het Haagse moeras gegraven werd. Om kort te gaan: een stevige ondergrond in Den Haag zoeken is geen eenvoudige klus. Vandaar dus dat het het Buitenhof werd. Een goeie locatie, midden in het centrum, met uitzicht op het Binnenhof, de Vijverberg en een haringtent binnen handbereik.

Welhaast onwaarschijnlijk dat dat zand zo lang, tot en met eind augustus, kan blijven staan. Wind en regen hebben er weinig invloed op. Dat komt omdat er gebruik gemaakt wordt van rivierzand. En dat de boel stevig is aangedrukt.

Vermeldenswaardig is te noemen het New Babylon, opgenomen in de skyline. Dit pand is nog niet af, maar we krijgen nu alvast een voorproefje. Babylon, ooit bij mij favoriet vanwege de gezellige bioscoop. Deze kan niet snel genoeg terugkomen, laten we het daar maar op houden.

Voor de thuisblijvers hebben we tenslotte een foto-pool op Flickr ingericht. Hoewel thuisblijvers? Deze groep is voor iedereen met een Flickr-account toegankelijk, dus als je een mooie foto van de zandsculpturen hebt gemaakt, voeg die foto dan toe aan de groep.

Aanvullende informatie over deze bezienswaardigheid vind je op de website van de opdrachtgever, The Hague Festivals.

, , ,

3 Responses to Zandsculptuur op het Buitenhof

 1. roel1943 juli 25, 2008 at 12:03 am #

  Leuk informatief stukje MarieII.
  ik vind de sculpturen nog steeds mooi om naar te kijken als ik er langs fiets.

 2. Sytske juli 28, 2008 at 7:29 pm #

  Raapie schrijft: ‘Wind en regen hebben er weinig invloed op’. De afgelopen tijd zijn er toch de nodige slagregens over Den Haag getrokken. Toen ik met een vriend naar deze sculptuur stond te kijken kon hij niet geloven dat er geen ‘coating’ op zat. Wellicht werd een ‘cement’ door het zand gemengd?
  Vraagje aan marie-ll: Heeft de stevigheid alleen te maken met het soort zand? Of wordt het zand ook af en toe weer glad gestreken?

 3. Mariëlle augustus 8, 2008 at 12:35 am #

  🙂 het zand komt uit een rivier, om precies te zijn uit de Maas. Rivierzand heeft een hoekige structuur waardoor de korrels goed op elkaar blijven liggen, in tegenstelling tot vele soorten strandzand die veelal een ronde structuur hebben en de korrels uit elkaar rollen (als knikkers). Zandsculpturen zijn puur zand (en water) en er is geen cement toegevoegd, anders zouden het cementsculpturen zijn en dat is heel anders hakken, dan ben je een echte beeldhouwer. Wel wordt er een soort van dun laagje eiwit op gespoten om de fijne details bij elkaar te houden, maar het houdt zeker de sculptuur niet bij elkaar. Als je naar de sculptuur op het Buitenhof kijkt kun je wel zien dat het veel geregend heeft, er zitten namelijke scheuren in. Maar deze kunnen zeker wel gerepareerd worden!

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag