Minder 'kijk' op Kijkduin?

foto: Pieter Musterd ©reative ©ommons

In een van die flatjes rechts op deze foto woon ik. De linker woontoren heb ik er zelf ingeshopt, hij staat er dus (nog) niet. Maar als de plannen van de gemeente doorgaan ziet mijn straatje er over een paar jaar ongeveer zo uit!

Tussen het bushokje uiterst links en de straat recht voor u ligt een stukje groen dat door velen wordt gezien als braakliggend terrein. Dit stukje is echter een monument, aangeboden aan Piet Vink bij zijn afscheid uit de Haagse gemeentepolitiek. Dit monument heet daarom “De Terp van Vink”.

Bijna heel Beach Resort Kijkduin is inmiddels verkocht aan projectontwikkelaar Q Vastgoed Creatie. Zij presenteerden onlangs hun ingrijpende nieuwbouwplannen voor Kijkduin – zie deze website www.hetnieuwekijkduin.nl – en de uitdrukkelijke wens van de gemeente om in deze buurt meer woningen te bouwen is op dit monument een hoogteaccent (we mogen een flatgebouw van 50 meter geen hoogbouw noemen van Marnix Norder) gepland. In deze buurt moeten volgens de huidige plannen 800 tot 1000 nieuwe woningen komen. Wethouder Marnix Norder is een verre opvolger en partijgenoot van Piet Vink en wil dus op een monument ter ere van zijn verre voorganger een wolkenkrabber neerzetten.

De buurt protesteert natuurlijk op volle toeren, voornamelijk tegen die enorme hoogbouw. Bij het verschijnen van het plan, enkele maanden geleden, heeft het Algemeen Dagblad (vroeger gewoon de Haagse Courant) een informatiebijeenkomst in het Atlantic Hotel georganiseerd. Het hotel was te klein, politie en beveiliging moesten ingeschakeld worden. Marnix Norder kon uitleggen wat hij wilde, aan het eind van de avond stak niemand een hand omhoog toen de AD-presentator vroeg of er nu meer begrip voor de plannen van Norder was. De gemeenteraad heeft het struktuurplan (of zoiets) inmiddels wel aangenomen en binnen afzienbare tijd worden de plannen voorgelegd aan bewoners, gebruikers en belanghebbenden. Dit wekt de suggestie dat er nog inspraak mogelijk is.

Wij zijn er klaar voor en kunnen alle steun gebruiken!

P.S. Bovenstaande foto is een Photoshopcreatie. Ik had maar ruimte voor 12 etages op deze foto. De plannen gaan uit van 50 meter. Dat zou dus 16 of 17 etages kunnen worden…

, , ,

4 Responses to Minder 'kijk' op Kijkduin?

 1. Roel1943 augustus 4, 2008 at 3:11 am #

  Goeie info pieter en top shop. we zullen duimen.

 2. Maup augustus 4, 2008 at 3:37 am #

  De photoshop is zo overtuigend dat ik aanvankelijk dacht dat het een echt bestaande situatie was.
  Het is overigens bizar dat de gemeente zich niet bewust lijkt van de zgn Terp van Vink.
  Ik hoop dat vooral die hoogbouw er nooit komt.

 3. Akbar augustus 5, 2008 at 3:56 am #

  Ach, de gemeente is zich wel vaker niet bewust van monumenten en kunstwerken. Het kunstwerk op het Piet Heinplein bestond volgend hen ook niet.
  Waarschuw maar als het tijd is voor (harde)aktie.

 4. pieter augustus 6, 2008 at 3:48 am #

  Ik heb mijn eerste fotoshoplessen van Roel1943 gekregen Maup.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag