Mijn vingerafdruk, in ruil voor wat?

IMG_7348-500px

Sinds 21 september dit jaar slaat onze regering de vingerafdrukken van alle Nederlanders op, met de bedoeling ze in een centrale database te verzamelen. De beslissing om deze database aan te leggen is geruisloos door de Eerste en Tweede Kamer geloodst.

(…)
Het doel van de databank is “veiligheid”.

Veiligheid? Wat nu als de gehele database met vingerafdrukken in handen valt van een ongewenste organisatie, of dat er foute ‘matches’ gemaakt worden. Een menselijk fout is snel gemaakt, zo leert de ervaring.

Maar belangrijker is dat het hier gaat om privacygegevens. Hiermee krijgt de overheid veel te veel gegevens in handen van de burgers, onnodige gegevens.

En dat dit soort belangrijke beslissingen ondemocratisch besloten worden, is een schande te noemen. Dus noem ik dat een schande!

Het Nieuwe Rijk heeft een petitie gestart. Niet geheel onverwacht (zacht uitgedrukt) wekt HP/De Tijd de suggestie dat er een link gelegd moeten worden met de holocaust. Oh, moeten we de kerstster dan ook maar afschaffen omdat deze in verband gebracht kan worden met de holocaust? Lijkt ‘ie teveel op een Jodenster?

Het Nieuwe Rijk zet zich in voor een zaak die ons allen aangaat. De zaak die privacy heet en ver buiten de handen van een onzorgvuldige overheid moet blijven. Dit gaat alle burgers aan. En die burgers dienen in verzet te komen als ze het er niet mee eens zijn. Waarvan akte.

(foto: Meneer de Braker)

, ,

7 Responses to Mijn vingerafdruk, in ruil voor wat?

 1. karin r. november 25, 2009 at 4:26 pm #

  hoe vaak is het zo geweest dat privé gevoelige informatie letterlijk op straat lag waardoor peter r de vries weer een programma avond kon vullen? …

 2. Maurits Burgers november 25, 2009 at 10:45 pm #

  En toch slaan de actievoerders hier de plank mis naar mijn mening.
  De volgens mij niet onterechte associatie met de Holocaust zorgt ervoor dat de aandacht afgeleid wordt van de zaak zelve.
  Indetificatiezucht tegenover identificatie-angst.
  Daar moeten we over praten, en niet net doen alsof de overheid het Derde Rijk imiteert.
  Persoonlijk meen ik dat die vingerafdrukken bepaalde technische vormen van identieteitsfraude zullen vergemakkelijken.
  Qua datazekerheid zijn vingerafdrukken vrij dom, en dus toegankelijk voor misbruik.
  Ik ben dus fel tegen.
  Desondanks vind ik de actie beneden peil.

 3. Akbar november 26, 2009 at 10:32 am #

  Ik heb geen enkel probleem met deze aktie. En als mensen problemen hebben met een associatie met de Holocaust moeten ze maar even bedenken hoe gemakkelijk toen, door een uitstekende registratie, de Joden konden worden gelocaliseerd en opgepakt…

  Nog steeds staat Nederland nummer 1 als het gaat om identificatiezucht. Enige identificatie-angst is dus niet zo verwonderlijk. Zelf maak ik me er allang niet meer druk om. Privacy bestaat niet meer. Echter, het zou wel goed zijn als de overheid zich ook aan de grondwet hield.

 4. karin r. november 26, 2009 at 11:35 am #

  @Akbar en Maurits: heb ook geen moeite met de actie. het schudt wakker. daar was het om te doen.

 5. Mariëlle Ernst december 3, 2009 at 2:23 pm #

  Persoonlijk krijg ik nogal kippevel van deze actie. Ik vind het ongepast. Wat mij nog het meest stoort is dat het anoniem is, bij wie kun je verhaal halen, bij wie kun je reageren op de inhoud van deze folder? Ik houd best van prikkelende campagnes en acties, maar deze gaat mij één brug te ver.

 6. Maurits Burgers december 4, 2009 at 9:48 pm #

  Overigens en eerlijk gezegd vind ik “moeten we de kerstster dan ook maar afschaffen omdat deze in verband gebracht kan worden met de holocaust? Lijkt ‘ie teveel op een Jodenster?” ook behoorlijk de plank mis slaan. En de vlag van Israel dan ook maar?
  Mag ik er op wijzen dat de Jodenster, het schild van David geen nazistisch maar joods symbool is. An sich überhaupt geen kerstverlichting.

 7. Raapie december 4, 2009 at 11:05 pm #

  @Maurits: precies, er is te weinig verband. Daarom vind ik de vergelijking met de holocaust ook te ver gezocht. Wanneer dingen niet hetzelfde zijn, dan zijn ze niet hetzelfde. Net zoals sympathisanten nooit gezien moeten worden als daders of potentiële daders. Ieder mens is in potentie in staat tot het ergste kwaad. Alleen op onze daden kunnen we beoordeeld worden.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag