Inburgeren. Deel 5. Een supertje!

3969355444_c66eebdb51 Menigmaal, nou ja, niet dat ik zó vaak in een friettent sta, bekeek ik het grote bord in de snackbar en miste tot mijn grote verbazing de supertjes. De supertjes frikandel speciaal, of supertje kroket, supertje bal gehakt. Supertjes kennen ze gewoonweg niet in Den Haag. Toen iemand op Twitter vertelde dat ze óók in Amsterdam het supertje niet kennen bleek het dus te gaan om een westerse fout. In Brabant en Gelderland kennen ze het supertje namelijk maar al te goed!

Of het nu friet of patat heet, en oorlog of speciaal, ik was met stomheid geslagen toen ik in de friettent stond en het supertje niet ontdekte. Waren ze nou kierewiet? Zag ik het dan verkeerd? Elke snackboer zou toch een supertje moeten verkopen? Al was het alleen al omdat het een briljante oplossing is van een frietje én een snack in één bakje! Voor de ietwat mindere honger. Ik kan me zo nog een keer herinneren dat vriendlief mopperde omdat ik mijn grote bak friet liet staan omdat ik óók een snack wilde eten. Ja, in Den Haag kennen ze het supertje niet, kan ík er wat aan doen?

Weet je nou nog niet wat een supertje is? We slaan de Wikipedia er maar eens op na:

Friet Super / “Supertje”

Een supertje of friet(je) super is de naam voor een frikandel met friet die in één bakje geserveerd worden. Deze variant van het frietje is bekend in sommige delen van Noord-Brabant en Gelderland; op sommige locaties wordt de frikandel vervangen door een gehaktbal of een andere snack. Een supertje is doorgaans iets goedkoper dan een friet met een losse snack erbij.

De bekendste vorm van een supertje is het “supertje speciaal”. Rondom Tilburg, ‘s-Hertogenbosch en Oss krijgt men dan curry, mayonaise en uien erbij. Deze variant heet rond Nijmegen echter gewoon “supertje”. In Bergen op Zoom betekent “speciaal” dat men er naast de curry, mayonaise en uien ook nog pindasaus bij krijgt.’

Doen ze in Braboland toch nog íets slims! Wah nou!

photo made by stu spivack

, , ,

11 Responses to Inburgeren. Deel 5. Een supertje!

 1. inge december 7, 2009 at 12:55 pm #

  hier ook geen supertje dus. en vaak patatjes over. niet dat ik zó vaak in ee friettent sta ; )
  meestal bak ik de patattekes zelf. mèt frikandel. super!

 2. inge december 7, 2009 at 12:56 pm #

  eeN friettent #stopdetijd

 3. Joos december 7, 2009 at 1:31 pm #

  In het westen hoort het toch een Patatje Super/supertje te zijn?
  Boven de rivieren is het een patatje, eronder is het een frietje, dat was mijn grote leerschool toen ik van het westen naar Brabant verhuise en andersom 😉

 4. Maurits Burgers december 7, 2009 at 1:44 pm #

  Ik zeg introduceren die handel. Met lekkere dingen importeren uit zuid-oostelijke windrichting heeft Den Haag tensloote prima ervaringen. ‘Patatje Supah’ bekt ook prima.
  Heb je wel eens aan een patatbakker gevraagd voor jou zo’n Supertje à la carte te maken K? De Haagse friteur leert graag een nieuw snackgerecht. Zoiets kan een groot succes worden. De Kapsalon heeft tenslotte ook vanuit een patatzaak naast een kapsalon met specifieke wens het hele land veroverd.

 5. karin r. december 7, 2009 at 4:12 pm #

  @Maurits: ja, goed plan! ik ga eens informeren her en der! 😉

 6. Akbar december 7, 2009 at 6:39 pm #

  Kunnen we dan ook patat met haché importeren uit Limburg?

 7. Maurits Burgers december 7, 2009 at 6:49 pm #

  Heet dat hier niet gewoon een Patatje Stoofvlees Akbar?

 8. Akbar december 7, 2009 at 7:59 pm #

  Ja, hetzelfde. Is dat hier te krijgen dan? WAAR????

 9. Maup december 8, 2009 at 8:52 am #

  @Akbar: Ken je die snackkar op de kruising LvMdv / Conradkade. Lijn 11 heet ie denk ik. Patatje Stoofvlees wekelijks in de aanbieding.

 10. Akbar december 8, 2009 at 1:51 pm #

  Daar maak je me heel blij mee!! bedankt!

 11. Maup december 8, 2009 at 9:49 pm #

  p.s @K
  Een gedachte.
  Ik vind ‘de westerse fout’ een heerlijk ronkende kreet. Perfect als onderschrift of alternatief bij je serie Inburgeren.
  “De Westerse Fout,
  Haagse inburgeringsverhalen van een Braba”
  (Braba is een vrouwelijke Brabo uiteraard)
  Een gedachte.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag