Beste Martin,

3 maart 2010 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Tot die tijd – en misschien ook wel daarna – is op Hofstijl een briefwisseling te lezen tussen de raadsleden David Rietveld (GroenLinks) en Martin Wörsdörfer (VVD). Eerstgenoemde trapt vandaag af.

Beste Martin,

toen de redactie van Hofstijl me vroeg om in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen (op 3 maart 2010 – dat weet iedereen toch?) mee te doen aan een ‘briefwisseling’ heb ik direct ja gezegd. Toen ik hoorde dat jij mijn opponent zou zijn, kreeg ik er alleen maar meer zin in.

Laat ik het wat persoonlijk maken. Voor politieke praatjes en serieuze standpunten kan iedereen terecht op de websites van jouw of mijn partij. Dat hoeven we hier niet allemaal te gaan herhalen. Persoonlijk dus. En dan zit ik met een dilemma. Ik vind je namelijk een uitermate prettig mens, maar die partij van je doet met de dag gekker. Ik vraag me dan af: hoe hou je het vol? Dat moet je toch af en toe te gortig worden?

Ik bedoel: de ene keer pleit de VVD vóór verplaatsing van coffeeshops, en minder dan een jaar later is de VVD er tégen. Vervolgens moet van de VVD hét monument van de wederopbouw (en de rol van de Amerikanen daarin) zo snel mogelijk tegen de vlakte.  Op twitter lees ik een collega van je onzin verkopen over duurzaam bouwen. Je moet toch toegeven, het komt allemaal niet erg inspirerend of consequent over. En dan heb ik het nog niet eens over dat eeuwige dogma van lastenverlichting. Wat een grijsgedraaide plaat is dat zeg.

Morgen komt het Kieskompas voor Den Haag uit. Ik heb gezien dat GroenLinks helemaal links bovenin zit, en de VVD rechtsonder. Links-progressief tegen rechts-conservatief. Die plek past bij mij, maar ik kan me niet voorstellen dat jij jezelf als rechts-conservatief ziet. Heb je de Haagse stemwijzer al gedaan trouwens? En wat kwam er uit?

Ondanks alles veel succes in de campagne. Ik hoop namelijk oprecht je terug te zien in de nieuwe raad. Dan neem een iets te grote VVD met vier weken veel verkiezingsretoriek wel op de koop toe.

vriendelijke groet,

David Rietveld

PS: primeurtje voor Hofstijl. Ons verkiezingsfilmpje:

Stem 3 maart GroenLinks in Den Haag van GroenLinks Den Haag op Vimeo

, , , , , , , ,

5 Responses to Beste Martin,

 1. Raapie februari 3, 2010 at 7:53 am #

  Kijk, hoppa, gelijk actie in fractie!

 2. Maup februari 3, 2010 at 5:49 pm #

  Mooi David. Je hebt de toon gezet 😉
  Ik ben benieuwd naar Martin’s ‘Beste David’-reactie.
  Ik hoop vooral dat hij het antiliberale VVD-standpunt betrefffende softdrugs kan uitleggen.

 3. Maurice februari 4, 2010 at 4:46 pm #

  Leuk initiatief, zo’n politieke briefwisseling op Hofstijl!

 4. shelly zuiderduin februari 4, 2010 at 10:51 pm #

  vet gaaf,benieuwd want ik vind beide partijen sterk. leuke primeur, kudos voor hofstijl.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hofstijl » Ha David! - februari 5, 2010

  […] lezen tussen de raadsleden David Rietveld (GroenLinks) en Martin Wörsdörfer (VVD). Eerstgenoemde trapte hier af. Vandaag Martin’s […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag