Ha David, (2)

3 maart 2010 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Tot die tijd – en misschien ook wel daarna – is op Hofstijl een briefwisseling te lezen tussen de raadsleden David Rietveld (GroenLinks) en Martin Wörsdörfer (VVD). Vandaag reageert Martin op David’s laatste bericht.

Ha David,

Dank voor je brief. Je hebt nogal veel woorden nodig om je ongenoegen te uiten over onze bezuinigingsvoorstellen. Ik had eerlijk gezegd ook niet verwacht dat GroenLinks zich zou kunnen vinden in ons pakket maatregelen om de financiën in Den Haag op orde te houden. Je dwingt me wel om je uit te leggen wat de VVD doet en wil, en met name waarop wij focussen. Kijk, je kunt wel van alles en nog wat benoemen waar we vooral niet op moeten bezuinigen. Maar daar ga je geen 100 miljoen mee vinden – en dat is toch écht wel nodig, want anders is dat straks ons jaarlijkse tekort.

Je vergeet (uiteraard, want het is nou eenmaal verkiezingstijd) te melden dat de VVD, ondanks de crisis en de noodzakelijke bezuinigingen, wil blijven investeren in Den Haag (Financiële Voorstellen VVD – pdf). In de economie. In een forse verlaging van lokale belastingen en tarieven. In beter onderhoud en (jazeker!) groen in de wijken. In meer veiligheid op straat en in het openbaar vervoer. Een belangrijk deel van het door ons voorgestelde pakket wordt dus geïnvesteerd. Dat heet prioriteiten stellen. Als ik je goed begrijp komt GroenLinks niet verder dan de gemeente zuiniger te laten werken. Ik zie dat niet als de oplossing van een verantwoordelijke bestuurderspartij. Dat is pappen en nathouden, geen keuzes maken. En dat valt mij dan weer tegen van jullie, ik had meer van GroenLinks verwacht. Maar goed, jullie verkiezingsprogramma begint natuurlijk niet voor niets met “Dromen”.

Overigens is het slechts toeval dat de huidige portefeuilles van de VVD-wethouders worden ontzien. Die doen nou eenmaal de dingen die belangrijk zijn voor de aantrekkelijkheid van de stad. Maar ook economie wordt natuurlijk ontzien. En we korten evenmin op volksgezondheid van de GroenLinks wethouder.

Laat me wel even ingaan op het volgende. Waar wij van af willen zijn de ineffectieve re-integratietrajecten en gesubsidieerde banen. Géén nieuwe Melkertbanen (daar moet je natuurlijk mee oppassen bij de PvdA, waar de nummer 2 van destijds achter Melkert nu de lijsttrekker is). Lang niet altijd is re-integratie de oplossing om mensen weer aan het werk te krijgen. Er wordt ook teveel geld verspild met re-integratietrajecten. Zeker mensen met een kleine afstand tot de arbeidsmarkt, kunnen beter zelf een nieuwe baan zoeken, dan in een ingewikkeld en duur hulptraject verstrikt te raken. En door de armoedeval te verkleinen, gaat werken inderdaad weer lonen. Iedereen aan het werk is ons heel wat waard.

Maar we vinden elkaar natuurlijk toch ook nog wel op een paar punten. Shoppen op zondag bijvoorbeeld. CDA-PvdA-kabinetsplannen om dat in te perken, is een betutteling waar we zonder kunnen. Shoppen is ook zondagsrust!

Wat me nog niet helemaal duidelijk is, is wat je van de plannen voor het Spui vindt. Van de ‘cultuursilo’ zoals sommige partijen de plannen wat onaardig betitelen. In het cultuurdebat waar we onlangs allebei waren, kwam dit niet echt uit de verf. Wat mij betreft gaan we op het Spui wel wat doen. Maar een toren bouwen voor 240 miljoen lijkt wat onrealistisch. Die plannen moeten zéér kritisch bekeken worden. Bovendien is de hoogte voor de VVD ook nog wel iets waar we scherp op letten. De afgelopen jaren hebben we immers sterk gestreden voor een beperking van hoogbouw op veel plaatsen in de stad. En de VVD is ook tegen hoogbouw aan de kust. Tot mijn grote verbazing zag ik in de stemwijzer dat jullie daar vóór zijn? Ongelofelijk! Wat een rare partij is het af en toe toch, dat GroenLinks.

Tijd in de verkiezingsstrijd is inderdaad schaars. Regulier raadswerk. De werkgever die zich afvraagt waarom dat salaris deze tijd eigenlijk wordt overgemaakt. En de kinderen die blij zijn dat in ieder geval samen het ontbijt wordt genoten. Desalniettemin is het wel een mooie tijd, want het is mogelijk echt in te zoomen op politieke verschillen. Om het oneens te zijn. Het wordt voor de kiezer dan steeds makkelijker om op goede gronden haar of zijn keuze te maken!

Fokke _Sukke_-_GRV_DH

6 Responses to Ha David, (2)

 1. Stella de H. februari 14, 2010 at 10:42 pm #

  Jahaaaa, go Martin, go Martin. Laat ze een poepie ruiken daar bij Groen Linke Soep. Laat ze maar fijn verder dromen en de realisten het werk doen! Mijn stem heb je!!

 2. Maup februari 14, 2010 at 11:26 pm #

  Fokke en Sukke vind ik zelden echt grappig, maar nu

 3. Laurens B. februari 15, 2010 at 4:10 pm #

  Martin, mocht je werkgever het niet meer uithouden met je door je raadswerk: voor iemand als jij is bij mijn adviesbureau altijd plaats!

 4. David Rietveld februari 16, 2010 at 9:39 pm #

  Nou je hebt alvast één stem, Martin. Weet Stella ook dat we op dit moment sámen het stadsbestuur vormen? 😉

 5. Martin Wörsdörfer februari 16, 2010 at 10:50 pm #

  Ha David, ik vermoed dat Stella (voor wiens stem ik uiteraard dankbaar ben) heel wel op de hoogte is van ons gezamenlijk bestuur en ik denk dat zij inschat (ingegeven door jouw bagatelliseren van de noodzaak 100 miljoen te bezuinigen) dat de financiën het beste in handen zijn bij de financieel degelijkste van ons: de VVD! 😉

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hofstijl » Beste Martin, - februari 16, 2010

  […] 3 maart 2010 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Tot die tijd – en misschien ook wel daarna – is op Hofstijl een briefwisseling te lezen tussen de raadsleden David Rietveld (GroenLinks) en Martin Wörsdörfer (VVD). Vandaag reageert David op Martin’s laatste bericht. […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag