Ha David, (3)

3 maart 2010 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Tot die tijd – en misschien ook wel daarna – is op Hofstijl een briefwisseling te lezen tussen de raadsleden David Rietveld (GroenLinks) en Martin Wörsdörfer (VVD). Vandaag reageert Martin op David’s laatste bericht.

“Den Haag, zomer 2028

Ha David,

Zojuist ben ik bij de Haagse openingsceremonie van de Olympische Spelen aanwezig geweest. Ik heb je gemist! Mooie ceremonie met een speciale rol voor voormalig Haags sportwethouder, en nu VVD-premier, Sander Dekker. En het was al zo’n mooi sportjaar. ADO Den Haag winnaar van de Champions League, wie had dat kunnen denken? Na het rampzalige seizoen 2010 waarin ternauwernood degradatie is voorkomen is het alleen maar beter gegaan. Vanwege het succes van de fantastische organisatie van het WK Hockey in 2014, was Den Haag – bij hoge uitzondering – twaalf jaar later al wéér aan de beurt voor dit toernooi, en toen in het gloednieuwe, hypermoderne, hockeystadion dat er is gekomen.

En sowieso staat Den Haag er fantastisch op!

De werkgelegenheid is hoger dan ooit nu. Den Haag is inmiddels het middelpunt van de wereldwijde telecombusiness. Het ondernemersklimaat staat op eenzame hoogte in Nederland. Het instellen van een ambitieuze kopgroep van bedrijven en internationale ondernemingen bleek een gouden zet. Hun adviezen om belemmeringen weg te nemen die het vestigingsklimaat verzwakten heeft zijn vruchten afgeworpen. Jaren geleden heeft de gemeente het voor elkaar gekregen dat ondernemers één aanspreekpunt terecht kunnen. De regelgeving is de afgelopen tien jaren nog eens gehalveerd. Een ondernemer kan in Den Haag écht ondernemen!

Den Haag kent inmiddels een enorme middenklasse. Die is afgekomen op de combinatie van groen, zee en strand, cultuur en natuurlijk de economische bedrijvigheid. Er is nog maar weinig criminaliteit. Structurele investeringen in handhavers op straat, in conducteurs op tram en de bus, hebben gemaakt dat Den Haag de veiligste stad van Europa is geworden. De extra investeringen in een goede bereikbaarheid hebben hun vruchten afgeworpen, er zijn nauwelijks knelpunten meer. Zelfs het in een grijs verleden ingevoerde VCP werkt (eindelijk…) goed. Ik denk dat ook belangrijk was dat we destijds zijn gestopt met die sociale woningbouw. Gerichte aanpak van scheefwonen bleek de sleutel, nu kan iedereen de woning kopen of huren die bij hem of haar past.

Wat cultuur betreft: inderdaad geeft het worden van culturele hoofdstad van Europa een enorme impuls aan het diverse aanbod en de faciliteiten in de stad. Een relatief bescheiden investering in het Danstheater aan het Spui was de aanzet om in 2018 die culturele hoofdstad te worden (gelukkig is er toen geen gigantische toren neergezet!). Toen we eenmaal gesnoeid hadden in allerlei alle versnipperde subsidies werd ons topcultuurklimaat nog veel aantrekkelijker. Ook bleek toen dat een rijk cultuuraanbod een sterke aantrekkingskracht uitoefende op nieuwe bedrijven en bewoners. Gelukkig is altijd geld beschikbaar gebleven voor topcultuur.

Waar ik ook erg blij mee was, is de beslissing die we hebben genomen om een universiteit binnen te halen. Daarna hebben de ontwikkelingen in de Stationsbuurt een enorme vlucht genomen. Studenten bevolken dit gebied, waar Soho inmiddels bij verbleekt. Ook kunstenaars hebben daar hun plek gevonden, met ateliers en expositie- en oefenruimtes. Echt een bruisend stuk Den Haag! Ik moet zeggen dat met de ruime openingstijden voor de horeca het eigenlijk ook niet anders kan dan bruisen.

Weet je wat ook tot het verleden behoort? Integratie is geen probleem meer. Taalachterstanden zijn weggewerkt, er is nauwelijks nog schooluitval. En de kinderopvang in combinatie met brede buurtscholen, in samenwerking met de Haagse sportverenigingen, is ook een succes gebleken. Er wordt in Den Haag wat afgesport. We hebben ooit de OZB afgeschaft op de accommodaties van sportverenigingen, en dat heeft geholpen. Die verenigingen konden daarmee net dat extra stapje doen om jongeren meer aan het bewegen te krijgen. De Haagse bevolking is dan ook erg gezond.

Je denkt nu misschien: en het milieu dan? We zijn nog nooit zo schoon geweest! Toen eenmaal ondernemingen de ruimte kregen oplossingen voor ons energieprobleem te bedenken, is het snel gegaan. Nu rijden de auto’s op waterstof. Het bedrijfsverzamelgebouw in de Scheveningse haven heeft geleid tot een doorbraak in het winnen van energie uit het getij. En natuurlijk is het verstandig geweest over te schakelen op kernenergie. Den Haag is naar verwachting over twee jaar, in 2030, zelfs al klimaatneutraal. Ik weet nog dat we ooit mikten op 2050!

Ben je onlangs nog in het centrum geweest? Herinner je je nog de dag dat we met wethouder Huffnagel de sloopkogel tegen de Amerikaanse ambassade – die historische vergissing – hebben geknald? Het heeft toen plaats gemaakt voor een gebouw dat echt recht doet aan de prachtige Koninklijke Schouwburg er tegenover, vind je niet? En het autovrije Spui en de Grotemarkt zijn natuurlijk publiekstrekkers. Den Haag heeft al jaren de beste binnenstad van Nederland. Grote diversiteit aan winkels. Gezellige kroegjes en restaurants (we hebben nu drie restaurants met drie Michelin sterren!).

Als ik zo kijk, kan het gemeentebestuur tevreden zijn. De stad is echt schoon, heel en veilig. En terugkijkend kun je constateren dat Den Haag, waar het na de jaren negentig altijd al goed toeven was, in 2010 echt de vlucht naar voren heeft genomen. Dat jaar bleek echt een omslagpunt. De VVD behaalde een historische overwinning. In de collegeonderhandelingen bleken andere partijen gevoelig voor de VVD waarschuwingen dat de financiën van de stad op orde moesten blijven en dat er dus bezuinigd moest worden. De gehele gemeente werd flink opgepord en efficiency steeg tot grote hoogten. Als wethouder Financiën heb ik daar jarenlang hard voor mogen werken, en met resultaat! Trots ben ik ook – ik herinner mij nog onze briefwisseling van 18 jaar terug over lastenverlichting – op het feit dat die lasten in Den Haag al jarenlang historisch laag zijn. De afvalverwerking is, na de uitvoering van mijn motie in januari 2010, superefficiënt, vandaar de lage afvalstoffenheffing. De parkeertarieven zijn lager dan ooit. De OZB is afgeschaft. Den Haag is echt een stad om van te houden!

Ik denk met weemoed aan “Den Haag, mijn stad op 1”, het toen nieuwe Haagse lijflied.”

Zie daar, beste David, mijn antwoord op je vraag hoe Den Haag er over zo’n 20 jaar uit zal zien. Ik wens je een allerbest weekeinde toe!
Martin

, , , , , ,

9 Responses to Ha David, (3)

 1. Raaphorst februari 20, 2010 at 9:21 am #

  Waarom geen woord over internet?

  Waarom geen woord over Het Nieuwe Werken?

 2. A. Scheltes februari 20, 2010 at 8:19 pm #

  Briljant!

 3. Maup februari 20, 2010 at 10:02 pm #

  Mooi essay Martin. Fraaie toekomstbeelden die je hier schetst.
  Complimenten. Politici die hun visie, hun ambitie met de stad zo helder onder woorden kunnen brengen in een hier en daar grappig, dan weer snedig verschiet, zijn dun gezaaid.

  Je houdt vast van de betere Science-Fiction.

  Dat gezegd heeft Raaphorst wel een punt.
  ‘…Den Haag is inmiddels het middelpunt van de wereldwijde telecombusiness…’ Is dat niet achterhaald, denk Mumbai. Hoe zie je dat? Gaan we niet meer telewerken, en massaal zzp’er worden?

 4. David Rietveld februari 21, 2010 at 9:48 am #

  @Maup: het ging niet vanzelf hè, Martin moest wel een beetje geprikkeld worden. Maar inderdaad, mooi verhaal. Ik heb genoeg inspiratie voor dinsdag! 🙂

 5. Martin februari 21, 2010 at 1:58 pm #

  @Raaphorst: dat is in 2028 zo normaal, dat ik helemaal niet heb bedacht dat daar nog aandacht aan gegeven moest worden…

 6. Peter Bos februari 21, 2010 at 4:30 pm #

  Sprookjes bestaan niet. Het liberalisme van de VVD heeft het afgelopen decennium geleid tot meer armoede, meer milieuverwoesting en minder sociale samenhang.

 7. Raaphorst februari 21, 2010 at 7:45 pm #

  @Martin: *fluit* maar wel raak 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hofstijl » Vragen aan de Haagse Stadspartij, stel ze hier. - februari 23, 2010

  […] de briefwisseling die Groenlinkser David Rietveld en VVD-er Martin Wörsdörfer hier op de site voeren willen we ook aandacht besteden aan de HSP, de enige echte Haagse […]

 2. Hofstijl » Beste Martin, - februari 24, 2010

  […] 3 maart 2010 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Tot die tijd – en misschien ook wel daarna – is op Hofstijl een briefwisseling te lezen tussen de raadsleden David Rietveld (GroenLinks) en Martin Wörsdörfer (VVD). Vandaag reageert David op Martin’s laatste bericht. […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag