Ik haat de OV-chipkaart!

banner_lg-500

Net nam ik de tram (HTM) samen met mijn vriendin. Mijn vriendin kreeg een rood lampje bij het uitchecken. Raar want ze had er 1 kort ritje opzitten na hem 2 dagen geleden voor 10 euro te hebben opgeladen. Na een paar keer proberen uit te checken stond er ineens ‘onvoldoende saldo’. Wat?

Ik probeerde het ook en kreeg ook een rood lampje, probeerde het een paar keer en kreeg weer een “goeie reis melding” en vervolgens een afschrijving van 0.75 eurocent te zien, wat te weinig is. Wat mijn saldo is kon ik niet zien omdat de deuren dichtsprongen en ik er nog net tussenuit kon glippen. Ik heb er 2 dagen geleden 20 euro opgezet.

Groen Links heeft de ov-chipklacht website opgezet. En als ik daar lees wat er allemaal mis gaat, da’s bar en boos!

OV-chipkaart weg ermee! Dit gaat niet meer goed komen, de techniek deugt niet en kan niet verbeterd worden. Gewoon hele systeem weggooien en terug naar de strippenkaart. Er zit niets anders op.

Ik heb een klacht ingediend en weiger nog langer de OV-chipkaart te gebruiken. Dat zouden meer mensen moeten doen. Een massaal protest lijkt mij wel van toepassing!

Update: teken deze petitie: http://petities.nl/petitie/stop-ov-chipsysteem

Update: lees de wikipedia OV-chipkaart en check de belachelijk lange lijst van nadelen. Alleen een compleet van de potgerukte idioot die zoiets doms verzint!

Update: Nixang (ook Hofstijl reaguurder) Tweette:

Verkiezingsstunt? Vandaag gratis reizen met OV in Den Haag. Chip-apparaten werken niet.

Kan de HTM even reageren, of lezen die geen Hofstijl? (alleen telefonisch te bereiken – doe maar duur en traag – niet per email #fail)

Update: storingen met de apparaten zijn volgens de HTM heel normaal, check http://htm.nl/Pages/DEF/1/371.html Kortom: meuk!

Update: lees ook DEEL2 en DEEL3!

, , , ,

17 Responses to Ik haat de OV-chipkaart!

 1. Akbar februari 22, 2010 at 8:04 pm #

  Dit soort ervaringen heb ik (nog) niet. Wel blijkt vooral het vervoer met bus en tram een flink stuk duurder geworden te zijn..
  Er staat ons vrees ik nog heel wat ellende te wachten…

 2. Suzanne februari 22, 2010 at 9:53 pm #

  Paar weken geleden voor ’t eerst met de trein gechipt. Geen enkel probleem ondervonden. Behalve dan dat ik zelf op de heenreis al bijna in de trein stond, zonder te hebben ingecheckt.

 3. Maup februari 22, 2010 at 10:00 pm #

  Dit vorigeeuwse gammele en let op! voor de persoonlijke houders van OV-chipkaarten op naam, de privacy of wel persoonlijke levenssfeer, zoals het wetboek het noemt, schendende stuk genitaal OV-wanprodukt is qua registratie van reizigersdata en de bewaartermijn daar van in flagrante overtreding met de Rechten van de Mens, om van de Europese regelgeving maar niet te spreken.

  Ik wil gewoon blijven stempelen!

 4. karin r. februari 23, 2010 at 9:27 am #

  check mijn bijdrage over de kolere chip: http://www.met-k.com/2010/02/23/ov-chip-sucks/

 5. Pieter februari 23, 2010 at 12:05 pm #

  auto rijbewijs- en autoloze burger ben ik afhankelijk van het OV. Gebruik al een tijdje uitsluitend OV chipkaart. Vind het wel handig. Heb mijn bank gemachtigd om tekorten direct aan te vullen zodat ik nergens meer aan hoef te denken. Natuurlijk zijn er kinderziektes en irritataties maar die altijd kapotte kaartjesautomaten op Den Haag Centraal waren ook niet goed voor mijn gemoedsrust en daardoor gemiste treinen. Het enige wat ik absoluut niet begrijp is dat dezelfde rit telkens anders wordt afgerekend. Vanaf de Kijkduinsestraat naar het centrum varieert de prijs tussen 1.19 tot 1.35 (ouderentarief ;-)) en met de tram lijn 3 was dat gisteren maar 1.07. Ja, daar begrijp ik nou helemaal niets van. Heb dat wel gemeld bij de HTM maar dan krijg je een standaardmailtje terug met een standaard Q&A verhaalt in die zin van “als uw klacht hier niet beantwoord wordt, weten wij het ook niet”.. kortom: klachtenmailtjes worden niet gelezen maar automatisch beantwoord met een standaardklachtenlijst. Ik ben gestop om energie te stoppen en die energievretende klachtenprocedures, heb wel wat beters te doen. Foto’s maken bijvoorbeeld.
  Ik denk dat de OV chipkaart niet meer weg te krijgen is en ik denk ook dat er best nog wel veel verbeteringen in aangebracht kunnen worden. En ach, wie heeft er nog een privé leven in deze camera-bewakings-maatschappij. Mijn vingerafdrukken (4 stuks) hebben ze ook al in de rijksdatabase opgeslagen. Nee… over privacy maak ik me niet meer druk. Dat hebben we gewoon niet meer.

 6. Pieter februari 23, 2010 at 12:13 pm #

  Gisterenavond waren de kaartlezers in bus 24 overigens “buiten dienst” wat betekent dat je gratis mag reizen. Dat is dan weer een voordeel. Zouden ze vaker moeten doen.

 7. Raaphorst februari 23, 2010 at 5:55 pm #

  @Pieter: volgens mij (zie update in het bericht) is er een storing geweest in Den Haag en voor ons dus een nadeel omdat hij tijdens de rit optrad. We hebben gisteren 2 klachten ingediend en nog niets gehoord. Je kan of bij CS of bij HS of nog 1 locatie langs om te checken wat er mis ging. Dus echt fysiek langs gaan. Complete onzin vind ik!

 8. Akbar februari 24, 2010 at 5:40 am #

  @Pieter: Het verschil in prijs kan hem zitten in de route die bus / tram volgt. Je betaalt nl. per kilometer. Zones bestaan niet meer. Ik ben benieuwd hoe dat zal gaan als straks een aantal trams tijdelijk niet meer over het Spui kunnen rijden maar een (langere) omleidingsroute moeten volgen. Wordt de reis dan ook duurder?

 9. Raaphorst februari 24, 2010 at 10:16 am #

  8 euro afgeschreven en dan moet je dus zelf fysiek langs. De hoeveelheid klachten is enorm. Afschaffen dat onzin ding!

  In Parijs kun je reizen op dat oude kaartsysteem dat geen moer kost, en waarom? Omdat ze niet telkens hoeven te investeren in domme nieuwe ontwikkelingen.

  Ik ben voor vernieuwing maar dan moet het wel goed zijn. Dit is prutswerk en al voordat het ingevoerd was wist iedereen dat, maar zo typisch overheid: nooit stoppen met projecten op basis van kosten-baten analyse maar alles er doorheen drukken.

 10. Roel februari 24, 2010 at 12:45 pm #

  Er zijn test uitgevoerd door twee personen een met de strippenkaart en een met de chip kaart het zelfde traject te laten afleggen, waarbij de strippenkaart als goedkoper naar voren kwam + dat de overstaptijd bij een strippenkaart langer mogelijk was .

 11. Akbar februari 24, 2010 at 1:11 pm #

  Voorbeeldje: Station Laan v. NOI naar Valkenbosplein met Lijn 3:
  Dat is met een 15 strippenkaart 2 strippen: ¢1,01
  Met een OV Chipkaart: ¢1,54 . Een prijsstijging van ruim 50%

  • marvin mei 5, 2011 at 10:01 am #

   Klote ov chipkaart

 12. Akbar februari 24, 2010 at 1:13 pm #

  ¢ moet natuurlijk € zijn…

 13. Wim van Capelleveen december 13, 2010 at 7:15 pm #

  Tussen de reacties lees ik voornamelijk klachten over het niet (goed) functioneren van de kaart en/of apparatuur. Wat ik echter zelden tegenkom zijn klachten over privacy. In een door de media bang gemaakte samenleving als de onze heeft privacy een lage prioriteit gekregen. Er heerst een onveilig klimaat op straat vertelt men ons op het journaal, criminaliteit en terrorisme zijn aan de orde van de dag. Ik voel mij echter niet onveilig op straat en zo zijn er veel mensen met mij. Het wordt ons allemaal aangepraat en we geloven het nog ook. Op deze manier kan de overheid zich permitteren een loopje te nemen met onze privacy. Van huis naar de supermarkt word ik geregisteerd door maar liefst elf camera’s. Ik ga altijd met de tram, in de tram word ik ook nog eens geregistreerd omdat ik moet inchecken met mijn OV-chipkaart.
  Wat ik hiermee wil zeggen is dat er in onze maatschappij een sfeer ontstaat waarin privacy, langzaam maar zeker, steeds minder belangrijk aan het worden is. De invoer van de OV-chipkaart is een nieuwe stap in het volledig inperken van onze privacy. Mensen, laat dit niet toe!

  Wim van Capelleveen

 14. marvin mei 5, 2011 at 10:00 am #

  Echt he….. eert jatte ze 5 euro van me…. en dan vraag je om je geld terug te krijgen, woor je van het kasje naar de muur gestuurd. vandaag ook weer kom ik de bus niet om omdat ik in de min staat… moet die tering ov maar geen 5 euro zomaar van me kaart afhalen…. wil in naar stage… kan ik niet reizen omdat het een feest dag is…. IK BEN NIET VRIJ.. en wel student… WTF mag ik de bus niet in… moet ik me kaart weer opladen… weer 5 euro… DIE gasten zijn me nu 10 euro schuldig.. en ik ben niet de enige… als je een x niet kan uit checken kost dat 5 euro.. die gaste winnen meer dag 40 miljoen euro hier mee…. SCHANDE!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hofstijl » “Nee hoor, we klagen niet” (OV-chipkaart deel2) - februari 24, 2010

  […] Mocht je het nog niet gelezen hebben, lees dit dus eerst: ‘Ik haat de OV-chipkaart!‘. […]

 2. Hofstijl » de OV-chipkaart moet DOOD! (OV-chipkaart deel3) - februari 27, 2010

  […] ook deel 2 en deel 1) Subscribe to comments Comment | Trackback | Post Tags: Bert Brussen, HTM, kut, ov-chipkaart, […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag