Vragen aan de Haagse Stadspartij, stel ze hier.

HSP-posterKunt u het nog allemaal volgen met die politieke toestanden?
Landelijk is het een zooitje en lokaal is er ook veel onduidelijk.

3 Maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen en een geïnformeerd mens stemt toch lekkerder, in zo’n hok.

Naast de briefwisseling die Groenlinkser David Rietveld en VVD-er Martin Wörsdörfer hier op de site voeren willen we ook aandacht besteden aan de HSP, de enige echte Haagse Stadspartij.

Daarom zal Hofstijl aanstaande donderdag met veel genoegen de lijsttrekker van de HSP, Joris Wijsmuller onderwerpen aan een diepte-interview. En jij kunt de vragen stellen!

Wat heb je altijd al willen weten of nooit begrepen?
Waar staat de HSP in het politieke spectrum eigenlijk?
En welk standpunt heeft de Stadspartij in zake hondenpoep?

Van die dingen.

Vragen aan de Haagse Stadspartij, stel ze hier.
Plemp je vragen en vraagtekens in de comments en Hofstijl zal ze donderdag aan lijsttrekker Joris Wijsmuller voorleggen. Het interview zal in beeld en geluid waarschijnlijk maandag hier op de site geplaatst worden.

15 Responses to Vragen aan de Haagse Stadspartij, stel ze hier.

 1. Shelly Zuiderduin februari 23, 2010 at 8:30 pm #

  Wat is de HSP met Scheveningen van plan? Die onzin met die cruise terminal is van de baan toch? Maar verder ben ik benieuwd wat HSP denkt over (hoog)bouwen en de nieuwe pier, komt die nou echt?

 2. karin r. februari 24, 2010 at 9:16 am #

  ik heb mijn vraag doorgegeven aan de heer raaphorst die mee-interviewt. uiterst belangrijke vraag kan ik je meedelen.

 3. David Rietveld februari 24, 2010 at 9:23 am #

  Als ik dat had geweten. Ik probeer tussen raadswerk, debatten en vaderschap door elke week tijd vrij te maken voor een aardige bijdrage op Hofstijl, terwijl het zo natuurlijk ook kan. gewoon vragen verzamelen en interviewen maar.

  Laat ik dan maar een paar vragen insturen.

  – in het vorige verkiezingsprogramma van de HSP nog “”De aanleg van nieuwe wegen stimuleert het autogebruik. De Haagse
  Stadspartij ziet daarom niets in bijvoorbeeld het Trekvliettracé en grote investeringen in de Noordwestelijke Hoofdroute en de Centrumring.” Nu wordt onomwonden gekozen voor een ondertunneling van de hele Noorwestelijke Hoofdroute. Waarom deze draai van 180°?
  (zie http://www.davidrietveld.nl/lokaalarchief/ voor alle verkiesingsprogramma’s)
  – bij alle grote infrastructurele projecten die door het college worden voorgesteld is de reactie van de HSP altijd: 1) het is niet nodig 2) het gaat veel meer kosten dan begroot en/of 3) het is een megalomaan prestigeobject. Waarom horen we die geluiden niet in reactie op het plan voor een 300-500 mln kostende tunnel door de Vogelwijk?
  – waarom staat er in het programma van de HSP geen woord over coffeeshops?
  – waarom heeft de HSP ook alweer tegen mijn voorstel voor het fonds ‘pop over zee’ gestemd? (zie http://www.fondspopoverzee.nl/0)
  – waarom blijft HSP hardnekkig volhouden dat er een cruiseterminal komt, terwijl inmiddels álle partijen in de Haagse gemeenteraad daar lang en breed afstand van hebben genomen?
  – waarom blijft de HSP suggereren dat de vernieuwing van het Spuiplein de gemeente €240 miljoen kost, terwijl dit niet zo is?
  – ik neem aan dat Joris niet eeuwig in de raad blijft zitten (al doet hij wel erg z´n best :-)) Klopt het dat de nummer 2 op de lijst zijn logische opvolger is in de toekomst?

  Ik ben benieuwd naar de antwoorden!

 4. Akbar februari 24, 2010 at 1:26 pm #

  Krijg ik als burger de kans om een vraag te stellen aan een lijsttrekker, komt een gemeenteraadslid van een andere partij met zo’n waslijst aan vragen dat ik vrees niet meer aan de beurt te komen 🙂 Ik probeer het toch maar: Wat is het standpunt van de HSP over de prijsstijging bij de HTM door het invoeren van de OV Chipkaart?

 5. Claudia Hulshof februari 24, 2010 at 1:39 pm #

  waarom moet ik op u stemmen en niet op de Partij voor de Dieren? Met andere woorden: wat gaat u voor de dieren doen?

 6. David Rietveld februari 24, 2010 at 9:09 pm #

  @Akbar: excuus, dat was niet mijn bedoeling. ‘Was sich liebt, das neckt sich’, zullen we maar zeggen. 🙂

  Mag ik trouwens ook vragen stellen aan de vragenstellers? Zo ja, dan zou ik Claudia willen vragen waarom je op de Partij voor de Dieren zou stemmen bij lokale verkiezingen. Op Europees en landelijk niveau kan ik het me wel voorstellen, want daar wordt de wetgeving gemaakt m.b.t. dierenwelzijn. In de gemeente is dierenwelzijn een miniscuul onderdeel, wat naar mijn mening goed wordt behartigd door verschillende partijen in de Haagse raad. Maar daar zal ik het gras niet voor Joris’ voeten wegmaaien.

 7. Maup februari 24, 2010 at 9:41 pm #

  @David: Dat mag, voor een keer dan 😉
  Redelijk goed punt lijkt me.

 8. Martin Wörsdörfer februari 24, 2010 at 11:59 pm #

  In een interview met Den Haag Centraal stelde Joris dat hij op financiel gebied wel zo’n beetje als rechts moest worden bestempeld (ik heb de precieze woorden niet meer): hoe denkt HSP de komende jaren te bezuinigen om het verwachte tekort van ruim 100 miljoen in 2015 weg te werken?

 9. Roel februari 25, 2010 at 12:35 pm #

  Waarom weten de verschillende partijen ook de HSP de wijken ineens te vinden waar ze vier jaar lang met een boog is overdreven maar met een bocht omheen gaan ik kom geregeld in buurtkamers of andere gelegenheden waar bijeenkomsten zijn
  je ziet -hoort ze zelden maar nu 3 maart nadert zijn ze o zo vrolijk in de weer

 10. karin r. februari 25, 2010 at 7:13 pm #

  @Roel: dat heet in de volksmond zieltjes winnen. *kots*

 11. David Rietveld februari 25, 2010 at 7:20 pm #

  @Roel (en @Karin r.) ik wil dat beeld toch wel nuanceren. Laat ik wel bij mezelf blijven – al weet ik dat de partij van mijn pennevriend Martin ook door de jaren heen wijkwandelingen maakt. Ik ben de afgelopen 4 jaar vrijwel constant ‘vrolijk in de weer’ geweest. Een politicus die alleen de laatste maanden voor de verkiezingen aan de slag gaat heeft het inderdaad niet begrepen (tenzij je van de PVV bent overigens, dan lijkt het niet zo’n probleem). Naast de rits vergaderingen die nu eenmaal bij het raadswerk hoort, maak ik elke week tijd vrij om op bezoek te gaan bij instellingen of individuele Hagenaars. De aard van mijn portefeuilles (financiën, rekeningencommissie) leent zich niet altijd voor rondtochten door de stad overigens. Dat is vaak gewoon in de stukken duiken en lezen, maar ook dat moet gebeuren.
  Verder ben ik juist om die reden actief op internet.

  Bovenstaande geldt overigens niet alleen voor mij. In de huidige raad zitten meer dan genoeg raadsleden voor wie eenzelfde verhaal opgaat. Dat is mijn nuancering.

 12. Peter Bos februari 26, 2010 at 1:36 am #

  David asjeblieft. Ga nou niet de vragen voor joris beantwoorden. Bemoeial.

 13. David Rietveld februari 26, 2010 at 9:40 am #

  @Peter: manman wat een zurigheid zeg. Ik wist niet dat ik regels aan het overtreden was. Gelukkig dat de reactiepolitie hier corrigerend optreedt. Stel je voor dat er een discussie ontstaat!

 14. Roel februari 26, 2010 at 10:04 am #

  Aan de laatste twee commentaren te merken zijn het net echte politici :-))

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hofstijl » Interview lijsttrekker HSP, Joris Wijsmuller - maart 2, 2010

  […] leek het ons wel aardig om de numero uno, lijsttrekker Joris Wijsmuller eens wat vragen te stellen. Jullie vragen dus. Ja het is verkiezingstijd, dan kan […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag