Beste Martin, (4)

3 maart 2010 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Tot die tijd – en misschien ook wel daarna – is op Hofstijl een briefwisseling te lezen tussen de raadsleden David Rietveld (GroenLinks) en Martin Wörsdörfer (VVD). Vandaag reageert David op Martin’s laatste bericht.

Den Haag, zomer 2028

Beste Martin,

dank voor je brief. Inderdaad jammer dat we elkaar zijn misgelopen tijdens de openingsceremonie. Nadat we van 2018-2022 samen in het Haagse college van B&W zaten – jij als wethouder Financiën, ik van Cultuur, ICT en Burgerschap – zijn we elkaar een beetje uit het oog verloren. Ik heb wel gehoord dat je onlangs opa bent geworden, gefeliciteerd!

Ik ben met je eens dat het organiseren van de Olympische Spelen een van de beste beslissingen ooit is geweest. Ik weet nog goed dat mensen me in 2010 af en toe raar aankeken als ik daar weer een gloedvol betoog voor hield, maar uiteindelijk is het gegaan zoals ik had verwacht: enorme investeringen in het Openbaar Vervoer en een enorme impuls voor de breedtesport en het vrijwilligerswerk.

Ik denk sowieso nog vaak terug aan de verkiezingscampagne in 2010. Een gek jaar was dat eigenlijk. Balkenende was wéér eens gevallen en iedereen maakte zich op voor een ruk naar rechts. Uiteindelijk viel dat reuze mee. Ik vond het wel mooi dat we in Den Haag eigenlijk de voorzet hebben gegeven voor de landelijke coalitie: VVD/PvdA/D66/GroenLinks. Hoe heette het collegeakkoord van toen ook alweer? ‘Duurzame daadkracht’ of zoiets?

Je moet met me eens zijn dat het achteraf gezien ook verstandig was om niet met de botte bijl in de begroting te gaan hakken. In Rotterdam was het een coalitie van Leefbaar, VVD en CDA die als een dolle tekeer ging. Welzijn werd opgedoekt, de bijstand werd helemaal uitgekleed en het geld voor cultuur werd gehalveerd. We weten allemaal hoe het met Rotterdam is afgelopen. Ik weet dat jij er toen wat moeite mee had, maar uiteindelijk was het prima om een jaar de tijd te nemen om de begroting eens goed tegen het licht te houden. De beslissingen die we toen hebben genomen konden in ieder geval rekenen op draagvlak, en waren zonder uitzondering verstandig te noemen.

Je opmerking over de Amerikaanse Ambassade kan ik niet helemaal plaatsen. Misschien haal je droom en werkelijkheid door elkaar, maar dat fantastische gebouw van Breuer staat er nog steeds hoor. Ik heb nooit begrepen waarom jullie ineens hét monument van de wederopbouw tegen de vlakte wilden  hebben. Ik denk dat het een prima bestemming heeft met in de ene helft een Museum voor Toegepaste Kunst en de andere helft een Internationaal Centrum voor Dialoog. Vooral op dat laatste ben ik trots overigens. Toen de leus van Den Haag uiteindelijk werd ‘Internationale stad van Mensenrechten en Wereldvrede’ moesten we de daad bij het woord voegen en een plek maken waar men door in dialoog te gaan conflicten kon oplossen. Ik geloof dat we kunnen zeggen dat zowel het conflict in het Midden-Oosten als tussen China en Tibet daar zo’n beetje hebben opgelost.

Verder deel ik je mening. De periode 2010-2014 was een scharnierpunt. Het was tegelijk de opkomst en de ondergang van de PVV, weet je nog? Uiteindelijk hadden mensen snel hun zakken vol van het negativisme. Ik was ook blij dat jullie daar uiteindelijk een beetje van terug zijn gekomen.

Ik denk inderdaad dat we echt wat hebben neergezet. De groenste grote stad van Nederland, die geheel in z’n energiebehoefte voorziet met duurzame energie. Natuurlijk hielp de doorbraak van de elektrische auto in het verbeteren van de luchtkwaliteit, maar het verminderen van het autogebruik was ook nodig. Op een gegeven moment had de auto de hondenpoep ingehaald als grootste ergernis! Al die auto’s namen ook zoveel kostbare openbare ruimte in bezit. Goed dus dat we in 2016 radicaal kozen voor fiets en openbaar vervoer. Maar goed, toen wisten we dat de Spelen zouden komen, dus dat we er geld voor hadden.

Ik hoop je snel weer eens te spreken. Weet jij al of je in 2030 verkiesbaar gaat stellen voor de eerste burgemeestersverkiezing? Ik ben het serieus aan het overwegen. Lijkt me leuk als je meedoet. Kunnen we net als 20 jaar geleden de degens weer eens kruisen.

vriendelijke groeten,

David Rietveld

PS: ga je eigenlijk nog naar de receptie ter gelegenheid van het 30-jarig raadslidmaatschap van Joris Wijsmuller? Ik ben benieuwd of hij er in 2030 nu écht een keer mee ophoudt. Ik ga wel even langs. Misschien zie ik je daar nog even!

http://www.davidrietveld.nl/lokaalarchief/HSP%202010-2014.pdfhebben

4 Responses to Beste Martin, (4)

 1. Saar februari 24, 2010 at 4:48 pm #

  Hahahahahaha, als dat zou kunnen………

 2. Maup februari 24, 2010 at 9:20 pm #

  Ik moest tijdens het lezen ook lachen, soms, glimlachen eigenlijk.
  Martin Wörsdörfer en jij hebben jullie briefwisseling nu al tot een cyberpunk feuilleton gemaakt. Nabije toekomstfantasiën. Ik heb genoten van jullie verbeelding.

  Blijf doorschrijven en jullie creëren wellicht iets unieks nieuws op de ‘nets.

 3. Raaphorst februari 27, 2010 at 11:47 am #

  ik mis iets, in 2015 bleek de lekkage in de tramtunnel toch onoplosbaar? Rem kwam eerst zelf de emmers legen, maar gaf na 2 weken uiteindelijk toch op.

 4. Akbar februari 27, 2010 at 7:56 pm #

  Toch jammer dat vanwege die Olympische Spelen mijn huis moest wijken voor een nieuw stadion en ik gedwongen was te verhuizen naar Groningen waar nog wel betaalbare woonruimte te vinden was….

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag