Spelletjes.

Het voelt voor mij als een naar spelletje. Een spelletje dat weinig meer van doen heeft met waarden en normen en principes en eerlijkheid. Politiek is concessies doen, een beetje wegwuiven, net doen alsof je niet alles even goed gezien of gehoord hebt en erger nog, ontkennen waar nodig. En waar je ooit aan begonnen was uit overtuiging en diepe bezieling blijkt in onderhandeling alleen te gelden als de ander ook een beetje toegeeft. In de politiek, waar zeer serieuze onderwerpen aangesneden en behandeld worden, moet je in een democratie er samen uit komen.

Als burger voel ik me al langer geen deelgenoot meer van een democratie. De meest futiele dingen worden kapot betutteld en is er van zorg en welzijn weinig tot niets meer over. Zelfs dáár neemt de bureaucratie de overhand. Ik wilde vroeger uit overtuiging en passie en diepe bezieling zorgen voor anderen, voor kinderen, maar daar is geen ruimte meer voor in Nederland.

Pas geleden kreeg ik een oproep voor de verkiezing van de gemeenteraad in de brievenbus. Ik woon amper een jaar in Den Haag en zal gaan stemmen terwijl ik nergens écht een goed gevoel bij heb. Hoeveel mensen twijfelen er niet aan de huidige politieke bedrijfsvoering en fronsen hun wenkbrauwen als zij bij het stemhokje staan? Waarvoor moet je in godsnaam stemmen, met een stelletjes $#@!! die ons land moeten vertegenwoordigen?

Misschien is nu de enige reden om te gaan stemmen om daarna weer verder te klagen over de huidige politiek. Het dramatische hierin is dat ik wel tot drie keer toe een stemwijzer test nodig heb. Ik wens jullie allemaal veel succes en sterkte.

4 Responses to Spelletjes.

 1. Raaphorst februari 28, 2010 at 11:11 am #

  een goeie partij geeft de burger macht. en dankzij internet is de burger ook echt aan de macht.

  als de burger afnemer van de overheid wordt gaat het mis. dan wil je ook dat de overheid alles oplost. die spagaat heeft het kabinet zelfgekozen in gelegen de afgelopen jaren.

  ik kies voor een partij die dicht op de burgers zit.

 2. Viory Schellekens maart 1, 2010 at 11:25 pm #

  Heb je de Haagse Kiescompas al uitgeprobeerd? Op de site staat dat je binnen een paar minuten door de dertig vragen heen bent… Na een hele avond proberen nu bij vraag twee al vastgelopen.
  http://den-haag.kieskompas.nl/

 3. Raaphorst maart 2, 2010 at 7:51 am #

  @Viory: zojuist gedaan. Ik kom ook hiermee op de Haagse Stadspartij uit. Daarnaast Unie van Democraten en Partij voor de Dieren. Vond hem wel handig eigenlijk.

  Jij twijfelt dus heel erg? Is het de vraagstelling of het feit dat je moet kiezen? Dat laatste werkt een beetje als een creatief writersblock volgens mij. Het stemmetje in je hoofd.

 4. Akbar maart 2, 2010 at 2:42 pm #

  Vertrouw maar niet al te veel op stemwijzers. In opdracht van het landelijk partijbureau hebben CDA afdelingen hun antwoorden bijgekleurd zodat ze beter overeenkomen met wat de bevolking wil.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag