Culturele organisaties en creatieve partijen kraken de Asta in Den Haag

CC-BY-NC foto: Gerard Stolk

CC-BY-NC foto: Gerard Stolk

Maandag 31 mei is de Asta – het monumentale pand aan het Spui in Den Haag – gekraakt namens de culturele organisaties TodaysArt, TAG, Teletekst is Dood, PIP, Shoot Me Film Festival, VillaNuts, Langweiligkeit, Haagse Skate Unie, Paard van Troje en The Generator. De initiatiefnemers hebben als doel een statement te maken in de recentelijke ontwikkelingen rond het wetsvoorstel voor een algeheel kraakverbod, de ontwikkeling van Cultuur Forum 2018 in Den Haag en de voorgestelde bezuinigingen op kunst- en cultuur. Naast de initiatiefnemers hebben een aantal andere culturele organisaties en individuele kunstenaars aangegeven achter de actie te staan.

De Asta aan het Spui te Den Haag

De initiatiefnemers leggen de nadruk op het positieve uitgangspunt van deze collectieve actie en hebben aangegeven bereid te zijn om in overleg met belanghebbenden afspraken te maken voor de toekomst, waarbij zij slechts gebruik willen maken van het gebouw zolang er geen concrete plannen zijn. De actie heeft als uitgangspunt draagvlak te creëren voor de grote culturele potentie van een dergelijke locatie in de binnenstad van Den Haag.

Op 1 juni zal naar alle waarschijnlijkheid ook de Eerste Kamer instemmen met een algeheel kraakverbod. Als een direct tegengeluid op de wet wordt met de kraak van de Asta gerefereerd naar talloze voorbeelden van vele vandaag de dag succesvolle culturele organisaties en broedplaatsen (zoals Korzo, De Blauwe Aanslag, De Illusie, Toneelgroep De Appel / Appeltheater, Melkweg, Paradiso, Tivoli en vele anderen) die opgebloeid zijn door de beschikbaarheid van goedkope werk- en woonruimte, met het behoud van waardevolle monumentale panden en culturele uitingen tot gevolg.

De ambitie van de initiatiefnemers is om vanuit het gebouw activiteiten en krachten te bundelen en middels cultureel ondernemerschap de omgeving een hedendaagse en stedelijke uitstraling te geven met een positieve spin-off voor het gebied en de stad. Hiermee wordt direct ingehaakt op de actuele discussie rondom de herontwikkeling van het Spuiplein als Internationaal Cultuurforum en de kandidatuur van Den Haag als culturele hoofdstad van Europa in 2018.

Ontvangen per email.

Dat is een grote groep cultureel verzet. Den Haag kan er niet meer omheen!

, , ,

Comments are closed.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag