Bijna opgelicht

Bij deze mail gingen bij mij de bellen toch echt rinkelen. Klik twee keer op de afbeelding voor ware grootte.

Nooit eerder heb ik het zo direct ondervonden: internetoplichting; althans een poging daartoe.
Op Marktplaats.nl heb ik een netbook te koop aangeboden. Prima dingetje. Alleen vind ik het toch lastig, dat ik linux moet beheersen om er meer mee te doen dan alleen mail lezen in het hotel, filmpjes en foto’s bekijken en een heel simpele fotobewerking.

Dus ik heb hem te koop aangeboden voor 150 euro.
Krijg ik een bieding van 280 euro: altijd nog minder dan de aankoopprijs, dus niet helemaal een onlogisch bod.
De belangstellende blijkt een zekere mevrouw Hoebeke, die alleen engels spreekt en beweert bij de Verenigde Naties te werken. Ze wil de netbook cadeau geven aan haar zoon in Afrika (aha…) en vraagt mijn bankrekeningnummer. Ik wil me niet direct laten leiden door vooroordelen, dus ik geef een rekeningnummer op, maar wel het nummer waar het minste op staat en het minste is af te halen.
Krijg ik een heel mysterieus mailtje, maar een kritische blik en een telefoontje naar de ING verder weet ik maar één ding. Niet verder meer op in gaan.
Wat er zou gebeuren als ik verder zou zijn gegaan (hoe? Vraag ik me overigens af). Ik heb geen flauw idee, maar de netbook zou ik zeker kwijt zijn geweest.
Ach, had ik die naam maar eerder gegoogled. Dat zou me tijd en gezeur hebben bespaard. Iemand had al eerder voor die dame (?) gewaarschuwd, maar het bericht is niet meer online.

De dame beweerde in Rotterdam te wonen, maar een ip-check van de berichtheaders…

Received: from [41.155.83.78] by web120015.mail.ne1.yahoo.com via HTTP; Tue, 03 Aug 2010 05:15:51 PDT

…resulteerde in

IP address [?]:       41.155.83.78    [Whois]  [Reverse IP]
IP country code:     NG
IP address country:     ip address flag Nigeria
IP address state:     Lagos
IP address city:     Lagos
IP address latitude:     6.4531
IP address longitude:     3.3958
ISP of this IP [?]:     Starcomms Limited
Organization:     Starcomms Limited
Host of this IP: [?]:     dial-pool83.lg.starcomms.net [Whois] [Trace]
Local time in Nigeria:     2010-08-03 15:24

Dus, mocht je ooit elektronische apparatuur verkopen: wees dan gewaarschuwd.

Er bestaan overigens meerder sites en berichten over marktplaats-oplichting.

> Hier een hele riedel

> En hier een greep uit Markplaatsoplichting.nl

Voor de liefhebbers: de netbook is nog te koop, hoor!

> Dit bericht heeft een vervolg: ze gaan dreigen, wat natuurlijk nogal lastig is vanuit Nigeria.

> En hier voorlopig het laatste bericht hierover.

, , , , , ,

8 Responses to Bijna opgelicht

 1. Arjan augustus 3, 2010 at 6:25 pm #

  He Eduard,

  Vandaag zelfde mailtje gehad van “Deborah”.
  Ben er verder maar niet op in gegaan.
  Eerst geld overmaken. Dan laptop versturen.

 2. Sofie augustus 4, 2010 at 9:37 pm #

  Ik maakte ooit hetzelfde mee maar dan om een kapaza.be.
  Ik bood mijn notebook te koop aan maar kreeg erg vlug een mooi bod.

  Bleek de kerel voor de Wereld Handelsorganisatie te werken. Een beetje vergelijkbaar met de VN. Hij zou een borg vastzetten op een bank in Amerika.
  Als ik het UPS shipping nummer doorgaf zou hij de bank de borg laten vrijvallen. Hij zou daardoor de notebook ontvangen en ik de euro’s.

  Het leek me toch erg logisch dat ik de bank even zou bellen om te checken of de borg daar effectief stond. Wonderbaarlijk kreeg ik nog iemand aan de lijn ook die me vertelde dat mijn contact persoon niet aanwezig was. Na herhaaldelijk te blijven bellen is bij mij het besef gekomen dat ik daar beter niet mee doorging.

  Mijn notebook is dus nooit vertrokken. En al goed ook.. Ik heb kapaza toen meteen op de hoogte gebracht samen met de Politie die al dit soort zaken bundelt.

  Hoe ervaren je ook bent op het net.. deze fraude organisaties zijn goed voorzien en maken het levensecht. Ik geloof best dat mensen er blind intrappen.

  De bron van het kwaad lijkt altijd van hetzelfde land te komen. Nigeria.
  Daar zou de VN of eender welke wereldse organisatie of natie beter wat aan doen.

 3. Eduard Bekker augustus 4, 2010 at 10:22 pm #

  Ha, Hofstijl wordt ook vanuit Vlaanderen bezocht, leuk!

 4. Pim augustus 5, 2010 at 9:58 am #

  Ik heb ook een bod gehad op een mini-laptop. heb haar maar even gemaild dat ik er mee stop 😉

 5. Eduard Bekker augustus 5, 2010 at 11:23 am #

  Heb oude advertentie verwijderd en nieuwe geplaatst.
  Prompt een reactie van iemand die het gevraagde bedrag bood. Na een reactie een engelstalige mail met de bekende strekking: wat is de staat van de netbook en wat is je mailadres?
  Bod verwijderd. En vandaag ineens weer een bod van 350 (haha, dat is meer dan het bedrag waar je een nieuwe voor koopt) van … mevrouw Hoebeke…
  Nee: verkopen via Marktplaats is zo niet leuk meer…

 6. Lies Baas augustus 9, 2010 at 1:22 pm #

  Jeetje, je hoort er vaak over, maar dat het ook echt gebeurd………………

 7. Eduard Bekker augustus 9, 2010 at 1:56 pm #

  Sterkter nog: zet maar een laptop of netbook te koop op Marktplaats.nl: binnen een uur is het raak…

 8. Nathalie januari 26, 2011 at 2:43 pm #

  Beste,

  Ik heb ook een advertentie staan voor gsm diva folder ( lady phone ) en netbook. OOk fraude volgens mij.. volgende persoon Lisa Border [lisa.borderp1@gmail.com] contacteerde mij

  Hello,
  Thanks for your mail. Am happy to read from you. i want to purchase your item to my son who traveled to Nigeria for a school project and am willing to offer you 170.00euro for the item and shipping via Post. kindly get back to me with your full bank details as listed below for payment:

  Bank Name
  Bank Account (IBAN)
  Holder’s Name
  SWIFT CODE (BIC)

  I will be expecting your bank details in order to remit the money to your bank account.
  Regard

  Was onmiddellijk mijn hoede. heb gemaild dat ik het niet aan haar wou verkopen want dat ik dacht dat het om inernet fraude ging.. niets meer vernomen en nu vandaag.. weer een geval .. dit keer voor mijn netbook.

  Bedankt voor je snelle reactie en sorry voor de late reactie op uw e-mail, wat er werkelijk gebeurd is dat ik uit Nederland maar ik zal graag deze post van jou te kopen voor een klant van mij die momenteel is op een missie in het buitenland wil zeggen op een bedrijf reis naar een West-Afrikaanse land dat is, maar ik zal graag willen bieden u de som van 00euro voor de scheepvaart en voor het object kosten, hopen dat de prijs voor de verzending naar Nigeria en voor het onderdeel kosten in orde is? zo ja, vriendelijk nu terug naar mij met uw volledige bankgegevens of je paypal account, zodat ik kan nu verder met de betaling … en hieronder is de bankgegevens nodig van u:

  Bank houder Naam:
  Naam van de bank:
  Bankrekeningnummer:

  Vriendelijk nu terug naar mij met uw bankgegevens of je paypal account, zodat ik nu kan gaan met de betaling en hieronder is mijn
  opdrachtgever verzendadres:

  Naam: Adelabu Tunde
  Adres: No.14 oke iyin Akata
  Plaats: Ilesha,
  Staat: Osun Staat
  Land: Nigeria
  Telefoonnummer: – +2348130942352

  Zelfde gestuurd naar deze persoon!

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag