Bijna opgelicht (3) – reacties Markplaats

Te koop: EEE pc 900

Hij is nog steeds te koop, deze netbook. Vrijwel de enige bieders zijn tot dusver buitenlandse oplichters.

Voorlopig het laatste bericht over de poging tot oplichting die je kunt verwachten, als je probeert je compactere electronica via Marktplaats.nl te slijten. Nee, de netbook is nog steeds niet verkocht en ja, er wordt standaard nog steeds een poging tot oplichting gedaan. Ik zet enkele reacties even op een rijtje:

i will like to know the condition of this item,and how much do u want,please email me back now i need your quick response.
Regards
Deborah


en na een reactie van mijn kant:

i am Glad for your response, Am Deborah by name and am living in Mathenesserdijk in Rotterdam but presently working for United nation in United state but going to Barbados for official assignment and i will not be back to Holland until the end of the year,I’ll pay you €230 euro for the item and i have also verified from the shipping from Ems speed post which is the local post / TNT OR TPG heading to working for €50 euro to my ex husband address,am working with world hearth organization on a private assignment (United Nation)i’m a busy person, I’m buying this item for my son as a gift,He is presently with my ex-husband in Africa,who is coming to stay with me in Holland but still with his father in Africa,so am giving this item to him as a gift for his birthday coming soon,so i will like to have your pay pal account so as to make the payment or bank to bank wire transfer for your payment of €280 euro to be transfer into your PayPal account or bank account,please don’t run away with my money Immediately i pay the money into your account.i want you to ship the item to my son,Am waiting for your reply immediately because i want this item to be ship as soon as possible
Regards
Thanks
Deborah

en na een reactie, dat ik liever geen zaken doe met mensen die het nederlands niet beheersen:

Ik ben blij voor je reactie, Am Deborah met naam en ben woonachtig in Mathenesserdijk in Rotterdam, maar momenteel werkt voor de Verenigde Naties in Verenigd staat, maar gaat naar Barbados voor de officiële opdracht en ik wil niet terug naar Nederland tot het einde van het jaar, ik ‘ll betaal je € 230 euro voor het object en ik heb ook gecontroleerd van de scheepvaart vanaf Ems snelheid ambt dat is de lokale post / TNT of TPG post aan het werken voor € 50 euro aan mijn ex man te pakken, ben bezig met de wereld haard organisatie op een particuliere opdracht (Verenigde Naties) Ik ben een druk persoon, ik ben dit item te kopen voor mijn zoon als een geschenk, Hij is momenteel met mijn ex-man in Afrika, die komt bij me blijven in Nederland, maar nog steeds met zijn vader in Afrika, dus geef dit item aan hem als een geschenk voor zijn verjaardag binnenkort, dus ik zal graag uw pay pal zijn rekening, zodat de betaling of bank tot bank overschrijving te maken voor uw betaling van € 280 euro over te dragen worden in uw PayPal-rekening of bankrekening, aarzel dan niet weg te lopen met mijn geld ik meteen het geld op uw account.i willen dat u het object schip naar mijn zoon, ik wacht op uw antwoord onmiddellijk, want ik wil dit punt te schip zo spoedig mogelijk
> Regards
> Thanks
> Deborah

En na een verzoek de netbook bij mij op te komen halen:

Hallo,
Ik begreep dat uw e-mail, maar ik ben niet in Nederland, ik heb deze hulp van u, ik zal het totale bedrag 280 make op uw bankrekening vooraf, en zodat je kan me helpen om het item te sturen naar mijn zoon in Afrika, zal ik contact opnemen met mijn bank voor uw betaling Zodra ik de betaling gegevens,
Ik wacht op uw antwoord nu.

En na een verzoek het geld dan maar aan mij over te maken:

OKAY,i will go and make the payment now

Het vervolg is bekend… : een zogenaamde mail van een bank die beweert pas te betalen, als het bewijs van opsturen wordt opgestuurd (en uiteindelijk zelfs een dreigement de hoofdcommissaries van politie in Amsterdam (!!!) in te schakelen).

Daarna heb ik de advertentie diverse malen opnieuw geplaatst, telkens met vrijwel enige resultaat de eerder genoemde mails; bijna altijd op dezelfde manier opgesteld:

 • I really thanks for your respond to me so kindly get back to me in English  with the last price and i will also like to know the condition of the item so we can talk about the payment.
  And i need your reply with your email address.
  Regards…

  markvobornik@ymail.com
 • Geachte Eduard,
  Hello ..Am Sheru Pedro I will like to buy this item so what is the price and the condition of the item.
  Deze reactie is afkomstig van;
  Naam: sherulapi
  E-mailadres: sherulapi@live.com

De recentste bieding die ik kreeg  – 300 euro  (!!), terwijl ik slechts 170 euro vroeg – was wel weer geestig:

 • Dirk Willemstein <dirkwillemstein@yahoo.com>
  give me your last price and condition today.

Want het wordt wat vreemd als iemand met een heel Nederlandse naam alleen het Engels machtig is.

Uiteindelijk ging Marktplaats zelf zich er ook even mee bemoeien:

Beste Eduard,

Hartelijk dank voor uw bericht.
Wij zijn per toeval achter gekomen dat u biedingen van markvobornik@ymail.com ontvangt.
Het betreft hier  een buitenlandse fraudeur. Wij adviseren u om NIET met deze persoon in zee te gaan.
Het account van de fraudeur is door ons geblokkeerd zodat hij/zij niet meer op Marktplaats actief kan zijn.

Marktplaats adviseert u extra voorzichtig te zijn met adverteerders of geïnteresseerden vanuit het buitenland. De ervaring leert dat het risico op oplichting bij buitenlandse transacties groter is.

Bekijk hier onze tips over veilig kopen en verkopen:
http://statisch.marktplaats.nl/help/veilighandelen.html

Hoe kunt u een verhoogd risico op oplichting herkennen?

 • e-mail is geschreven in slecht Engels
 • een anoniem e-mailadres (zoals hotmail, yahoo)
 • bieden boven de vraagprijs
 • product wordt gekocht voor iemand anders (familie, bekenden)
 • product moet vaak naar het buitenland worden verstuurd (Nigeria, Roemenië)
 • voorstel om te betalen via Western Union Bank, MoneyGram, HSBC Bank, Cheque etc.

Mocht u nogmaals dergelijke berichten ontvangen, dan kunt u deze het beste doorsturen naar spam@marktplaats.nl. Wij bekijken dan de reactie en nemen gelijk maatregelen.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Vermits zich er geen vreemde ontwikkelingen voordoen, hou ik het hier maar bij.

5 Responses to Bijna opgelicht (3) – reacties Markplaats

 1. Tinus augustus 12, 2010 at 1:48 pm #

  Dat is toeval,die heeft net 15 min gleden gereageerd op een advertentie van mij.
  Ik filter ze er gelijk uit die gasten maar vaak speel ik het spelletje mee om hun tijd af te pakken.

 2. Eduard Bekker augustus 12, 2010 at 1:58 pm #

  @Tinus Hoe speel je dat dan mee? Ben je niet bezorgd om de risico’s (er wonen ook Nigerianen in Nederland)?
  Ik heb het ook wel overwogen (vragen om een foto van hun voor hun vermeende adres, een werkgeversverklaring en een bedrijfspas, etc.).

 3. Linda augustus 12, 2010 at 3:53 pm #

  hallo, Ik kreeg net ook deze mail:

  Hello ..Am Sheru Pedro I will like to buy this item so what is the price and the
  condition of the item.
  Deze reactie is afkomstig van;
  Naam: sherulapi
  E-mailadres: sherulapi@hotmail.com

  Dus uitkijken hiervoor.

 4. Miek37 augustus 21, 2010 at 10:55 am #

  Kennelijk zijn er dus nog steeds mensen die er intuinen want als het niet zou lonen deden ze de moeite niet.

  Anyway, er zijn ook oplichters die eerst slim lijken te zijn maar dan op enig moment toch door de mand vallen. 😉

  Man biedt gestolen auto aan eigenaar aan

  20 augustus 2010

  Een Rotterdammer wiens splinternieuwe Volkswagen Golf recent was gestolen, heeft z’n wagen weer terug. De vermoedelijke dief bood de auto te koop aan via internet waarop de rechtmatige eigenaar reageerde.

  Dat maakte de politie vrijdag bekend. De Rotterdammer zag het voertuig tegen een lage prijs te koop staan op een internetsite en maakte een afspraak met de verkoper.

  De man lichtte tegelijkertijd de politie in over de transactie die in Leiden zou plaats hebben. Op het moment dat er in de Leidse Marnixstraat contact werd gelegd tussen koper en verkoper greep de politie in.

  De verdachte stapte direct in de auto en ging er vandoor. Honderd meter verder sprong hij uit de auto en ging te voet verder een woonwijk in. Een bewoner stuurde de man nog de tuin uit, maar daarna verdween de autoverkoper spoorloos.

 5. bonnie november 1, 2010 at 2:15 pm #

  Ik heb mijn iPod op marktplaats gezet en werd ook benaderd door deze internetcrimineel. Toch zo jammer dat Marktplaats zo vervuild raakt met deze vervelende oplichterspraktijken. Ik denk dat er genoeg argelozen zijn die er in tuinen.
  Ik speel zelf ook het spel mee. Word gewoon zo boos van dit soort activiteiten…. Ik sein ook de politie in, Marktplaats en Paypal.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag