Retour Hollandse Spoor: Haags feestje bij het Nationale Toneel!

Retour Hollandse Spoor, foto Leo van Velzen

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 september ging de nieuwe voorstelling Retour Hollandse Spoor van het Nationale Toneel in premiere in het Nationale Toneel Gebouw in Den Haag. De regie is in handen van huisregisseur Johan Doesburg.

Retour Hollandse Spoor is een soort muzikale realitysoap, met veel vaste NT acteurs en gasten zoals Meral Polat en Victoria Koblenko. Deelnemers aan een (her)integratietraject krijgen van de Gemeente de opdracht om de oer-Hollandse toneelklassieker Op hoop van zegen van Heijermans te spelen. Ze ontmoeten elkaar in het grootste schilderij van Nederland: Het Panorama Mesdag in Den Haag. Dan blijkt dat de organisatoren zich niet aan de afspraken houden. De deelnemers worden opgesloten in het Panorama en krijgen steeds extremere opdrachten. Publiek zit ook echt middenin Panorama Mesdag, prachtig nagemaakt door de decorbouwers van het Nationale Toneel!

Retour Hollandse Spoor is het vervolg op Hollandse Spoor, de openingsvoorstelling van het Nationale Toneel Gebouw. Vervolg qua meligheid en genre, niet qua verhaal want we kijken naar iets heel anders. Retour Hollandse Spoor is geen hoogdravend schouwburg toneel en het verhaal is flinterdun. Maar ach….gewoon eens een avond achterover hangen en ongegeneerd lachen om een groep veelzijdige acteurs die bijzonder geestige personages neerzetten is ook weleens prettig!

Retour Hollandse Spoor is nog t/m 9 oktober 2010 bijna dagelijks te zien in het NT Gebouw. Kijk hier voor meer info.

, , , , ,

8 Responses to Retour Hollandse Spoor: Haags feestje bij het Nationale Toneel!

 1. Maurice september 10, 2010 at 10:02 pm #

  Aardig om te vermelden is dat er gedurende de speelperiode in het NT-Gebouw foto’s van de Haagse fotograaf Bas Bogers hangen. Bas staat bekend om zijn beelden van mensen rond HS.

 2. gerard stolk september 10, 2010 at 11:30 pm #

  leuk stukje , goed dat er in Hofstijl aan dit toneelstuk aandacht wordt besteed, en allemaal naar de schouwburg Bas mag best trots zijn dat hij daar hangt

 3. Maup september 10, 2010 at 11:55 pm #

  Bas rotst : http://www.straatfotografie.com/

 4. Pieter september 11, 2010 at 12:11 am #

  Heel leuk voor Bas. Het stuk zelf kreeg in de NRC een slechte kritiek. (2 stippen op een schaal van 5)

 5. Roel1943 september 11, 2010 at 2:39 am #

  Voor Bas een leuke opsteker.

 6. bogers september 11, 2010 at 11:57 am #

  idd een eer, een opsteker en trots dat ik daar mag hangen.
  Ben ook naar het stuk “retour Hollandse Spoor” geweest en heb genoten.
  De recentie op Hofstijl waardeer ik zeer, niet zo zuur als in de volkskrant en het nrc. Naar “retour Hollandse spoor” ga ik zeker nog een keer.
  ECHT EEN AANRADER!!!

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag