Kreeft

Rode Amerikaanse Rivierkreeft

Onze vangst uit het Verversingskanaal. Het onfortuinlijke mannetje mist overigens een voelspriet.

Aquariumwinkels verkopen de meest exotischte vissen. Daardoor zou je bijna vergeten, dat je voor iets bijzonders in je glazen bak helemaal niet zo ver hoeft te zoeken: stekelbaarzen, wilde goudvissen (giebels), kleine voorntjes (vetjes), je vindt ze vaak naast de deur en ze zijn minstens even interessant.

Sinds een inmiddels flink aantal jaren is er voor de aquariumliefhebbers echter een exoot bijgekomen: de Rode Amerikaanse Rivierkreeft uit Louisiana.

Die heeft zich dusdanig verspreid, dat milieuorganisaties zich grote zorgen maken. Deze kreeft vreet werkelijk alles wat los en vast zit en stoot daardoor de inmiddels extreem zeldzame (autotochtone) rivier van zijn plek. Bovendien draagt hij ook nog eens een ziekte mee, waar de inlandsche schaardragers harstikke dood aan gaan. Verder woelen ze stevig in de bodem, waardoor het water troebel wordt, wat de plantengroei belemmert en voor sommige roofvissen (snoek) het jagen onmogelijk maakt.

Reden voor het Haags Milieu Centrum om eens te peilen hoe het is gesteld met de verspreiding van deze ‘tegenvoeter’ uit het van de ongekende mogelijkheden.

We hebben eraan meegedaan en vier dagen lang de inhoud van drie fuiken gecheckt, die we neer hadden gelaten in het Verversingskanaal, tussen de brug van de Groot Hertoginnelaan en de (altijd openstaande) sluis, waar ooit de Hanenburgervaart op uitkwam en zich nu een gemaal bevindt.

Eén exemplaar
Het leek niets op te leveren, tot teleurstelling van de fotograaf van Den Haag Centraal. Tot de laatste dag. Toen zat er waarachtig één bescheiden kreeft in de fuik. We hebben hem uitvoerig bekeken en ook in het Milieucentrum laten zien (dat zit daar toevallig vlakbij), waar hij uitgebreid is gefotografeerd.

Op andere plekken duiken de dieren veel vaker op: in de Buizerdvijver, de Haagse Beek en het Westland lijken ze soms een plaag: een voetbalwedstrijd in Poeldijk moest worden gestaakt, omdat het veld rood zag van deze overstekende zesvoeters, op zoek naar meer eten. Zelfs op bedrijventerreinen zoeken ze naar iets van hun gading.

Cajun-voer
Eigenlijk is er een prima oplossing om van ze af te komen. Ze zijn zeer eetbaar en een specialiteit uit de Cajun-keuken. De trekharmonica’s uit Louisiana – kenmerkend voor de Cajun-klankendragen vaak een afbeelding van deze geleedpotige makker. Net als een visvergunning zou je eigenlijk gewoon een acte moeten kunnen afhalen op het stadsdeelkantoor om deze diertjes te mogen vangen en ze aan de plaatselijke visboer aan te bieden.
Dan wordt de kans dat het natuurlijk evenwicht weer wordt hersteld weer en een stuk groter. Anders zullen we even geduld moeten hebben: het duurde het bijvoorbeeld ongeveer honderd jaar, voordat de ingevoerde voortwoekerende Canadese Waterpest weer pas op de plaats maakte.

11 Responses to Kreeft

 1. Maup september 19, 2010 at 5:37 pm #

  Interessant artikel Eduard, fraaie links ook. (Ik kende het verhaal van de Hanenburgervaart maar niet al die details. Merci)

  Ik begreep via een twittercontact dat er ook veel in Ypenburg rondkruipen. Ze schijnen inderdaad erg smakelijk, en persoonlijk lijkt me dat wel een aardig oplossing. Massaal vangen en consumeren maar, in het kader van eigen natuur eerst.
  Op BBC2 zag ik een tijdje terug een documentaire waar men inging op die ziekte die de Amerikaanse exoot verspreidt onder de inheemse rivierkreeft.
  Dat ziet er niet best uit voor ‘onze’ jongens en meisjes.

  [Overigens is een kreeft een decapod, een tienpotige, geen zesvoeter.]

 2. Eduard Bekker september 19, 2010 at 7:19 pm #

  Tienpotig. Maar hij loopt op zes poten. Zo bedoelde ik het.

 3. Maup september 19, 2010 at 7:22 pm #

  @Eduard 😉
  Zo had ik het nog niet bekeken…

 4. Fabio september 20, 2010 at 9:52 pm #

  Check. Ik zie ze nu inderdaad vaker.

  (edit)

 5. Fabio september 20, 2010 at 9:53 pm #

  Wat? Mag ik hier niet embedden? Tsss. Linkje: http://moby.to/59lqbu

 6. Jeroen september 21, 2010 at 9:57 am #

  Vangen (en eten) mag helaas niet zomaar: niet-inheemse rivierkreeften vallen vreemd genoeg onder de Visserijwet.

 7. Maup september 21, 2010 at 10:38 am #

  @Fabio ik zal het bewerken… Je moet er < c o d e > … < / c o d e > omheen plaatsen.

 8. Eduard Bekker september 21, 2010 at 10:54 am #

  @Jeroen. Nu er een regering komt met een hardere opstelling tegenover immigranten, zal deze wet misschien ook wel veranderen 😉

 9. Fabio september 21, 2010 at 2:08 pm #

  @maup oke, grazie.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Kreeft trekt jas uit | Hofstijl – de bijzondere kant van Den Haag - november 7, 2010

  […] een zoetwater-exemplaar: een uitheemse vandaal die de Nederlandse binnenwateren terroriseert, omdat die alles overhoop haalt wat los en vast zit. Eerder had ik er een gevangen, maar die miste een voelspriet. Een greep in een door een […]

 2. Rode Rivierkreeft in Den Haag | Hofstijl - de bijzondere kant van Den Haag - augustus 29, 2011

  […] voor een uitstapje, in ieder geval als je een Rode (Amerikaanse) Rivierkreeft bent. Hofstijler Eduard heeft al vaker bericht over de plaag die dit exotische schaaldier aan het worden is. Ik had Procambarus clarkii echter […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag