DE BALANS; varkenspootjes & de zanger van Direct

De balans is een column waarin Harry Zevenbergen iedere week twee gebeurtenissen (één positief en één negatief) uit de Haagse actualiteit belicht. De column is iedere maandag om 10.20 uur te beluisteren bij Studio Haagse Bluf (www.denhaagfm.com).

SLAGER HEEFT U VARKENSPOOTJES?

Een beetje slager heeft de dierenlijken warm in de koeling hangen, nadat hij persoonlijk een kleine veestapel de strot heeft doorgesneden. Soms is er nog een laatste boe of knor te horen. Bij slager Jaap Korteweg en topkok Marco Westmaas zal het anders zijn. Zij openen binnenkort op het Spui de eerste vegetarische Slagerij en kom nu niet met leuke opmerkingen als dat de koeien vegetarisch aten. Als vegetariër ken ik alle flauwe grappen van vleeseters wel.

In deze slagerij zijn de koeien en varkens zorgvuldig opgebouwd uit soja en lupineboon en dat alles op smaak gebracht door topkok Marco Westmaas. Shoarma, Thaise kip, achterham, voorham, varkenspootjes, kippenvleugeltjes je kunt het zo gek niet bedenken of de vegetarische slager heeft dat al gedaan.

De kok zegt bovendien dat de smaak van zijn nepvlees niet van echt is te onderscheiden. Wat dat betreft heb ik aan mezelf niets. Ik kan me niet meer herinneren hoe vlees smaakt. Wel dat ik er niets eens zo dol op was. Ik hield van rookworst, frikadellen en biefstuk. Ik vraag me eigenlijk alleen af hoe ze die smaak van vers bloed in de biefstuk gaan nabootsen.

Vanaf volgende maand kan ik voor het eerst sinds 1983 weer eens naar de slager. Ik kijk er nu al naar uit. Ik hou van tegenstrijdigheden van legers die vrede brengen, miljonairs die geloven in eerlijk delen en priesters met een gezond seksleven.

SHIT DAAR HEB JE DE ZANGER VAN DIRECT WEER

Ik heb grofweg twee manieren van boodschappen doen. Recht op mijn doel af wetend wat ik hebben wil. Efficiënt en doortastend gooi ik alles in mijn mandje, loop naar de kassa, reken ik af en ga naar huis. De tweede manier is chaos. Ik weet grofweg wat ik wil hebben, maar ga twijfelen, kan niet beslissen en loop als een kip zonder kop de gangen op en neer. Draai om en nog een keer.

Deze week in de XXL aan de Elandstraat had ik zo´n dag. Op zich is dat geen probleem maar vlak nadat ik een mandje pakte kwam ik de zanger van Direct tegen. Ik deed mijn chaotische routine en kwam hem nog een keer tegen, nog een keer en nog een keer. In totaal liep ik hem zeker 10 keer bijna tegen het lijf. Het begon gênant te worden, straks dacht hij dat ik één of andere overjarige groupie was. Ik probeerde hem te mijden, keerde snel om als ik een glimp van hem zag en bedacht dat dat nog verdachter moest lijken. Dus liep ik weer een paar keer recht op hem af, mijn aandacht richtend op de borrelnootjes of de veldsla. Wat is de XXXXL klein in zo´n situatie? Het leek wel of er 5 zangers van Direct rondliepen.

Uiteindelijk had ik alles wat ik dacht nodig te hebben en nog wat dingen waar ik geen idee van had wat ik daar mee moest. Krakelingen voor een hele maand, worstenbroodjes zonder worst en drie kratten Rivella. Ik sloot bijna aan in de rij, achter je raad het al. Met een impulsieve schijnbeweging schoof naar een andere rij.

Buiten deed ik mijn boodschappen in de fietstas, stapte op en sloeg rechtsaf richting het centrum. Twee meter voor me die verdomde zanger van Direct. Hij keek over zijn schouder en herkende me duidelijk. Ik stuurde mijn fiets naar de kant, om eens goed mijn voorwiel te bestuderen. Ik meende er toch echt een glasscherf in te zien. Pas toen hij uit zicht was verdwenen reed ik verder en bedacht dat hij misschien wel een beetje verlegen was en dat hij mijn handtekening had willen hebben.

, , ,

4 Responses to DE BALANS; varkenspootjes & de zanger van Direct

 1. Happy Hotelier september 20, 2010 at 3:20 pm #

  Dit verhaal geeft mij 2 associaties:

  1) Het mopje van het konijn dat bij de bakker komt en vraagt “heeft u worteltjestaart?”

  2) Die XXXXL had onder de vorige uitbater een veel beleefder publiek. Sinds het een XXXXL is wordt je minstens 10 keer door een karretje aangereden. Harrie moeten geen boodschappen doen bij de XXXXL 🙂

 2. Heide september 20, 2010 at 3:30 pm #

  Ik heb maar 1 associatie: als ik Harry binnenkort een keer tegenkom bij de AH dan vraag ik zijn handtekening. Het lijkt erop alsof de zanger van Direct achter HEM aanzat. Tja… dan is hij dus bekend en gewild en wordt zijn handtekening wellicht ooit nog wat waard 😉

 3. Hees september 20, 2010 at 5:57 pm #

  Wat een vreemde preoccupatie hebben vegetariërs toch met vlees? Vegetarische slagerij, rookworst, kippenpootjes, alles om het maar op vlees te laten lijken? En dat terwijl een goede kok (en misschien ook een goede slager) de heerlijkste dingen kunnen maken, zonder connotatie met vlees.
  Maak je eigen virtuele taartpunt en sluit die punt niet aan bij de Schijf van Vijf maar de nieuwe Schijf van Zes. Verzin nieuwe namen voor nieuwe producten en vraag eens aan je vleesetende medemens: “als er straks geproefd gaat worden, wil jij niet een stukje…?”

 4. Roel Wijnants september 24, 2010 at 7:10 pm #

  Ben al jaren op zoek naar een koekje in de vorm van een sigaret, je wilt toch ook een vervanger voor bij de koffie, en wat verzinnen ze voor de bekende sigaret na afloop van een wip. Wel voor de ex vleeseters maar de ex rokers laten ze in de kou staan :-))

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag