Oh, daar gaan we weer …

Oh, daar gaan we weer, dacht ik nog gisteravond in Gesprekhof, de maandelijkse talkshow die in het Nutshuis gehouden wordt. Het onderwerp waarover gesproken werd: “de rol van lokale media in Den Haag”. Aan tafel zaten Coos Versteeg van Den Haag Centraal, Jeroen Mann van DenHaagDirect.nl en Sedat Bugdaci (Mediacentrum Den Haag).

En daar gingen we weer want met name Coos Versteeg mocht zijn achterhaalde en neerbuigende houding ten opzichte van nieuwe media tentoonspreiden. Hij vindt dat het vak journalistiek alleen uitgevoerd kan worden door een Echte Journalist. Als voorbeeld gaf hij het Koninginnendagdrama dat – natuurlijk – gefotografeerd was door een Echte Fotograaf. Daar kwam nogal protest op vanuit de zaal: “puur geluk!”.

Gelukkig kreeg ik de kans om Coos voor de voeten te werpen dat sinds 2001 de wereld heeft gesnapt dat niemand om burgerjournalistiek heen kan. Dat was ten tijden van 11 september in New York. De meeste videobeelden en foto’s werden immers gemaakt door het publiek. Kwamen terecht op websites en blogs van Amateurs en alle nieuwszenders maakten daar maar wat dankbaar gebruik van. Het was Het startsignaal internationaal voor weblogs. Blogger is er groot door geworden en werd later overgenomen door Google.

Ook in Nederland kreeg internet een boost. Door de Vuurwerkramp in Enschede van mei 2000. Coos heeft dat wellicht niet meegekregen. Alle kranten lagen in de weekenden op hun gat, want ja, het krantje kwam pas op maandag weer uit. De ramp vond helaas plaats op een zaterdag. En wat gebeurde er online? Je kunt beter vragen: wat gebeurde er niet online! Pas op maandag stond het oude nieuws in de krant. En hoe zat het ook alweer met de BCC en verslaglegging rond de Londense metro-aanslagen van 2005? Beluister mijn interview met Vicky Taylor die ik voor De Nieuwe Reporter maakte maar eens terug:
DNR interview Vicky Taylor (mp3)

Als blogger kwam ik bij De Nieuwe Reporter terecht. Ja, Coos. En dat zonder de school van journalistiek gevolgd te hebben. Of misschien juist dankzij dat ik de school van journalistiek niet gevolgd heb. Want ik geloof namelijk in de kracht van internet. Al 15 jaar. Ik hou van internet. Met veel minder kosten en veel sneller kun je op internet publiceren wat je wilt. En ja Coos, er is veel rotzooi. Maar er is ook heel, heel, heel veel moois en waardevols te lezen, te luisteren en te bekijken.

Slaap zacht, Coos. Internet zal wel overwaaien, denk je ook niet?

(ook gepost op Melodiefabriek)

, , , , ,

11 Responses to Oh, daar gaan we weer …

 1. Geertje oktober 7, 2010 at 9:40 am #

  Coos Versteeg zit wat dat betreft nog “slechter” dan de gemiddelde krant met zijn uitgave van slechts 1 maal per week!
  Met daarbij, in blogs komen vaak zaken ter sprake die je nooit ofte nimmer in een krant zal lezen. Burgerjournalistiek doet in mijn ogen pertinent niet onder voor de “Echte Media”.
  Baal enorm dat ik er niet bij was; ben na het eten in slaap gevallen en heb (overigens heerlijk) het klokje rond geslapen.
  En weer haal ik het boek van Joris Luyendijk aan “Het zijn net mensen”, waarin hij schrijft dat het nieuws zoals wij dat zien vaak anders is dan de realiteit. Het is o.a. gefilterd door datgene wat grote persbureaus (ook het ANP) dicteren, gefilterd, gemanipuleerd en verkregen door gemakzucht.
  Hier schreef ik er al over tijdens een interview in Paagman met hem.
  Lokale media zijn in mijn ogen heel belangrijk; al mag en kan je m.i. de gewone berichtgeving niet negeren.

 2. karin r. oktober 7, 2010 at 9:56 am #

  Ik heb door mijn zelfstandig ondernemerschap, waarbij ik mijn weblog dagelijks gebruik en erover vertel op scholen en in cursussen, te maken met journalisten die mij willen interviewen voor hun krant of tijdschrift. hartstikke leuk, maar ik blijf verbaasd over het feit dat de journalist het interview, waarin ik de antwoorden op mijn eigen manier geef, erna herschrijft en naar me mailt waarbij ik negen van de tien keer zelf weer aan het redigeren ben! Een journalist die mijn naam niet goed spelt, spelfouten maakt en bovendien mijn antwoorden verdraait om het artikel ‘zwaarder aan te zetten’ is wat mij betreft een klungel. Professioneel? Ammehoela!

 3. Raaphorst oktober 7, 2010 at 10:14 am #

  @Geertje: Triest maar waar. En de wethouder van Mediabeleid en Communicatie Rabin Baldewsingh liet verstek gaan.

  Ook Gerard van den IJssel vertelde me na afloop dat je voor Echte Journalistiek geld nodig hebt. En dat bv op YouTube de echt goeie dingen alleen maar van de Publieke Omroep en de BBC komen enzo. Ben het daar dus totaal niet mee eens. Zijn -ex baas Sedat Bugdaci heeft sinds een week een failliet mediabedrijf op zijn naam staan. Ondanks al het geld van commercie en de Gemeente dat erin gestoken is. Zonde!

  Slim omgaan met kapitaal, in euro’s en sociaal kapitaal is noodzaak tegenwoordig. Helaas snappen weinigen er iets van. Uit vrije wil iets doen kan niet goed zijn. Zo denkt men.

  Mijn boodschap aan de heren aan tafel gisteravond: zoek het publiek op en werk samen. Helaas kwam de boodschap denk ik niet aan. Liever arrogant zenden en niet luisteren naar je lezers, is wat ze willen.

  Coos liet nog weten dat Den Haag Centraal zich richt op de welgestelde Hagenaar. Dat we dat ook weten. Den Haag Centraal , de Bruin1 Krant.

 4. Dieke oktober 7, 2010 at 11:53 pm #

  Vorige week nog schreef Coos een zeer negatief artikel over o.a. Shoot Me en onze engelstalige variant van de website….deze week hadden we van 2 verschillende Den Haag Centraal journalisten (niet van Coos dus) een artikel en vullen we een hele pagina met positieve berichten. I LOVE DEN HAAG CENTRAAL 😉

 5. Robert oktober 8, 2010 at 12:28 am #

  Journalistiek is een vak. Daarin moet ik Coos Versteeg gelijk geven. Feiten checken, hoor/wederhoor, zaken in perspectief plaatsen. Zaken waar – ook de goedwillende – amateurs vaak in tekort schieten. Wat nogal wat beroerd leesvoer op het web oplevert.

  Probleem is echter dat professionals als Coos in Nederland het internet te lang volkomen genegeerd hebben. Waar in Amerika vakjournalisten uitstekend insprongen op de komst van nieuwe media – zie bijvoorbeeld nieuwssites als http://www.huffingtonpost.com en http://www.thedailybeast.com -, zijn we in Nederland niet veel verder gekomen dan moslim-bashende kwajongens (GeenStijl) en bijklussende studenten (nrcnext blog).

  Gebrek aan kwaliteit is niet de schuld van falende amateurs, maar wel van afwezige professionals.

 6. Raaphorst oktober 8, 2010 at 8:51 am #

  @Robert: er zijn slechte professionals en goeie amateurs. Wikipedia staat vol met zaken die door amateurs zijn bijgedragen omdat zij feitenkennis hadden. Het staat stoer om te zeggen dat opgeleide journalisten een vak verstaan. Net zoals een conservatorium opgeleide musici aflevert. Het zegt niets over de kwaliteit. In mijn vak, muziek, kan ik het onderscheid tussen prof en amateur niet maken. En sommige van de beste musici die ik ken zijn onopgeleid.

  In Nederland hebben we ook heel veel goeie opinieblogs. De Nieuwe Reporter waar ik volgens mij niet de enige ‘amateur’ ben tussen een hoop oudgedienden. Maar neem ook een Sargasso of Geen Commentaar. En er is nog veel meer. We lopen in Nederland daarin totaal niet achter.

 7. Robert oktober 8, 2010 at 12:10 pm #

  @Marco
  Misverstand: ik zeg niet dat “professioneel” zijn hetzelfde is als “opgeleid” zijn. Zelf heb ik ook jarenlang als schrijvend journalist gewerkt zonder opleiding in die richting.
  Professionaliteit zit ‘m volgens mij meer in het totale pakket van nieuws herkennen, originele invalshoeken bedenken, doelgroepen kennen, zaken in perspectief kunnen zien enzovoort.
  Dat is iets meer dan met je mobiel een foto van een ongeluk maken en op het web knallen. Daar is helemaal niks mis mee, maar je bent daarmee ooggetuige en nog geen journalist.

  Verder, er zullen best goede nieuwssites in Nederland zijn. Maar daar zit zelden een geoliede, professionele organisatie achter, zoals dat wel in het buitenland gebeurt. Dat zou de critici op nieuwe media – zoals Coos Versteeg – veel meer de wind uit de zeilen nemen.

 8. Raaphorst oktober 8, 2010 at 1:17 pm #

  @Robert: ik hou van onze Nederlandse traditie. Alt0169 enzo. Die vonden een open directory en gingen dat publiceren. Er zijn meerdere manieren om nieuws te maken. GeenStijl is daarin juist heel traditioneel. En dat is er eentje van de fax hanteren voor handtekeningen. En veel vergaderen.

  Ik geloof in de punkjournalistiek, de gonzojournalistiek, vanuit de goot. Dat het kwaliteit moet hebben, ben ik met je eens. Ik wil dat met Hofstijl ook. En dat lukt vrij goed. Feiten moeten kloppen. Stukjes moeten lekker leesbaar en orgineel zijn. Wij zijn Den Haag en kunnen doen wat we willen. Het ligt voor ons allemaal open. Ik voel me aangesproken als maker, uitgedaagd. En ik vind dat te gek! Gaaan!

 9. Peter Bos oktober 15, 2010 at 12:20 am #

  Beroepsjournalistiek is ziek in NL. Hoe vaak ik niet meemaak dat op basis van 1 nieuwsbericht van persbureau ANP, alle kranten dezelfde leugens verkondigen. En Marco, dat internet goedkoper is, wil ik toch wel nuanceren, met dit voorbeeld over FM-radio in Amerika:

  Finally, there’s the cost to end users. Millions of Americans, especially the 14.3 percent who live below the poverty line and those just above that dividing point, haven’t got the scratch to get their radio streamed through smart phones. They’re going to keep listening to FM.

  Bron: http://arstechnica.com/media/news/2010/10/pirate-radio-the-revolt-that-just-wont-die.ars

 10. Raaphorst oktober 15, 2010 at 9:40 am #

  @Peter: eens dat Internet niet altijd goedkoper hoeft te zijn, maar wel als je het anders organiseert dan traditionele media. Daarvoor moet je met name bij de nieuwe media zijn. Ik ken genoeg weblogs die meer impact hebben dan traditionele media en dat tegen veel minder kosten.

 11. Roel Wijnants januari 14, 2011 at 11:07 am #

  Den Haag centraal heeft bij mij wel eens een foto weggeplukt . De nieuwe media :-)))
  Pieter( abonnee ) tipte mij hierover. het is nadat ik een factuur stuurde in der minne geschikt.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag