Wie een tramtunnel graaft voor een ander …

In Den Haag weten we hoe moeilijk het is om een tunnel te graven. Het was natuurlijk een behoorlijk lang stuk, zo vlak onder het centrum van Den Haag. Maar liefst 1250 meter. Een ondergrondse parkeergarage moest erin. Twee ondergrondse tramhaltes. Geen makkie. Maar als je kijkt hoe ze in Chili kunnen boren. Tja. Dan wordt je als Hagenaar toch wel jaloers. Want hoe lang doen ze daar over een stukje van 700 meter voor een stelletje mijnwerkers die vast zitten? Amper twee maanden! Niks geen problemen met onder water lopen vanwege grondwater of grout. Gewoon doorboren met die hap. Je hoort die mijnwerkers ook niet zeuren dat het zo lang duurt. Dat was in Den Haag wel anders. Kosten die de pan uitstegen. Politiek gekibbel. Uiteindelijk is het wel wat geworden met die Haagse tunnel. Niet als zwembad, maar als serieuze openbaar vervoer-tunnel. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de ondergrondse in de Hofstad sexy is geworden, met ruige, stoere wanden. Maar zo’n mediaspektakel als in Chili heeft het uiteindelijk toch niet opgeleverd. En alle inspanningen van het Haagse gemeentebestuur ten spijt om Den Haag als filmstad te promoten: Ik heb zo’n vermoeden dat de Chileens mijntunnel eerder onderwerp van een film wordt dan onze Tramtunnel. Of zitten er ergens tussen de halte Grote Markt en halte Spui nog 33 half ontklede mannen van de HTM verstopt?

Foto cc BY-NC-SA : Marie-ll

, , , , ,

3 Responses to Wie een tramtunnel graaft voor een ander …

 1. karin r. oktober 9, 2010 at 10:18 pm #

  grappg stukje!

 2. Rob Alberts oktober 9, 2010 at 10:51 pm #

  Met alle uit de hand gelopen kosten en technische tegenslagen bij de NoordZuidlijn vraag ik mij ook af hoe dit nu verder moet.
  Alleen zijn onze tunnels een investering voor de toekomst.

  Het boren in Chili heeft een triester verleden.
  Besparen op de veiligheid van de mijnwerkers heeft dit ongeluk veroorzaakt.
  Het bericht dat er twee dure boren gestolen zijn tijdens de reddingsoperatie maakt het geheel nog triester!

  Vriendelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost

  PS1: met veel plezier maak ik regelmatig gebruik van de Oostlijn.
  PS2: ook al begrijp ik de achtergrond van de Nieuwmarkrellen van indertijd tegen de aanleg van de metrolijn.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hofstijl-leestip | arnoudboer.nl - oktober 9, 2010

  […] Lees meer … Stem of voeg toe aan : This entry was posted in Alledaags, Den Haag, Linkdump. Bookmark the permalink. ← Brrr, een enorme collectie damesondergoed […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag