Geestelijk mishandeld door het OV

Station Sloterdijk

foto: cc BY-NC-SA marie-ll

Je vraagt je af: wat mot een Hagenaar in het OV? Met zo’n mooie stad achter de duinen met alles er op en er aan. Echt werkelijk, je zou de stad niet uit hoeven te gaan ware het niet dat je ex met je zoon buiten Den Haag verhuisd is en dan nog wel in een gat in de schaduw van Amsterdam.

Gelukkig ben ik de trotse bezitter van een auto en na een halve dag openbaar vervoer besef ik hoe gezegend ik ben, dat ik niet dagelijks afhankelijk ben van het openbaar vervoer. Ja zo af en toe een bus en tram en in het algemeen gaat het goed. Over 10 minuten vertraging zal je mij niet horen zeiken.

Maar! Afgelopen zondag was het zo ver. Mijn vriendin ging een hele dag naar de sauna in Bleiswijk en het was wel zo makkelijk als zij de auto zou nemen. De buurvrouw bood nog haar auto aan en zelfs mijn moeder zei dat ik die van haar mee mocht nemen. “Ach nee, het hoeft niet.” Ik zou toch met mijn zoon naar de bios gaan en vanaf daar gelijk bij Hollands Spoor opstappen, omdat parkeren in de binnenstad geen grapje meer is, vooral als je dat in harde guldens omrekent.

Had mijn huiswerk gedaan, op de site van de NS alle tijden gecheckt, en via iDeal gelijk de kaartjes betaald en uitgeprint (24 euro een retour en 2,50 voor mijn zoons railrunner). Zowat de helft duurder dan met de auto, maar ach. Je kan ondertussen wel huiswerk met je zoon doen (wat hij natuurlijk niet wou). Opgeschreven waar ik moest overstappen en zo, echt. Dat ging super op papier… Al snap ik niet waarom de route niet gelijk op de iTicket wordt geprint. Dat zou wel zo handig zijn.

Na de film wij naar Den Haag HS (15:20). Tot mijn verbazing stond de trein 10 minuten te vroeg te wachten op het perron, tot bleek dat deze trein 20 minuten vertraagd was. Ik dacht nog: “soms kan een nadeel een voordeel zijn :-)”

Op Amsterdam-Sloterdijk moesten we overstappen. De site gaf perron 8 aan. Op perron 8 geen trein, als was het dat door die fortuinlijke vertraging het hele schema naar de kloten. Even de borden raadplegen, zo gezegd zo gedaan. Perron 9? Waar de fuck is perron 9?! Echt, naast perron 8 lag niets dat op een perron leek. Weer de info raadplegen of het er echt stond en of ik niet toevallig ook een ander trein kon pakken. Helaas. Er stond echt Perron 9. Weer naar boven en ja, om de hoek stond een bord met “perron 9 en 10” een pijl en “150 meter lopen” Ja hoor! Buiten het station om heb je een nieuw station met twee aparte sporen. Wij wachtten en zijn op goed geluk ingestapt omdat er buiten gele info borden stonden die aangaven wat voor trein het was en inderdaad, het was geen trein maar een sprinter.

En het is niet dat ik niets gewend ben. Ik heb in vroeger tijden heel Europa met de trein bereisd en al wonend in Italiรซ was nooit bekend op welke spoor een trein aankomt en waar tijden bij benadering worden aangegeven. Ook heb ik nog eens Interrail benut toen het echt een maand onbeperkt reizen door Europa was. Dus ik weet heus wel hoe het overstappen werkt en wat wachten is.

17:15 Aangekomen op station Purmerend (daar wil je echt niet dood gevonden worden), moeder staat te wachten op haar zoon, zoon afgegeven.
Trap af, onder het spoor door, trap weer op naar de andere kant van het spoor. Half uur wachten op de trein terug naar Den Haag, trein komt op tijd en ik denk: gezellig langs Schiphol. Het is even zoeken naar het spoor richting Den Haag, roltrap op en roltrap af gezellig door de drukte heen, wachten en wachten tot ik op een bepaald moment door de herrie heen hoor dat door geplande werkzaamheden er geen treinen naar Leiden en Den Haag rijden.

Tyfus %*&$#@ WTF!!! Wat een pleuris tering zooi. GEPLANDE WERKZAAMHEDEN?! In wat voor land leven we? Bestel en betaal ik die kaartjes online en het systeem is niet eens capabel om me te waarschuwen voor nog wel geplande werkzaamheden! En dat terwijl ik precies mijn route, naam, achternaam, geboortedatum en tijd moet invullen.

Weer naar boven, zoeken welke trein er terug gaat naar Amsterdam-Sloterdijk, naar beneden en weer wachten….. bij Sloterdijk weer wachten en eindelijk zit ik in de trein naar huis.

Om 20:30 na 5 uur en 10 minuten sta ik weer op Hollands Spoor in Den Haag. En nu nog naar huis, in het donker tussen allemaal ongure types die onverstaanbare dingen zeggen. Dat gevoel had ik 20 jaar geleden in Amsterdam. Je kon er in het centrum geen Nederlands sprekend persoon vinden tussen al die toeristen en nu heb ik hetzelfde in Den Haag, maar dan anders, om het netjes te zeggen.

Openbaar Vervoer: het was eens en nooit meer en ik zal me geen twee keer bedenken als ik volgende keer een auto aangeboden krijg. Plus dat het een stuk goedkoper is dan die fucking trein. Volgens mij hebben we het duurste en meest falende openbaar vervoer ter wereld, en dat dankzij die marktwerking die het hele land naar de kloten helpt. Snap niet dat ze daar reclame voor durven maken.

Ik kan je verzekeren dat ik hier een trauma van heb over gehouden. Krijg nog de bibbers als ik er aan terug denk.

Station Sloterdijkfoto: ccย BY-NC-SA marie-ll

M.A.D. Bello is een dyslectische allochtoon zonder agenda of pretenties.

, , , , ,

15 Responses to Geestelijk mishandeld door het OV

 1. Raaphorst oktober 19, 2010 at 3:51 pm #

  Alle varianten zijn mogelijk:
  http://www.hofstijl.nl/tag/ov-chipkaart/

  Deel zoveel ๐Ÿ™‚

 2. Maaike oktober 19, 2010 at 4:29 pm #

  Nee hoor, we hebben helemaal niet het ‘duurste en meest falende OV’. Pak eens de trein in Engeland of de Verenigde Staten en zie hoeveel erger het kan!

  Maarreh, geinig stukkie, leest lekker weg, maar 1 reisje met flink wat vertraging zegt natuurlijk niks over de staat van het OV. Ik had net zo’n stuk kunnen schrijven over een autorit waarbij ik van de ene file in de andere viel en ook nog verdwaalde.
  Zegt dat iets over het autoverkeer in Nederland?
  Oh wacht, eigenlijk wel ๐Ÿ˜‰

 3. Raasveldt oktober 19, 2010 at 4:55 pm #

  Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Mocht je ooit op je besluit terugkomen om nooit meer met de NS te reizen, kijk dan voor vertrek op http://www.ns.nl en klik bij “Plan uw reis” op “werk aan het spoor” . Daar staan in ieder geval alle geplande werkzaamheden in de nabije toekomst vermeld.

 4. madbello oktober 19, 2010 at 5:53 pm #

  @Raasveldt : Bedankt voor de tip.

  @Maaike : Zal dat net de enige twee landen zijn waar ik niet met de trein ben geweest, maar in de auto kan ik roken, keihard naar BNR luisteren, blij dat in de file rij om lekker te kunnen twitteren dat ik in een file zit en toch een beetje het zelfbeschikking gevoel te hebben om een stuur in je hand te hebben. Met een Tom Tom verdwaal je nooit!

  Bedankt: ”Maarreh, geinig stukkie, leest lekker weg” ๐Ÿ™‚

 5. Marilyn oktober 19, 2010 at 8:39 pm #

  Dat was wel grappig…Zelfs in Nederland kan je nog verdwalen hihi

 6. Maup oktober 19, 2010 at 11:12 pm #

  Fraaie horror story.
  Welkom thuis signore Bello.
  Een schitterend debuut.

 7. Sytske oktober 19, 2010 at 11:23 pm #

  Persoonlijk geraas… uh relaas.

 8. madbello oktober 20, 2010 at 8:57 am #

  @Maup : Bedankt en dankzij jouw grammaticale verbouwing. Maar als ik nog eens een Haags stukje heb kan ik het naar je toe sturen?

 9. Maup oktober 20, 2010 at 9:04 am #

  @madbello Tuurlijk man, zeker als het weer zo’n giller is.

 10. madbello oktober 20, 2010 at 9:19 am #

  @Maup : Dat mag jij dan beoordelen ๐Ÿ˜‰ vind het zelf altijd zo moeilijk omdat ik mijn zelf niet grappig vind en eigenlijk best flauw.

 11. Jeroen oktober 20, 2010 at 3:35 pm #

  Geestelijk mishandeld nog wel. Ik zou het klachtenformulier invullen, hoor.

 12. jacintha van beveren oktober 21, 2010 at 1:52 pm #

  Ik reis dagelijks alleen met het OV (ik heb al 12 jaar geen auto meer) en mij overkomt zoiets bijna nooit. Nou ben ik wel een OV-kenner, zodat ik ook niet snel voor dit soort verrassingen kom te staan. Een weekend werkzaamheden: dan blijf ik gewoon in de buurt. Net zoals je niet naar Rotterdam gaat als de A13 is afgesloten.

  Ons OV behoort echt tot de beste ter wereld en we zijn gewoon verwend.

 13. madbello oktober 21, 2010 at 7:15 pm #

  @jacintha van beveren : Ik heb het met je te doe meid! Dat je die dagelijkse marteling zo maar voor lief en op de koop toe neemt.

  Misschien ben ik verwend dat ik altijd werk heb genomen wat redelijk in de buurt was. Maar zou echt niet aan moeten denken om daar afhankelijk van moeten zijn ๐Ÿ˜‰
  En laat staan als je in het OV moet overstappen.

 14. Lisa oktober 23, 2010 at 11:51 pm #

  Laatst hoorde ik dat het sneller was om via Utrecht naar Amsterdam te reizen, echt, je gelooft het niet. OV in NL is slecht, en vooral nu ook met de OV-chip.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ernstig geestelijk mishandeld door het #OV « MAD Media Magazine - oktober 19, 2010

  […] je zelfbeschikkingrechts kwijt raakt en overgeleverd bent aan domme loge ijzeren entiteiten: op hofstijl.nl – Reactie […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag