Kruispunt Lijnbaan / Prinsegracht stoplicht #FAIL

Kruispunt Lijnbaan Prinsengracht stoplicht FAILDit is al een paar jaar aan de gang. Door de komst van de RandstadRail en de herinrichting is er op dat kruispunt en in heel Den Haag trouwens een hoop veranderd. Een niet elke verandering is een verbetering. Nu wil het geval dat ik buiten het feit dat ik een trotse bezitter van een auto ben, en een hekel aan het OV heb, ik het ook nog eens heerlijk vind om dagelijks door Den Haag te fietsen. Het heerlijkste vervoersmiddel op je benen na.
Maar zelfs fietsend wordt het je de laatste jaren behoorlijk zuur gemaakt door slecht afgestelde stoplichten waardoor je onnodig lang moet wachten voor het groen wordt. Het kruispunt Lijnbaan Prinsegracht slaat werkelijk alles. Ik heb er een half jaar tegenaan gekeken en geduldig, met zo velen anderen naast mij, gewacht tot het groen werd. Het is best een tricky en druk punt als je zo maar achteloos oversteekt.

Heb het zelf een keer mee gemaakt dat ik het lange wachten zo zat was dat ik door rood ging en een oudere Surinaamse man in een elektrisch invalidenwagentje zo maar achter mij aanging (vast in de gedachte dat het groen was).
BANG TOK SHiiiiiiiiiii  iiiiiiiiiiH! Invalidenwagen met man en al zo onder de RandstadRail een paar meter doorgeschoven. De tramchauffeur durfde niet te kijken en zat met zijn hoofd in wanhoop op het kolossale dashboard. Een stuk of tien man snelde onmiddellijk te hulp en volgens mij was er met die man behalve de schrik en paar schaafwonden niets aan de hand.

Dat bedoel ik maar! Als je mensen te lang en vooral onnodig laat wachten. Vroeg of laat gebeuren er dan ongelukken. Nadien ben ik even wat voorzichtiger geworden, maar tegenwoordig lap ik alle stoplichten die beïnvloed worden door trams aan mijn laars. Van de meest cruciale kruispunten weet ik inmiddels wat hun ritme is en als iedereen zich aan de regels houdt kan ik er zo tussen door glippen. Nee! Ik trap niet meer in die slecht afgestelde stoplichten.

Werkelijk! Je komt aanfietsen en het stoplicht staat op rood. Het stoplicht blijft op rood staan terwijl het voor de voetgangers al op groen staat. Ja hoor! Op 200 meter afstand kom de veel te grote en logge RandstadRail rustig aankakken. Zowat het hele kruispunt gaat op slot. Vooral voor fietsers. Mensen mogen gedeeltelijk doorlopen en auto’s mogen van de andere kant gewoon doorrijden terwijl de oranje pas-op-tram-stoplichten aanspringen, gaan knipperen en tetteren: ”PIEIE PIEIE PIEIE PIEIE PIEIE PIEIE” enz. enz.

Dus je ziet en hoort dat gevaarte al van 200 meter aandenderen. Dat zou geen punt zijn als die fucking tram gewoon zou doodrijden, over het kruispunt heen, maar nee! Je raad het al! Voor het stoplicht is een tramhalte waar die tram stopt om mensen in en uit te laten en al die tijd blijft het stoplicht voor fietsers op rood staan. Mensen zijn in en uitgestapt, de tram gaat weer rijden en als je hem niet meer hoort en hij zo wat uit het zicht is worden (denk ik) de stoplichten gereset om even later hun programma te hervatten.

Je zou denken dat de stoplichten gelijk op groen springen, maar nee. Eerst gaan alle auto’s voor die vanuit de Vaillantlaan stonden te wachten en dan zijn de auto’s vanuit de Prinsegracht aan de beurt. Tot het systeem uiteindelijk aan het einde van zijn geprogrammeerde routering de fietsers door laat. Zou ik misschien overdrijven als ik zeg dat na ruim 10 minuten wachten de overgebleven fietsers aan de beurt zijn? Ik voel me als fietser op dat kruispunt zwaar gediscrimineerd en als ik al die tijd netjes zou wachten tot het groen wordt zou ik me zwaar voor lul voelen staan.

En nu vraag ik me af welke domme compassieloze ICT-nerd dit kruispunt heeft geprogrammeerd. Vast iemand met zijn trotse BMW 316 uit zo’n grauwe inspiratieloze randgemeente als Zoetermeer, met een splinternieuwe fiets van één of andere IKAP-regeling in zijn schuur die het daglicht nooit ziet. Zo iemand die vanuit de snelweg in één of andere ondergronds parkeergarage zijn auto parkeert en voor de rest niet verder kijkt dan zijn stadshart reikt.
Het kan niet anders zijn dat diegene die deze stoplichten heeft geprogrammeerd een hekel heeft aan fietsers en op deze manier zijn wraak neemt.

Hebben we hier geen meldpunt voor dit soort levensgevaarlijke ICT-perikelen?

Kruispunt Lijnbaan Prinsengracht stoplicht FAIL

M.A.D. Bello is een dyslectische allochtoon zonder agenda of pretenties.

, , , , , , ,

14 Responses to Kruispunt Lijnbaan / Prinsegracht stoplicht #FAIL

 1. Maup oktober 24, 2010 at 2:51 pm #

  Ik ben daar ook al eens aan de dood ontsnapt omdat ik ongeduldig werd.
  Dat gedoe met die halte en het dan onnodige rood voor de overstekende fietsers is echt tenenkrommend.
  De derde oversteekplaats, horizontaal onderin, door jou niet als rood aangegeven is trouwens ook spitsroedenlopen. Voor trage voetgangers is dat licht daar veel te kort groen.

 2. Hees oktober 24, 2010 at 5:11 pm #

  Ik ben bijna dagelijks te gast op de oversteekplaats zoals die door Maurits is aangegeven en vanaf die plek gezien kan ik je (ook) alleen maar gelijk geven. Komend met de fiets vanaf de Lijnbaan rij ik vaak door naar het Vaillantplein om daar over te steken. Ik moet bij BZK zijn dus veel om is het niet.
  Maar het omrijden is inderdaad ingegeven door pure frustratie over het lange wachten.

  BTW, voor de meekijkkindertjes: IKAP staat voor Individuele Keuze Arbeidsvoorwaardenpakket en is een spaarregeling om met een belastingvoordeel bijvoorbeeld een fiets te kunnen financieren. Het komt er op neer dat bruto geld wordt gespaard wat netto wordt uitgekeerd. Het zal niemand verbazen dat ook mijn fiets een IKAP-achtergrond heeft.

 3. Miek37 oktober 24, 2010 at 7:09 pm #

  (treitermodes) Toch wil ik als verwoedde vervuilende weggebruiker ook even de mogelijkheid aanstippen om er dan maar gewoon helemaal een raceweg van te maken want als je als fietser toch al lang moet wachten kan je ook net zo goed even omrijden, jatochniettanweldan!

  (gniffel)

 4. Miek37 oktober 24, 2010 at 7:17 pm #

  “verwoedde”? ,nu ik het na het posten zie staan denk ik; hier klopt iets niet.. maar wat dan wel de juiste schrijfwijze is? verwoedt? verwoed? of verwoede?

 5. Maup oktober 24, 2010 at 7:23 pm #

  @Hees Dank vooral voor de uitleg van IKAP.
  Ik had daar al op gegoogeld maar vond geen mooie link behalve allemaal inzichzelfpratende ambtenaren-sites. Die raamklanten zijn nog te lui, lees geestelijk lui, om een domeintje als http://www.ikap.nl te claimen en wat Hees zegt uit te leggen.

  @Miek37 Racebanen ondergronds, of buiten de stad!

 6. Maup oktober 24, 2010 at 7:25 pm #

  @Miek37 Het is verwoede met één d.

  http://nl.wiktionary.org/wiki/verwoed

  Wil je dat ik de verbetering weg-edit en je reactie corrigeer of …

 7. Miek37 oktober 24, 2010 at 7:50 pm #

  Mag, hoeft niet, wat jij wil.

 8. Maup oktober 24, 2010 at 8:06 pm #

  Mooi zo 😉

 9. madbello oktober 25, 2010 at 7:08 am #

  @Maup: Bij de link: ”ikap.nl” geeft mijn avast aan dat er malware zit. Nogmaals bedankt, het leest een stuk rustiger en vloeiender.

  @Miek37: tegenwoordig laat ik mijn niet mee foppen, fiets om via het Buitenom of het Westeinde. Stuk mooier en rustiger 😉

 10. Jeroen oktober 25, 2010 at 7:33 am #

  Ik lees nergens in dit verhaal of je al eens met de gemeente hebt gebeld…?

 11. madbello oktober 25, 2010 at 9:05 am #

  @Jeroen : Ruim een jaar geleden heb ik een poging gedaan. Via de receptie van het stadhuis, doorverbonden, weer doorverboden, dode lijn. Weer bellen, humm, weer doorverboden, letterlijk van het kastje naar de muur: ”we zullen er notitie van maken”.
  Na ¾ uur ben je het wel zat om elke keer het verhaal te vertellen die steeds sneller en onduidelijker word door de luisteraar, grrrr.

  Daarom mijn oproep aan het einde: ”Hebben we hier geen meldpunt voor dit soort levensgevaarlijke ICT-perikelen?”

 12. Arthur oktober 25, 2010 at 9:06 am #

  Een tunnel dan maar, van Noord naar Zuid of zo? Oja, de auteur bedoelt hier denk ik het verkeerslicht ipv stoplicht. Een stoplicht is het rode licht van het verkeerslicht ;0)

 13. Der Oswald oktober 25, 2010 at 10:15 am #

  madbello oktober 25, 2010 om 9:05 am … Yep Sinds Die crypto hirsch ballin Ons in 1991 buiten de bescherming Van de wet stelde en vogelvrij verklaarde is ook in toenemende mate daar na geheel het ambtenaren en ministerie aparaat volkomen geblokt Voor de bevolking, Geen Woord Fatsoenlijke Communicatie of Informering Mogelijk!

  Dan kwam ook nog de anonymisering van de overheden ambtenaar anonymous…Resultaat , behalve dat ze per onmiddelijk hitlertjes en hondsbrutaal werden…Steeds opnieuw Wéér het Verhaal uitleggen …aan een Die uiteindelijk zegt “kan er niets aan doen ,opnieuw formulier invullen aub anders doen we niet mee”

Trackbacks/Pingbacks

 1. Het kruispunt die mijn leven zuur heeft gemaakt #ICT #OV #FAIL « MAD Media Magazine - oktober 25, 2010

  […] zou worden geprogrammeerd. Inmiddels rij ik om en het kruispunt heeft gewonnen. Lees verder op: hofstijl.nl – Reactie […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag