Politiek debat op Hofstijl: is het kabinet Rutte een ramp of een zegen voor de stad Den Haag?

Zo, hoppa! We zijn vandaag begonnen met ons maandelijkse debat tussen jij, Onze Gewaardeerde Hofstijl Lezert, David Rietveld (Groen Links) en Martin Wörsdörfer (Blauw Rechts VVD). Dat gaat dus gezellig worden 🙂

Vandaag starten we de 1e discussie met de vraag:

Is het kabinet Rutte een ramp of een zegen voor de stad Den Haag?

Over twee weken zullen de heren David Rietveld en Martin Wörsdörfer op deze vraag reageren maar eerst ben jij aan de beurt. Ja jij, Onze Gewaardeerde Hofstijllezert. Geef nu je mening! En ga met elkaar in discussie!

Update, handige documenten hierbij:

, , , , , , , ,

18 Responses to Politiek debat op Hofstijl: is het kabinet Rutte een ramp of een zegen voor de stad Den Haag?

 1. Robert november 1, 2010 at 12:32 pm #

  Als zelfs VVD-burgemeester Van Aartsen roept dat dit kabinet armoede en werkloosheid bevordert (onder meer door snoeien in schuldhulpverlening) en zorgt voor minder veiligheid, lijkt mij dat niemand met droge ogen kan beweren dat Rutte een “zegen” voor Den Haag zal zijn.

 2. Pieter november 1, 2010 at 1:02 pm #

  De mogelijke verdwijning van de HTM en het Residentie-orkest kan ik moeilijk een zegen noemen voor Mijn Stad. Zeg maar gerust een RAMP die nooit meer ongedaan gemaakt kan worden mocht dit inderdaad gebeuren.

 3. Eduard Bekker november 1, 2010 at 2:24 pm #

  Het mogelijke sluiten van de bibliotheken is natuurlijk een drama, voor iedereen die leest of nog leert lezen. Maar was het anders geweest met een ‘links’ kabinet?

 4. Jeroen november 1, 2010 at 3:52 pm #

  Een zegen! Mark Rutte komt hier vandaan!

  Serieus:
  Een bepaald kabinet kán geen zegen of ramp voor een stad zijn.
  Wat een kabinet doet, is het geïnde belastinggeld herverdelen over groepen in de samenleving. De grootte van die hoeveelheid geld wordt vooral bepaald door omstandigheden buiten Nederland, de internationale economie. Gaat het goed in de wereld, dan gaat het goed in Nederland, er wordt veel geld verdiend, en dus veel belasting betaald. Een jaar later mag het kabinet meer geld verdelen.

  De bezuinigingen waar we nu voortdurend over horen, zijn het gevolg van de krimpende economie. Als we een links kabinet hadden gehad, had dat kabinet alleen wat accenten anders gelegd, maar wereldschokkende verschillen waren er niet geweest.

 5. Jeroen november 1, 2010 at 8:01 pm #

  @pieter Het “verdwijnen” van de HTM, zoals jij het noemt, gaat toch over de Europese aanbestedingsregels? Daar heeft het kabinet ook niet vel mee van doen.
  En het resedentieorkest onderhouden is een dure hobby als je aanhikt tegen een schuld van ruim 350 miljard, en de rente op de aflossingen precies evenveel bedraagt als het bedrag dat dit kabinet gaat bezuinigen (20 miljard).

 6. Robert november 2, 2010 at 1:58 am #

  @Jeroen: als die “wat andere accenten” er niet toe doen, kunnen we bij de volgende verkiezingen dus gewoon thuisblijven.

  De vraag hierboven is wat dit kabinet betekent voor Den Haag (of welke grote stad dan ook). Zaken als arbeidsplaatsen schrappen in de sociale werkvoorziening, mensen met uitkeringen korten en bezuinigen op onderwijs, gaan problemen opleveren die op het bord van de gemeenten terecht komen.

  En ja, een links kabinet had ook pijnlijke keuzes moeten maken, maar zou het “uitzetten van de geluksmachine” niet tot officieel beleid uitgeroepen hebben. En al helemaal niet als de geluksmachine voor managers en bestuurders gewoon blijft doordraaien.

 7. Raaphorst november 2, 2010 at 9:27 am #

  @Jeroen: als het goed gaat in de wereld gaat het ook goed in Nederland…. que?

  Dat lijkt mij niet kloppen. Het westen heeft er baat bij dat er armoede heerst in de rest van de wereld. Dat we werk uitbesteden naar die arme landen. Zelfs kinderen het werk laten doen.

  Nederland moet eigenheid zoeken. Wij zijn een prachtig land. Neem bijvoorbeeld onze eeuwenoude cultuur, ons erfgoed. Daar zouden we zorgvuldiger en met meer trots mee om moeten gaan. Politiek die dat strategische oog heeft, krijgt mijn zegen.

 8. Pieter november 2, 2010 at 11:17 am #

  @Jeroen: ik zou het residentie-orkest geen dure hobby willen noemen. Is ADO dan ook een hobby? Hoeveel politiebegeleiding en ME hebben bijvoorbeeld de spelers van de concerten van het residentieorkest nodig? Kunst en cultuur wordt te weinig als economische motor gezien. Er komen veel mensen op af waar de middenstand blij mee is.

 9. Raaphorst november 2, 2010 at 9:02 pm #

  Zie update op het bericht. David Rietveld stuurde mij deze relevante documenten.

 10. Raaphorst november 2, 2010 at 9:04 pm #

  Lees vooral document nummer 3 Brief G4 aan mp Rutte 25 oktober 2010 onder andere ondertekend door Van Aartsen.

 11. Raaphorst november 3, 2010 at 7:59 am #

  Vechten in het buitenland versus je eigen cultuur?

  “Het kabinet wil ook vier F-16’s naar de politietrainingsmissie in Afghanistan sturen.” – http://www.nu.nl/binnenland/2370052/ook-f-16s-trainingsmissie-afghanistan.html

  Ik ben fel tegen al die missies. Het geld dat je daarmee kunt besparen is enorm. Die missies kosten geld maar leveren voor anderen bedrijven juist geld op. Oorlog voeren is een vorm van oneerlijke concurrentie in de hand houden als land.

 12. Jeroen november 4, 2010 at 5:11 pm #

  Ah top, ik dacht al dat ik de discussie hier om zeep had geholpen.
  @Raaphorst, @7. Misschien had ik dat moeten specificeren tot economische ontwikkelingen. Dat het Westen baat heeft bij armoede, is gewoon onzin. Het westen heeft namelijk veel meer baat bij welvarende afzetmarkten. Denk China, denk India. Dat het rijke Westen de rest van de wereld economisch knoet, is echt een achterhaald idee uit de tijd dat ontwikkelingsamenwerking nog ging over waterputten slaan en kindertjes met dikke buiken en vliegenogen rond kerst op tv. De grootste vijand van het Zuiden is het Zuiden zelf, met name door de incapabele regeringen die het keer op keer in het zadel helpt.

  Maar we hadden het inderdaad over Den Haag. @Pieter (8), ADO zou evenmin een hobby moeten zijn. Vorige week ben ik naar mijn eerste wedstrijd evah geweest, en ik heb me mateloos geërgerd aan alle politie-inzet die nodig was voor een gewoon potje voetbal. En dan was dit een wedstrijd tegen Excelsior, nauwelijks een risicowedstrijd. Wat mij betreft dus geen steun naar welke voetbalclub dan ook.

  Nu ga ik eerst die stukken lezen …

 13. Raaphorst november 9, 2010 at 12:02 pm #

  Heeft iedereen de Tegenlicht documentaire van gisteravond gezien?

  Get Microsoft Silverlight
  Bekijk de video in andere formaten.

  Zal dit overslaan naar Nederland? Zal de crisis ook zo’n impact hebben als het in Los Angeles heeft? Gaan we onze eigen gewassen moeten verbouwen, leven in kleine communes en ons nog veel meer moeten richten op echt samen leven in plaats van de strijd om het individu?

  Internet biedt ons die kansen. Tegen lagere kosten meer kunnen doen. Daar hebben we slimme strategen voor nodig. En ik ben bang dat onze conservatieve regering dit eerder zwaar te kort gaat doen dan kan bekrachtigen met een creatief inzicht. Ook hier gaan we meemaken dat meer dan 30% van onze samenleving werkeloos thuis zal zitten. De hele definitie van werk zal op de schop moeten. Werk en privé gaan samenvloeien in de zeer nabije toekomst. Locale self-support wordt pure noodzaak. En ons waarde systeem zal niet langer op geld gebaseerd zijn. Sociaal kapitaal en andersoortige ruilhandel wordt veel belangrijker. Is de regering hier al mee bezig? Ik hoor geen enkel geluid. Sterk afkeurend reagerend op internet. Eerst het downloaden verbieden. Tja, zo is het dus gesteld met Nederland. Geregeerd worden met mensen zonder enige strategische visie. Een ego document, een strijd om aandacht. Voor het ik. Nou heren, we zijn het ik-tijdperk allang voorbij. Juist hierdoor verkeren we in de crisis.

 14. Robert november 9, 2010 at 1:09 pm #

  @Marco: Ik ben daar niet optimistisch over. Wij zitten in Nederland juist volledig in het ik-tijdperk. Groepen mensen komen steeds meer (en met hardere woorden) tegenover elkaar te staan. Werkenden vs. niet-werkenden. Nederlanders vs. nieuwe Nederlanders. Oud vs. jong. Rijk vs. arm. Gezond vs. ziek.

  En internet is een weerspiegeling van de samenleving, dus daar zie je die – wat ik maar even noemen zal – geenstijlisering ook. Het is al bijna geaccepteerd om online Wilders dood te wensen of Femke Halsema ongeneeslijk ziek te verklaren.
  Ook de jongste generatie doet al vrolijk mee. In Benelux Next Top Model vertelde een van de finalisten gisteravond dat zij uit een eenvoudig gezin komt, waar geen geld is voor vakanties naar het buitenland. Zij moet hard werken voor haar eigen geld. Prompt werd zij door tienermeisjes in de Twitter timeline smalend afgeserveerd als kansloze “tokkie”.

  Terugkomend op de vraag in deze post: de grootste uitdaging voor een stad als Den Haag is te dealen met de hard-tegen-hard mentaliteit van dit moment. Proberen de groepen die zo tegenover elkaar staan toch enigszins in één stad samen te laten functioneren.
  Dat is een stevige klus, waarbij ik vrees dat ze van het huidige kabinet weinig support kunnen verwachten.

 15. Raaphorst november 9, 2010 at 1:58 pm #

  @Robert: zolang de mensen het niet in de praktijk gaan uitvoeren, ze doen maar. Misschien is het een uitgangsklep. Dat soort harde uitspraken en scheldpartijen heb je altijd gehad. Op straat, in de kroeg, in huiskamers. Wat je ermee doet is is een ander verhaal.

  Grootste probleem zijn onze leiders. Belangrijkste eigenschap van een leider moet naar mijn idee visie zijn. In de documentaire The Century of the Self kwam dat mooi naar voren. Politici zijn dat totaal kwijtgeraakt. Het is nu in om tegen het volk te zeggen: “ja hoor, ik luister naar jullie, zeggen jullie het maar!”. Een politicus moet visie hebben. Dat is een leider. Een persoon waar wij trots op kunnen zijn. Die zo zwaar betaald wordt omdat hij iets doet wat weinig mensen kunnen, iemand die echt risico neemt en een land bestuurt.

  Teveel makke schapen nu. Geen visie. En al helemaal niet op internet. Die heren politici denken dat internet gaat overwaaien. Strategie en visie, geen.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Gaat Den Haag het kabinet Rutte overleven? | Hofstijl – de bijzondere kant van Den Haag - november 16, 2010

  […] weken terug verscheen hier de vraag of het kabinet Rutte een ramp of een zegen is voor (de stad) Den Haag. U heeft gereageerd, nu is […]

 2. Is het kabinet Rutte een ramp of een zegen voor de stad Den Haag? | Hofstijl – de bijzondere kant van Den Haag - november 22, 2010

  […] weken terug verscheen hier de vraag of het kabinet Rutte een ramp of een zegen is voor (de stad) Den Haag. U heeft gereageerd, nu is […]

 3. Politiek debat op Hofstijl: De Gemeente schrapt 1000 banen. Te veel of te weinig, en waar is ‘t goed voor? | Hofstijl – de bijzondere kant van Den Haag - november 29, 2010

  […] de eerste ronde hebben we ons eerst gebogen over de vraag of het kabinet Rutte een ramp of een zegen is voor de stad, vandaag starten we de 2e discussie met de […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag