Kamperen in het Zuiderpark

foto : M.A.D. Bello

Ik zie ze steeds vaker en het zijn echt geen sportvissers. Heb zelf gezien dat ze verkleumd van de kou uit hun geïmproviseerde tentjes kropen. Echt schrijnend dat mensen zo moeten slapen en leven. Ze liggen verscholen in de bosjes uit het zicht van iedereen.

PvdA-wethouder Marnix Norder deed al een uitspraak over een ‘tsunami van Oost-Europeanen’ en dat werd door iedereen gehekeld en opgeblazen in de media. Allemaal door mensen die maar met rapporten en cijfers bezig zijn en nooit op dit soort plekken komen. Ik kan je wel vertellen dat ik dagelijks zo rond het Zuiderpark en in de buurt van de Haagse markt vertoef en ik bemerkt zorgelijke situaties om me heen.

foto : M.A.D. Bello

Niet dat ik daar last van heb maar het kan op de lange termijn nooit goed gaan als die mensen niet worden geholpen en beschermd tegen de ronselpraktijken en valse beloftes van malafide uitzendbureaus die meer aan mensenhandel lijken te doen. En als ze niet meer van pas komen worden ze aan hun lot overgelaten zonder werk en woonruimte.

Den Haag doe er wat aan!

foto : M.A.D. Bello

Foto’s  genomen van uit de Vreeswijkstraat.

, , , , , , , ,

12 Responses to Kamperen in het Zuiderpark

 1. Roel Wijnants november 16, 2010 at 3:40 pm #

  Ze kamperen al jaren in het Zuiderpark er is schijnbaar nooit iets aan gedaan .

 2. Maup november 16, 2010 at 8:31 pm #

  Camping Zuiderpark, bekend tot achter Lvov, dat ooit Lemberg heette, en later weer Lviv. Mooie stad schijnt.

 3. madbello november 17, 2010 at 10:02 am #

  Ik kwam bij toeval deze foto’s en heb het te snel naar Maup gestuurd. Nu heb ik spijt, achteraf had ik dit stuk meer verdieping willen geven aan de hand vaan een gesprek op BNR radio over de handelwijze van uitzendbureaus in deze kwestie

  Ik neem de politiek en EU erg kwalijk dat ze dat mogelijk maken. Uitzendbureaus kunnen zonder papieren opgericht worden en ook zo failliet laten verklaren, maar wat sommigen malafide en criminele uitzendbureaus doen is mensen ronselen (mensenhandel) uit het Oostblok, gouden bergen beloven. Ze geven hier onder erbarmelijke omstandigheden onderdak voor veel te veel geld zo lang er werk is. Toeslagen en vakantiegeld worden niet uitgekeerd en natuurlijk worden ze ook onderbetaald. En als geen werk meer of het uitzendbureau met de noorderzon vertrokken is, worden ze min of meer achtergelaten zonder verblijfplaats en netwerk, ze spreken geen Nederlands en nauwelijks engels

  Dit zijn in mijn ogen criminele activiteiten, oplichting die door de overheid word gedoogd, aangezien de politie en justitie nauwelijks capaciteit, slagvaardigheid en snelheid heeft om hier werkelijk wat aan te doen. Maar we zien wel de gevolgen er van.

  Maak me boos dat pippos zo al de papieren dossier smurf Donner en anderen de oproep van Marnix Norder misplaats vond.

 4. Maup november 17, 2010 at 7:53 pm #

  @madbello Heb geen spijt van deze wat snellere notitie.
  Je kunt altijd een vervolg op dit bericht schrijven, een verdere verdieping eventueel. Dat lijkt me zeer de moeite waard.
  Graag zelfs 😉

  Over de onderkant van de Europese arbeidsmigratie zijn boeken te schrijven.

 5. madbello november 18, 2010 at 9:09 am #

  @Maup dat weet ik, maar een blog post is net een bevalling. Je kan het niet terugstoppen, alleen maar bijschaven. Al is het maar in een reactie om tegen me zelf te lullen.

  Blogposts zijn voor mij net kinderen die je niet kunt verwijderen, gedane zaken nemen geen keer 😆

 6. madbello november 18, 2010 at 8:42 pm #

  Die tent en rommel is vandaag door de plantsoenendienst ontruimd. Toeval?

 7. SirCumSized november 20, 2010 at 10:25 am #

  De dagopvang van het Leger de Heils heeft hedentendage 6 maal (Nu 600!!) zoveel Polen te huisvesten dan drie jaar geleden. Voor de nachtopvang komen ze niet in aanmerking dus moeten ze maar hun eigen tentenkampen elders opzetten? Ja, er wordt op malafide manier grof verdiend aan deze laag betaalde krachten door allerlei commerciële organisaties die overigens weer gerund worden door Oost-Europeanen maar ik geloof niet dat de overheid dit soort organisaties kan aanpakken? Ze werken binnen de mazen van diverse wetten dus via wetgeving verwacht ik geen directe aanpak van dit probleem wel door keiharde handhaving door controlerende organisaties zoals LTD, FIOD en de Gemeente. Overigens heeft de gemeente Den Haag in totaal 3 miljoen uitgetrokken om dit soort uitwassen in de toekomst tegen te gaan.

 8. Maarniks00 november 30, 2010 at 8:21 pm #

  @madbello Om je nog meer te verdiepen in deze problematiek verwijs ik je naar een artikel van de HSP en de reacties daarop: http://www.deweekkrant.nl/artikel/2010/november/25/wijsm_uuml_ller_kraakt_poolse_barakken

 9. Maup november 30, 2010 at 9:14 pm #

  Fraaie link @Maarniks00. Goed achtergrondleesvoer 😉
  http://www.deweekkrant.nl/artikel/2010/november/25/wijsm_uuml_ller_kraakt_poolse_barakken

 10. madbello december 1, 2010 at 6:55 am #

  @Maarniks00: Bedankt voor de link, maar zo als het nu voorstaat mogen die barakken er niet komen, omdat het in strijd is met de Europese wetgeving, zo iets van dat gemeentes niet zo maar een bedrijf mag faciliteren. Maar het probleem is niet eens zo zeer die grote uitzendbureaus, maar juist die kleintjes. Je hebt tegenwoordig geen papieren nodig om een uitzendbureau te beginnen. Een busje en een huisje en je hebt een uitzendbureau 😉

 11. madbello december 1, 2010 at 7:03 am #

  Dit is ook wat betreft een interessante link:
  http://denhaagtekijk.blog-city.com/huisvesting_poolse_arbeidsmigranten_door_wethouder_norder_p.htm

Trackbacks/Pingbacks

 1. Oost-Europeanen kamperen in het Zuiderpark « MAD Media Magazine - november 17, 2010

  […] en geld, om dan mensen zonder scrupules aan hun lot achterlaat zonder dat ze de taal kennen: Hofstijl.nl – Reactie […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag