Peter R. onderzoekt Parnassia-mysterie

Foto: Politie Haaglanden

Kijktip voor wie niet allergisch is voor Peter R. de Vries. Zondagavond (5 december dus) besteedt de misdaadverslaggever aandacht aan het “Parnassia-mysterie”. Het draait om de vier lijken die 3 jaar geleden naast het terrein van de psychiatrische kliniek aan de Albardastraat zijn aangetroffen. Zelfmoord? Moord? Of zelfs seriemoord?

Even het geheugen opfrissen. 6 december 2007 vond de politie in een sloot naast Parnassia de lichamen van Maja de Vries (60) en haar zoon Mark. De politie gaat er eerst van uit dat Mark zijn moeder heeft gedood en daarna zelfmoord pleegde. Forensisch onderzoek naar de verwondingen toont echter aan dat Mark onmogelijk verantwoordelijk kan zijn voor zijn eigen dood. Ook hij is vermoedelijk vermoord.

Het verhaal krijgt een bizarre wending als blijkt dat een maand eerder ook al een vrouw dood is aangetroffen in een slootje, kort na een bezoek aan Parnassia. Joggers vonden het lichaam van Tineke Verhagen op 5 november 2007, op slechts drie kilometer afstand van de psychiatrische instelling.

En in april 2008 is het weer raak. Dan ligt het levenloze lichaam van de bejaarde Lientje van Mastrigt in het water naast Parnassia.

Vier doden in zes maanden tijd, allemaal in de buurt van Parnassia. Geen toeval zou je denken. De recherche richt zich in het onderzoek dan ook op mogelijke betrokkenheid van een patiënt van de kliniek.
Dat onderzoek loopt echter vast, omdat de directie van Parnassia elke medewerking weigert. Zelfs als een van de psychiaters de politie tipt over een mogelijke verdachte (een patiënt), houdt Parnassia alle dossiers – op grond van medisch beroepsgeheim – potdicht.

Drie jaar later tast de politie Haaglanden nog steeds in het duister. Daarom zijn er rond Parnassia gisteren billboards opgehangen (zie afbeelding) die mogelijke getuigen oproepen zondag naar de uitzending van De Vries te kijken.

Peter R. de Vries, misdaadverslaggever wordt zondag 5 december uitgezonden door SBS6 om 21:30 uur.

, , , , , ,

15 Responses to Peter R. onderzoekt Parnassia-mysterie

 1. Maup december 3, 2010 at 1:43 pm #

  Op 5 april van dit jaar is daar ook een dode oudere vrouw gevonden, in die zelfde sloot. Ik kende deze dame persoonlijk.
  http://haagsallerlei.nl/?p=4495
  Ik heb deze moordzaken, en de zogenaamde privacy-bescherming van psychiatrische patiënten altijd uiterst vreemd gevonden.

 2. Maup december 3, 2010 at 8:33 pm #

  Ik bedoelde Mevrouw Coby Sholten(s)

  Wie weet meer?

 3. Robert december 3, 2010 at 8:52 pm #

  @Maurits: Politie heeft na uitgebreid onderzoek over die zaak gezegd dat dit een ongeluk was. Deze vrouw was met rollator en al in het water gevallen.

 4. Maup december 3, 2010 at 9:02 pm #

  @Robert Ik ken die feiten maar houd ernstige twijfels bij dat onderzoek, en, overigens, spit R de Vries nooit in niks.
  Dit ruikt naar een onopgepakte psychiatrische seriemoordenaar.
  Mijn woorden.

  Parnassia mega #fail

  En Parnassia doet zoveel goed.
  Juist daarom.

  Dat kan betah.

 5. Robert december 3, 2010 at 9:11 pm #

  Uit het persbericht van SBS begrijp ik dat het onderzoek van De Vries zich beperkt tot de 4 slachtoffers van drie jaar geleden.

  Blijkbaar was er ook voor De Vries geen aanleiding om de zaak van 2010 erin te betrekken. Maar wellicht dat hij in de uitzending hier toch op ingaat.

 6. Maup december 3, 2010 at 9:19 pm #

  Het schijnt dat de 2010 zaak ongerelateerd is, zelfs volgens R. de Vries. Ik volsta mijn mijn typische twijfel.
  Nee, niet omdat deze een mij persoonlijk bekende dame was …

 7. Geertje december 5, 2010 at 7:19 pm #

  Voor het eerst kijk ook ik naar dit programma; ook ik heb mijn twijfels (zeker ook gezien de plaats waar zij is gevonden).
  Heb een enorme hekel aan dit programma, maar deze zaak blijft zacht gezegd vreemd.
  Ben erg benieuwd naar de conclusies van Peter.

 8. Geertje december 5, 2010 at 10:59 pm #

  Ik stap werkelijk nooit meer van mijn geloof af; dit was de allerlaatste keer dat ik naar Peter R. de Vries heb gekeken.
  Zonde tijd.

 9. karin r. december 6, 2010 at 1:03 pm #

  ik vind het vreemd dat na een rechtzaak waarin de rechter zelf uitspraak doet de dossiers aan politie te geven, Parnassia alsnog in hoger beroep gaat. Vreemd. En verdacht. Wat hebben zij te verbergen? …

 10. Maup december 6, 2010 at 1:30 pm #

  Nu ik die Mark ook bewegend in beeld heb gezien trof me dat ik hem heb gekend. Hij kwam vroeger regelmatig in het zelfde café als ik, Baskuul. We spraken dan over van alles. Hoogbegaafde gozer… R.I.P.

 11. Robert december 6, 2010 at 2:26 pm #

  Weinig nieuwe feiten in de uitzending gehoord, meer een reconstructie van wat we op Hofstijl hierboven al op een rijtje gezet hadden.

  Wel opvallend was dat oud-medewerkers van Parnassia tijdens de uitzending op Twitter meldden dat er sprake zou zijn van nogal wat misstanden binnen de instelling, wat onder de pet gehouden wordt door een strikt spreekverbod voor het personeel.

  De politie Haaglanden heeft na de uitzending overigens 21 tips binnengekregen in de zaak, maar kon maandag nog niet zeggen of er iets bruikbaars tussen zit.

  Ook nog even interessant om te bekijken: Chris Maris (familielid van Maja en Mark de Vries en zelf arts) was in februari 2009 te gast bij Pauw & Witteman. Zij sprak toen onder meer over het dilemma van Parnassia rond het beroepsgeheim:
  http://pauwenwitteman.vara.nl/index.php?id=113&tx_ttnews&#91tt_news&#93=2424&cHash=c69a440d0be5e01ef30466fb0af8fb4c

 12. Robert december 6, 2010 at 2:30 pm #

  Link werkt blijkbaar niet op WordPress: video is te vinden via http://pauwenwitteman.vara.nl en dan zoeken op “Chris Maris” (uitzending 6 februari 2009).

 13. Maup december 6, 2010 at 2:43 pm #

  @Robert Link doet het weer. De [ en ] moeten in de URL omschreven worden als ‘& # 91’ en ‘& # 93’ om de link te laten werken (zonder spaties). Square brackets worden er anders uitgehaald. Ik weet niet waarom.
  Hier dus nogmaals de link:
  http://pauwenwitteman.vara.nl/index.php?id=113&tx_ttnews&#91tt_news&#93=2424&cHash=c69a440d0be5e01ef30466fb0af8fb4c

 14. Wander december 8, 2010 at 10:41 am #

  Mark was een oude vriend van mij van de middelbare. Ik begrijp dat er een recht op privacy bestaat, maar dat Parnassia dit belang boven de ernst van twee moorden stelt, is een absolute schande. Het lijkt of ze uit alle macht iets willen verbergen. Als de moord ooit wordt opgelost, steek ik een kaarsje op voor Mark en Maja.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Haagsallerlei » Blog Archive » Billboards getuigenoproep Parnassia doden Den Haag geplaatst - december 9, 2010

  […] De uitzending gaf, zoals ik gewend was; weinig nieuws, geen nieuwe feiten en leek mij weer voornamelijk gericht om kijkcijfers te trekken. De dood van de vrouw de gevonden vrouw van dit jaar werd niet in zijn onderzoek betrokken; een te grote tijdspanne (3 jaar) na de vorige moorden? Daardoor vraagtekens bij een eventuele seriemoordenaar? Te weinig sensatie oproepend? Jammer; want ook haar dood blijft bij mij vragen oproepen, en niet alleen bij mij (kijk hier bij  Hofstijl). […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag