Den Haag heeft het plan om Zorgvliet te voorzien van overbodige nieuwbouw

CC BY-NC-ND foto: Meneer de Braker

CC BY-NC-ND foto: Meneer de Braker

Wie goed om zich heenkijkt in Den Haag zal het opvallen dat er sprake is van enorme leegstand. Leegstand onder oude gebouwen maar ook in gloednieuwe panden zoals het Strijkijzer (totale zakelijke verhuur staat leeg). Om kort te gaan: kantoren sterven uit ten tijden van onze kenniseconomie. Ik voorspel: dat zal de komende jaren heel hard gaan. Ingegeven door het feit dat en de gemeente Den Haag en makelaars en eigenaren van locaties geen bal snappen van de veranderingen in de nieuwe economie. Internet maakt het werken plaats en tijd onafhankelijk. Weleens gezien hoeveel mensen er heden ten dagen in een Grean Beans of een Coffee Company zitten te werken bij gebrek aan beter? Dat zijn veelal ZZP-ers en die nemen met de dag toe.

Wat doet de gemeente, wat doen de projectontwikkelaars? Die doen alsof we nog in de vorige eeuw leven. En bouwen dus stevig door aan grote kantoorpanden die de komende jaren overbodig en onverhuurd het stadsbeeld van Den Haag zullen vergallen. Leegstand doet pijn aan je ogen. En kijk om je heen, zelfs op toplocaties aan de Hofvijver of rondom het Voorhout staan locaties al maanden leeg. Het is een schade! Om kort te gaan: niet mee gaan met de nieuwe tijd. Niet snappen dat we van een industrie, met volle kantoorpanden, maar een kenniseconomie gaan.

Maar het kan nog zotter want half december heeft het college van B&W de Nota van Uitgangspunten voor Eurojust heeft vastgesteld. Eurojust is werkzaam op het gebied van internationale justitiële samenwerking. Het besluit dat genomen is:

50 meter hoge en 100 meter lange grootschalige bebouwing in Zorgvliet. 18.000 m2 wordt neergekwakt tussen de villa’s naast het Catshuis.

Ik blijf het zeggen: Den Haag heeft goeie strategen nodig, die snappen in welke tijd we leven en waar we naartoe gaan komende jaren. Zo moeilijk is dat trouwens niet. Dit nieuwe plan om met 18.000 m2 Zorgvliet te vergallen is te zot voor woorden. De plannen worden binnenkort besproken in de raadscommissie Ruimte. In ieder geval verzet de Haagse Stadspartij zich tegen deze achterlijke plannen. Op mijn steun kunnen ze rekenen.

, , ,

7 Responses to Den Haag heeft het plan om Zorgvliet te voorzien van overbodige nieuwbouw

 1. JoséDay januari 6, 2011 at 12:11 pm #

  In dit geval en om nog zoveel meer redenen moeten we de Stadspartij zien te houden.

 2. Raasveldt januari 6, 2011 at 1:33 pm #

  Ik kan me een reden voorstellen waarom men in Zorgvliet nieuw wil bouwen en denk dat de gemeenteraad die ook aan zal voeren. Eurojust is een internationale organisatie die (helaas) ook beveiligd dient te worden. De gemeente Den Haag wil al die internationale organisaties zoveel mogelijk clusteren rond het Congresgebouw (ja ik ben ouderwets, maar heb het niet meer over station Staatsspoor). Zodoende vallen ze makkelijker te beveiligen. ( en vormen ze ook een niet te missen doelwit).Verder houdt het Jogoslavië Tribunaal eind 2013 op te bestaan. Het pand schijnt (van binnen) zeer oud te zijn, en echt niet meer van deze tijd. Als het Tribunaal nu afgebroken wordt en het nieuwe pand van Eurojust op dezelfde plek gebouwd wordt heb ik er vrede mee.

 3. Peter Bos januari 6, 2011 at 7:23 pm #

  Alles over de aanslag op Zorgvliet op de site van de Haagse Stadspartij: http://tinyurl.com/37mx5rv

 4. Roel Wijnants januari 7, 2011 at 1:00 am #

  Blijf met je ponken van Zorgvliet af, vooruitgang oké maar en zijn ook grenzen.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Stichting Offline070 | Blog | Den Haag bouwt rustig door... - januari 6, 2011

  […] (lees verder op Hofstijl) […]

 2. Tweets die vermelden Den Haag heeft het plan om Zorgvliet te voorzien van overbodige nieuwbouw | Hofstijl – de bijzondere kant van Den Haag -- Topsy.com - januari 6, 2011

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Marco Raaphorst. Marco Raaphorst heeft gezegd: Den Haag heeft het plan om Zorgvliet te voorzien van overbodige nieuwbouw | Hofstijl – de bijzondere kant van Den Haag http://t.co/nZSUlpp […]

 3. Gemeente Den Haag gebruikt foute Duitse Naziwet uit WOII om villawijk Zorgvliet te slopen | Hofstijl - de bijzondere kant van Den Haag - mei 11, 2011

  […] wie de voorgeschiedenis van dit hele gebeuren wil weten, lees dit en dat) […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag