HTM verdient 40.000 per maand doordat duizenden reizigers vergeten uit te checken

CC BY foto: Vincent Teeuwen

CC BY foto: Vincent Teeuwen

Wat is het toch een ongelofelijke klote-uitvinding die OV-Chipkaart! Alleen de HTM al verdient hier iedere maand ruim 40.000 euro aan omdat nu blijkt dat duizenden reizigers (!!!!) vergeten uit te checken met hun OV-Chipkaart.

Het is opvallend hoe druk het tegenwoordig is bij de HTM-winkel tegenover de Bijenkorf. Zeg maar gerust honderden ‘klanten’ per dag. Je wil niet weten om hoeveel geld het voor heel Nederland gaat!

Helaas, geen enkele politicus die hier ook maar iets aan wil doen. Ik vind het schandalig. Vanaf volgende maand is de OV-Chipkaart verplicht ingevoerd in heel Den Haag. Een totaal falend systeem in alle opzichten. En kijk ook even goed naar de foto! Die shit draait dus ‘gewoon’ op de falende bagger die Windows CE heet! Van de firma Microsoft. Duur, gesloten en heel crash gevoelig.

Hier een foto die ik zelf een poos geleden maakte:
OV-kutkaart

En wat te denken van deze video die ik van een piepend apparaat op Zoetermeer Oost maakte:
OV-chipkaartpiiiiiiiiiiiiiiiieeeeeeeeeeep!

Trek die palen maar uit de grond!

, , , ,

14 Responses to HTM verdient 40.000 per maand doordat duizenden reizigers vergeten uit te checken

 1. Eduard januari 9, 2011 at 12:09 pm #

  Tja,….

  1. Volgens mezelf kan ik redelijk overweg met een computer. Maar het is me nog nooit gelukt om het teveel betaalde geld terug te krijgen, als je bent vergeten uit te checken.

  2. Onlangs ging met een treinkaartje (enkele reis, want mogelijk zou ik me iemand mee terug kunnen rijden) naar Rijswijk. Toen ik weer terugging, wilde ik mijn OV-chipkaart gebruiken. Bleken alle ov-chipautomaten buiten gebruik. Als ik op de heenweg ook mijn ov-chipkaart had gebruikt, had ik dus in Rijswijk niet uit kunnen checken en was ik dus 18 euro kwijt geweest.

 2. Robert de Jong januari 9, 2011 at 12:12 pm #

  die piepende paal, is dat toevallig station koog-zaandijk? ik weet dat daar al maanden een niet werkende paal staat (erg handig).

 3. Raaphorst januari 9, 2011 at 12:17 pm #

  @Eduard: 18 euro. Hoeveel zal de NS maandelijks kunnen bijtellen op hun rekening? En ze hebben alle gegevens van reizigers, waar, wanneer en hoe lang ze reizen. Privacy die duur doorverkocht wordt.

  @Robert: nee, Zoetermeer Oost was dit. Ik denk dat het net als met die NS Sprinters is: de meeste palen zullen niet werken. Wordt wel een makkelijk smoesje, gewoon lekker zwart rijden en tegen conducteur zeggen: paal werkte niet.

 4. Pieter januari 9, 2011 at 5:11 pm #

  ik reis vanaf het begin met een OV chipkaart en heb nog nooit problemen gehad. Misschien ben ik een uitzondering maar dat denk ik niet. Als een automaat het niet doet bij het inchecken, wat ik ook wel eens heb meegemaakt, heb ik gewoon een gratis ritje. Heb nog nooit meegemaakt dat hij alleen bij het uitchecken weigerde. Vergeten uit te checken is me bij de NS wel eens gebeurd maar dat kan je zelf binnen 24 uur herstellen.
  Verdere kan je op internet, bij “mijn OV” thuis precies nakijken wat welke rit wat heeft gekost op welke datum. Ik zie het probleem niet. Hoef nooit meer naar een sigarenboer of ako winkel om daar in de rij te gaan staan om een strippenkaart te kopen. Hoef ook nooit ergens iets op te laten want ik heb mijn bank gemachtigd om als dat nodig is mijn OV-chip saldo aan te vullen. Werkt allemaal prima. Ik zie alleen maar voordelen.

 5. Raaphorst januari 9, 2011 at 5:16 pm #

  @Pieter: da’s mooi dan, Houwen zo!

 6. gerard stolk januari 9, 2011 at 7:01 pm #

  Herken me in het verhaal van Pieter,ik kijk zo nodig in het overzicht, wanneer er iets is mis gegaan Heb één keer meegemaakt dat het apparaat alleen bij het uitchecken weigerde. Alles vervolgens via de PC geregeld en de HTM betaalde me snel het bedrag terug. Bij Veolia moet je een nummer in Tilburg bellen. Ook daar word je netjes geholpen en heb je snel je geld terug.Tip: meteen bij het vertrek van de voorlaatste halte uitchecken, dan sta je niet te haasten en te stressen , wanneer het apparaat wat langzaam reageert. Tip gewoon goed kijken wat de scanner te vertellen heeft en meteen reageren. aan mij verdienen ze niks.en net als Pieter heb ik zo nu en dan een gratis ritje

 7. robert januari 9, 2011 at 9:17 pm #

  Ik sluit me aan bij Pieter en Gerard.

  Vind het ideaal om niet meer te hoeven gissen of ik wel genoeg strippen over heb als ik in een vage streekbus stap of met een tram naar een voor mij onbekende hoek van Amsterdam moet.

  Ik heb het één keer meegemaakt dat de scanner bij het uitstappen kapot bleek, maar als ik dat wegstreep tegen de keren dat ik gratis reed door defecte scanners bij in- en uitstappen, dan verdien ik dik aan de HTM en zij niet aan mij.

  En wanneer mensen niet uitchecken voor het uitstappen, dan is dat toch vooral eigen schuld en niet een minpunt van het systeem.

 8. Raaphorst januari 9, 2011 at 9:20 pm #

  Ik zeg het nog een keer: Windows CE.

  • dries augustus 11, 2011 at 2:27 am #

   ja en wil je windows 7 dan?

 9. Eduard januari 10, 2011 at 9:20 am #

  @Gerard. Misschien is het handig om hier in Hofstijl een handleiding te posten, hoe je bij niet uitchecken het teveel betaalde geld terug kunt krijgen. Mij is dat namelijk nog nooit gelukt.

  @Pieter Op zich ben ik zeker niet tegen de OV-chipkaart. Je moet hem alleen wel heel goed bewaren, net zoals je huissleutels. Het zou een prima betaalkaart kunnen worden: ook voor de fietsenstalling en de taxi, bijvoorbeeld.

 10. robert januari 10, 2011 at 10:54 am #

  @Eduard: het is inderdaad een gemiste kans dat chipkaart bij invoering niet meteen is gecombineerd met andere zaken, zoals bijvooorbeeld wel is gebeurd in Hong Kong. De Octopus card is ook geschikt voor onder meer parkeren, drankautomaten, Starbucks, supermarkt en als toegangspas.

  (Had al een meer uitgebreide reactie geplaatst, maar die verdween in zwart WordPress-gat en geen zin om alles nog een keer te typen).

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tweets die vermelden HTM verdient 40.000 per maand doordat duizenden reizigers vergeten uit te checken | Hofstijl – de bijzondere kant van Den Haag -- Topsy.com - januari 9, 2011

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Marco Raaphorst en anderen. Marco Raaphorst heeft gezegd: HTM verdient 40.000 per maand doordat duizenden reizigers vergeten uit te checken | Hofstijl http://t.co/chcPTGY […]

 2. OV-chipkaart enkeltje vandaag: 8 euro pleituh! | Hofstijl - de bijzondere kant van Den Haag - mei 3, 2011

  […] Na een minuut of 5 realiseerde ik me dat ik waarschijnlijk wel had moeten uitchecken en bij de andere bus 24 opnieuw had moeten inchecken! Fuck! Maar dat zou betekenen dat dat ons € 0,79 kost. Puur omdat de HTM mannen besloten welke bus er eerder zou vertrekken. Geen van de buschauffeurs had ons hierop gewezen, het overstappen was volgens hun dus ook goed gegaan. Ik bedoel: ze controleren je strippenkaart bij het instappen, dus ze hadden ons hierop wel even kunnen wijzen, toch? Of betekent dit weer kassa voor de HTM? Klopt, die verdienen zich de blubber aan dit soort ellende, meer dan 40.000 euro per maand! […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag