Zij die het nog hebben meegemaakt

Mijn vader’s gezondheid liet in 2007 niet veel meer toe, maar gelukkig was ik blij, dat hij nog zijn verhaal kon vertellen over zijn gevangenschap in Duitsland tijdens de bezetting 40-45. Hij was betrapt op het bezit van een radio.

Ondanks zijn Duitse gevangenschap heeft hij geen haat ontwikkeld tegen Duitsers. Hij merkte dat de doorsnee Duitser niet afweek van de gewone Nederlander en heeft het Nederlandse zwartwit denken nooit willen begrijpen.
Dit legde hij uit aan kinderen van groep 6 van de Haagse Houtrustschool en dat was niet voor niets.
Mijn zoon zat daar namelijk op en tijdens de Europese wereldkampioenschappen voetbal was het gegarandeerd weer raak: “Jij bent zeker weer voor die rotmoffen”, krijgt hij dan weer te horen, want hij is Duits én Nederlands.

Ook op de middelbare scholen zijn Duits-Nederlandse kinderen nogal eens de klos. Als ze bijvoorbeeld bij tekenles mekaar moeten tekenen worden ze nog regelmatig afgebeeld, met hitlergroet en hakenkruis op de arm.

We hopen dat de genuanceerde visie van mijn vader er toe bijdraagt, dat dergelijk grove vooroordelen verdwijnen.

> Hier de uitgebreide herinneringen van mijn vader aan zijn Duitse gevangenschap

2 Responses to Zij die het nog hebben meegemaakt

  1. JoséDay januari 10, 2011 at 1:39 pm #

    Mooi geschreven herinnering. Ik zal zeker de komende verhalen met veel genoegen lezen.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets die vermelden Zij die het nog hebben meegemaakt | Hofstijl – de bijzondere kant van Den Haag -- Topsy.com - januari 9, 2011

    […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Marco Raaphorst, Hofstijl. Hofstijl heeft gezegd: Zij die het nog hebben meegemaakt http://goo.gl/fb/ArJ4w #denhaag […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag