Oh oh Korzo

Het Korzo theater aan de Prinsestraat in Den Haag, wie kent het niet!? Zelfs een cultuurbarbaar als ik kent het! Terwijl het Korzo al jaren dicht is, en ik er toen het nog open was nooit een stap naar binnen heb gezet. En toch houdt het Korzo theater mij nog elke dag bezig. Al fietsend door de Prinsestraat (één van de meest pittoreske straatjes van Den Haag) zal je het Korzo niet zo snel opmerken. Vroeger,  als theater annex café bar en restaurant ook allemaal al niet, maar…

Het begon allemaal lang geleden,  zo’n 20 jaar terug. Een vriend van me, Arthur van Keppel (ooit een van de beste drummers van 070) werkte daar één van zijn blauwe maandagen en vroeg me of ik wat wou komen drinken. Op de één of ander manier is dat er nooit wat van gekomen, ook al fietste ik wel een paar keer per week langs. En elke keer keek weer naar binnen om te zien of hij aan het werk was, maar helaas. Maanden en maanden later hoorde ik van hem dat hij (ook) daar niet lang zijn betrekking heeft gehouden, omdat het er zo’n zooitje was. Dus heb ik al die maanden voor niets naar binnen gekeken om te zien of ik een gratis biertje kon bietsen. Dat zou misschien een beetje mijn antipathie naar Korzo kunnen verklaren.

Sindsdien is Theater Korzo in mijn achterhoofd gebleven. Waarschijnlijk ook omdat Arthur best jong is overleden (1965-2007), dan blijft zo’n herinnering zo op zijn tijd terugkomen.
Tegenwoordig word ik 5 dagen per week geconfronteerd met Korzo en dat terwijl ik, ik herhaal, daar nog nooit ben geweest en het al jaren gesloten is. Waarschijnlijk zal ik na de verbouwing ook nooit een stap daar binnen doen. Wat dat betreft ben ik heel principieel en qua cultuur reikt mijn niveau niet hoger dan Blog-Art en hier en daar wat cabaretvoorstellingen.

Elke ochtend fiets ik door de Nobelstraat, zomer, herfst, winter en lente, door weer en wind. Daar waar de artiesten ingang van Korzo is gesitueerd. In tegenstelling tot de voorkant, waar je niets ziet en het café dat ze hadden is verpatst, is het bij de achteruitgang een drukte van jewelste. Elke ochtend is het de vraag of ik er normaal langs kan fietsen. Het is sowieso een kort en heel smal straatje dat ook nog eens uitkomt in een pijlsplitsing. Al in de Torenstraat kun je in de donkere wintermaanden de alarmlichten van alle zwaar-materieel-voertuigen zien knipperen. Soms staan er zelfs tientonners met twee trailers in de Torenstraat op hun beurt te wachten. Om de zo veel weken staat er in de splitsing van de Nobelstraat een heuse hijskraan geïmplanteerd die bijna twee straten bezet houdt (ik hou van overdrijven). Die twee kleine straatjes liggen bezaaid met vuilcontainers en allerhande constructies die te groot zijn om door de poort te gaan. Het is een onwijs gaaf gezicht om die grote constructies, in de donkere vroege ochtend (07:30) door de bouwschijnwerpers boven die panden van het smalle  straatje in de donkere lucht te zien verdwijnen.

Als ik naar mijn werk fiets probeer ik altijd de hoofdwegen te vermijden en elke dag een andere route te nemen om toch een beetje van de stadse ochtendrust te genieten en om te voorkomen dat het een dagelijkse routine wordt. En dan kom ik in de Nobelstraat aanfietsen en word je getrouw elke ochtend geconfronteerd met een bataljon aan werklustige aannemers die al druk in de weer zijn, buiten al die anderen die in hun ronkende busjes op instructies wachten van wat ze moeten doen en wanneer. Aan die busjes te zien komen ze werkelijk overal uit het land, behalve uit Den Haag. En dat dag in en dag uit, en voor mijn gevoel al jaren. Wat moet dat in godsnaam allemaal wel kosten? Oh ja, ik ben vergeten te vertellen wat ze aan het doen zijn:

Theater Korzo krijgt een algehele renovatie zoals afgesproken voordat de PVV de gemeenteraad binnenstormde, denk ik maar.

Ik weet er voor de rest niets van af en heb het alleen van buiten aanschouwd en 10 minuten op Google gezocht. Het lijkt er wel op of ze binnenin een compleet nieuw gebouw hebben gemaakt dat je van buitenaf niet kunt zien. Best een hoop werk door een ingang van een paar meter breed.

Door het dag in dag uit langsfietsen ben ik nieuwsgierig geworden. Vooral met deze nieuwe gemeenteraad en dat kabinet met al die vooringenomen bezuinigingen, vooral ook omdat de stichting Korzo nog steeds bestaat en is gehuisvest in de Binkhorst, voor de rest is mij niet bekend of ze in al die jaren andere activiteiten hebben ondernomen en wat ze tussentijds hebben gedaan. Wat kost nou zo iets?

Wonder boven wonder heb ik een pdf bestand gevonden dat vertelt wat e.e.a. precies kost. Al word er met ambtelijke taal en met miljoenen geschoven van wie, wat en wanneer betaald, maar voor zo ver ik daar iets uit op kan maken betaald de stichting Korzo zelf 300.000 euro (hoe komen zij aan dat geld?) En de gemeente Den Haag betaalt ook zo pak weg en grof genomen 6.000.000 euro gespreid over 3 jaar voor zo ver ik het kon begrijpen als de verbouwing binnen het budget blijft.

Update: De aanneemsom zou leiden tot een totaal investeringsbedrag van ruim € 10,0 miljoen (exclusief BTW). Een verdubbeling van het door de raad beschikbaar gestelde investeringskrediet. Vanwege het grote verschil is onderzocht welke verklaringen hiervoor zouden kunnen zijn. Bla bla bla: catalogus.denhaag.nl

WTF?! Zo’n groot bedrag voor zo’n kut klein theater was mijn eerste gedachte. En laat staan dat met de aankomende bezuinigingen het theaterbezoek vast mindert, maar wat een groot bedrag in vergelijking met de 200 miljoen euro??? die het kabinet wil bezuinigen in heel Nederland.
Ik ben niet vies van cultuur maar vraag me dan af of het niet te veel van het goede is om dat van de belastingbetaler van  een stad te verlangen, terwijl er zo veel ander onopgelost menselijk leed, kommer en kwel in de Haagse regio is die om hulp schreeuwt.

Dit was een fietsende overpeinzing vanuit mijn ochtendgedachten, zonder pretentie van welke feiten of wat dan ook, als ik daar langs fiets.

Het Korzo Theater gaat 5 februari weer open en ook te volgen via Twitter.

M.A.D. Bello uw dislect in slechte tijden… 😉

Verbouwing Korzo 002

Verbouwing Korzo 003

Verbouwing Korzo 004

Verbouwing Korzo 001

Verbouwing Korzo 008

, , , , ,

8 Responses to Oh oh Korzo

 1. Roel Wijnants januari 23, 2011 at 10:52 am #

  Dergelijke projecten vallen altijd duurder uit dan begroot
  Als ze gelijk het eindbedrag zouden noemen kregen ze het niet door de raad.Eenmaal begonnen moeten ze het afmaken anders is het weggegooid geld.
  Het is een truuk die al jaren opgang doet in de bouwwereld.

 2. SirCumSized januari 23, 2011 at 10:53 am #

  Dit soort culturele prestigefeestjes van wethouders hebben er in het verleden voor gezorgd dat de PVV de term “dure linkse hobby” kon introduceren want ook met de verbouwing van het Korzo is enigzins dubieus geschoven met geld tussen een aantal theaters die medio 2007,2008 en 2009 in Den Haag werden verbouwd. Er is zonder direct overleg met de gemeenteraad geschoven met geld wat men overhad aan de verbouwing van het Lucent Dans Theater zo in de stijl van “Oh we hebben nog wat miljoentjes aan cultuurgeld over dat stoppen we zonder intern overleg in het Korzo theater”. Voor meer
  inside informatie zie de onderstaande bestuurlijke stukken.

  http://zbs.denhaag.nl/risdoc/2009/RIS163495.PDF

  De gemeente Den Haag heeft de aanwezigheid van de PVV dus ook een beetje aan zichzelf te danken als je zo met cultuurgeld van de burger omgaat?

 3. Roel Wijnants januari 23, 2011 at 11:00 am #

  @SirCumSized goeie info

 4. RB januari 23, 2011 at 2:05 pm #

  Ik wordt zo vreselijk moe van dat modieuze geschop tegen alles wat cultuur heet. Iemand ooit bij stilgestaan wat de cultuur Nederland oplevert in verhouding tot de kosten? Ik ken nu al expats die het aanbod van het proviciestadje Den Haag al erg mager vinden, hoeveel zou het Den Haag kosten als het de expats kwijt zou raken? (hint: erg veel).

 5. Roel Wijnants januari 23, 2011 at 2:44 pm #

  Cultuur levert heel veel op maar daarom mag je de kosten nog wel in de gaten houden.
  In Amerika is veel cultuur te zien en te beleven zonder subsidie ,ergens zal een middenweg gevonden moeten worden.

 6. madbello januari 23, 2011 at 6:30 pm #

  @Roel Wijnants: Dat is inderdaad een mooie instelling en zakelijk gezien zeer lucratief.

  @SirCumSized: Dat pdf is heldere communicatie, het lijken wel WikiLeaks clables, wel mooi dat deze info zo op het net te vinden.

  @RB: bedankt voor dat: ”modieuze geschop” ik heb het inderdaad heel mild en ingetogen gehouden en mijn hoofddoel er niet van gemaakt. Maar zo als ik het zie gaat dat geld juist niet naar cultuur maar naar aannemers en geen cent van die 12.000.000 euro naar praktische beoefening en creatie van kunst als je de architectonische bouwsel binnen buiten beschouwing laat.

 7. elke groesse maart 1, 2012 at 2:44 pm #

  Ik vindt ook echt wel dat het een enorm bedrag is voor een theater wat extreem weinig bezoekers telt. Er zit echt anderhalve paardenkop gemiddeld in dit theater. Voornamelijk ex NDT dansers doen hier hun ding. Waarom wordt dit niet gewoon een soort dependance van het NDT?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tweets die vermelden Oh oh Korzo | Hofstijl – de bijzondere kant van Den Haag -- Topsy.com - januari 22, 2011

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Maurits Burgers, Maurits Burgers. Maurits Burgers heeft gezegd: Oh oh Korzo | Hofstijl – de bijzondere kant van Den Haag http://t.co/0CWgqDL […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag