Ontbressen

Henk Bres
foto: enige rechten voorbehouden: roel1943

Hagenezen, Hagenaars, Hofstedelingen en overige peenbuikers en schollenkoppen, uw aandacht voor het volgende. U zit al jaren te slapen. U woont in een van de mooiste steden van Nederland. U verblijft in een aspiring metropool die graag meedoet met de groten der aarde, en waar het volkse strand van Scheveningen toch altijd op tien minuten afstand fietsen ligt. In uw gemeente is het epicentrum van de Nederlandse politiek gevestigd. Den Haag biedt al eeuwen gastvrij ruimte aan De Kroon. Van Zij Beatrix is het een publiek geheim dat Zij de royale neus ophalen voor een achthoekig aanleunflatje in de provincie – of dacht u dat er een andere reden was dat Young DGA @WimLex nog niet in Huis Ten Bosch is getrokken? In uw stad stond de geboortewieg van een van de grootste schrijvers uit de geschiedenis van de lagelandenliteratuur. Talloze nationale kunstschatten van onschatbare waarde zijn verdeeld over Haagse musea. Het legendarische Crossing Border Festival heeft zichzelf zelfs succesvol geëxportproduceerd naar een of ander knullig social media event in Texas. Ok, ok, het North Sea Jazz-festival hebben we verkwanseld aan de krotenkokers uit 010, maar met Walking the Line lachen we die weer gezellig in het lelijke gezicht uit.

 

Kortom, u boft dat het een lieve lust is want Den Haag is een prima stad om te wonen. En toch, u waardeert het niet. Het imago van Den Haag kan u niets, maar dan ook niets schelen. Toen de gemeentelijke taalpuristen in het ijspaleis vonden dat het deftige ’s-Gravenhage voortaan ook door Henk en Ingrid correct gespeld moest kunnen worden en ons onze statigheid afnamen door de residentie voortaan Den Haag te noemen, deed u NIETS. Dat is al jaren geleden, toegegeven, maar u slaapt nog steeds rustig door. Want hoe kan het anders dat u toestaat dat hét boegbeeld van Den Haag  al twee decennia lang een lelijke babyboomer is die vroegah zijn geld verdiende als professioneel voetbalhooligan? Een kale brulboei die te pas en te pas het dom-Haagse geluid verkondigt in panels bij WakuWaku-achtige spelletjes voor het infantiele deel der natie? De babbelbox vraagt zich af: voelt ú zich nog vertegenwoordigd door het monster van het Kyocera-stadion? Is dit nu wat u de wereld als typisch Haags wilt laten zien? Toegegeven, de man brak het ijs voor de acceptatie van Hagenezen en Hagenaren als volwaardige mensen door vanuit het Lagerhuis het land voor te bereiden op het Haagse geluid. Maar dat was in een ander millennium, mensen, en de tijd wacht op niemand. Als cultgod Anton Corbijn zelfs al de weg terug naar Den Haag heeft gevonden, laten wij onze lintjes dan nog doorknippen door een halvabeet à € 650,00? Driewerf NEEN. Het is tijd om te ontbressen.

, , , , , , ,

23 Responses to Ontbressen

 1. Eduard maart 17, 2011 at 5:46 pm #

  @Jeroen
  > dat het deftige ‘s Gravenhage voortaan ook door Henk en Ingrid
  > correct gespeld moest kunnen worden

  Het is ’s-Gravenhage (dus met het kommaatje de andere kant op en een verbindingsstreepje. Moet jij ook een beetje ‘ontbressen’.
  Overigens was dat verbindingsstreepje vroeger ook niet bij een elk bekend. Men heeft de moordenaar van de moord op Dekkersduin zelfs kunnen ontmaskeren, omdat hij ’s-Gravenhage correct spelde…

 2. Raaphorst maart 17, 2011 at 6:36 pm #

  en Teaxs moet Texas zijn 🙂

 3. Maup maart 17, 2011 at 6:58 pm #

  @Eduard & @Raaphorst : Ik ben zo vrij e.e.a. even te corrigeren.

  Kun je meer vertellen over die moordzaak Eduard?

  Ik vindt ontbressen overigens een zaak van de hoogste Haagse prioriteit.
  Bij het Lagerhuis vond ik Henk goed op zijn plaats, de gewone Hagenaar met bekende grote mond deed eindelijk weer eens zijn zegje. De bekendheid die hij daarmee verwierf heeft hij uitgemolken als een koe en wat mij betreft is de uier nu wel leeg. Dag Henk.

 4. Raaphorst maart 17, 2011 at 7:08 pm #

  Er is er maar 1: Bart Chabot.

 5. Eduard Bekker maart 17, 2011 at 7:12 pm #

  Moordzaak Dekkersduin: zie hier http://bit.ly/eCxQ5O .

 6. Jeroen maart 17, 2011 at 8:48 pm #

  Hmm, van dat verbindingsstreepje baal ik wel een beetje.
  Met Bart Chabot ben ik het niet eens. Weer zo’n oude BH-er die al 30:000 keer in alle panels heeft gezeten. Tijd voor nieuw bloed!

 7. Maup maart 17, 2011 at 8:52 pm #

  Emma suggereert Anouk.

 8. Pieter maart 17, 2011 at 8:56 pm #

  Het mooie van Den Haag is dat het zo veel verschillende gezichten heeft. Daarom hou ik zo van deze stad. We moeten alleen Koot & Bie niet vergeten te vermelden want zij zijn het geweest die plat-Haags voor het eerst salonfähig hebben gemaakt. Vóór het tijdperk Koot&Bie had Den Haag vooral de uitstraling van een saaie ambtenarenstad waar nare regeringen de rest van Nederland het leven zuur probeerden te maken. “Die hoge heren uit den haag”…

 9. Roel Wijnants maart 17, 2011 at 9:38 pm #

  Vind de kreet”Hagenezen, Hagenaars, Hofstedelingen en overige laaggeletterden”,
  een beetje neerbuigend .Zelf vind ik niet dat Henk Bres mij waar dan ook vertegenwoordigd
  Hij is een van de vele bekende Hagenaars ,maar vertegenwoordigen is te veel eer

  ps Ik ben een laag geletterde vandaar mijn ergernis over de term die gebruikt wordt Er is een verschil in opleiding, niet in mens zijn en daar gaat het om in deze wereld

 10. Jeroen Stam maart 17, 2011 at 9:39 pm #

  Liever Anouk dan Bart, inderdaad.
  Pieter, Den Haag heeft inderdaad zat mooie mensen rond lopen. Het gros van de Hagenezen is in ieder geval stukken mooier dan Henk Bres.

 11. Shelly Zuiderduin maart 17, 2011 at 9:53 pm #

  Dus als die ene Henk is dan is zij Ingrid? 🙂
  Erg leuk stukkie vind die Bres wel aardig maar voorbij.

  Met een achthoekig aanleunflatje in de provincie bedoel je dat Drakenstein kasteel toch, grappig.
  Maar met die laag geletterden ben ik het wel eens met Roel Wijnants.
  Ik was ook slecht met taal op school maar dat zegt weinig Mensen zijn zo veel meer als taal.

 12. Raaphorst maart 17, 2011 at 10:59 pm #

  @Jeroen: Anouk? Van teksten als “If roses are meant to be red and violets to be blue why isn’t my heart meant for you”?

  Heb je weleens iets van Bart gelezen? Kan onwijs mooi schrijven.

 13. Miguel Sloendregt maart 17, 2011 at 11:22 pm #

  Leuk stukkie,maar je snapt helemaal niks van Den Haag. Zonder Bres geen Wim Lex, zonder ADO geen Couperus,zonder Schilderswijk geen Benoordenhout, zonder van Kooten en De Bie geen Jacobse en van Es.

  In Amsterdam hebben ze dat goed begrepen, Mulisch en Johnny Jordaan, Job Cohen en Rob Oudkerk ;-, Ajax en het van Gogh museum.

  Een echte stad verbindt juist types als Bres met dingen waar hij ver van staat.

  Hoeveel geld kreeg ‘cultgod’ Corbijn trouwens ook al weer voor die zaadcel ?

 14. Roel Wijnants maart 17, 2011 at 11:23 pm #

  @jeroen
  Als het gaat om mooie mensen qua uiterlijk wil ik daar niet door vertegenwoordigt worden, Daar zijn andere podia voor. Deze tijd is al zoveel uiterlijk en zo weinig mens. Een vertegenwoordiger voor Den Haag moet hart voor de stad en zijn inwoners hebben. Hoe hij er uitziet is daarbij niet van belang.

 15. Maup maart 17, 2011 at 11:39 pm #

  @Miguel ‘zonder ADO geen Couperus’

  Dat is ‘m

 16. Henk Bres maart 19, 2011 at 8:56 pm #

  Een erg leuke blog en ik ben het helemaal met de schrijver ervan eens. Het is zeker de tijd voor een jongere generatie Hagenezen om de stad te promoten en ik ben dan ook erg blij met vernieuwde jongeren uit het programma OH-OH Gerso/Tirol, heerlijk om deze nieuwe generatie Hagenezen/Hagenaren te horen vloeken en schelden en vindt deze jongeren een voorbeeld voor Den Haag. Nogmaals bedankt voor het idee om te ontbressen….dat is een goede stap vooruit, groetjes van een trotse Hagenees en zeer beslist geen Hagenaar Henk Bres!!

 17. Jeroen Stam maart 20, 2011 at 12:27 pm #

  Mooie reactie van meneer Bres. Hij heeft in ieder geval geen lange tenen.

 18. Maup maart 20, 2011 at 8:21 pm #

  @Henk Leuk je geweldig sportieve reactie te lezen. Ik ben zelf helemaal geen liefhebber van dat Cherso en zo, beetje te ordi’ voor mijn smaak maar mijn kinderen zien het wel eens en lachen zich stuk. In ieder geval ben jij wat mij betreft meer een heer, Bres.

 19. Dr.D. maart 21, 2011 at 1:41 am #

  Opvallend dat Hofstijl een stuk plaatst met een gedateerde foto (Klessebres met Sarah Ramos is allang history) en dito informatie (Waku Waku is al 10 jaar van de buis). Je kan zeggen van Hagenezen als Henk Bres wat je wil, maar hij is eerlijk, recht-door-zee en nooit te beroerd om zich belangeloos in te zetten voor goede doelen (KiKa, Stichting Pup in Nood, etc.) En waar was die nieuwe generatie Hagenaars (want Hagenezen zijn het niet) toen er aan de bel getrokken moest worden omdat iemand haar paarden verwaarloosd en wel aan hun lot overliet? Nergens!

  Weet u wát het probleem is in onze Residentie? Er is de laatste decennia al veel te veel ‘ontbrest’ met als gevolg dat de spreekwoordelijke Schilderswijker met een grote bek en een klein hartje tot een uitstervend ras behoort, helaas.

  Haga Casa Nostra!

 20. Jeroen Stam maart 21, 2011 at 1:54 pm #

  De balans opmakend zie ik dat er dus voor- en tegenstanders van het ontbressen zijn. Misschien moeten we maar eens een pol maken, om te zien wat Den Haag wil? Van mij mag Henk Bres zich in ieder geval weer verkiesbaar stellen.

 21. Maurits Burgers maart 24, 2011 at 10:14 am #

  Broodje Henk Bres:
  http://www.flickr.com/photos/29264762@N03/5522343868/

 22. Roel Wijnants maart 24, 2011 at 10:30 am #

  @ Jeroen Eerst een voorstel tot ontbreken.
  Was net aan het idee gewend, krijg ik hem weer terug als het zo doorgaat.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ontbressen « subscript.nl - maart 17, 2011

  […] Dit item verscheen tevens op het beste weblog van Den Haag, Hofstijl.nl. […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag