DE BALANS; sloopbedrijf B & W

De balans is een column waarin Harry Zevenbergen iedere week gebeurtenissen uit de Haagse actualiteit belicht. De column is iedere woensdag om 10.40 uur te beluisteren bij Studio Haagse Bluf (www.denhaagfm.com).

Stel iemand rijdt bewust jouw auto in de prak, brandt hem uit en steekt tot slot de banden lek.
Vervolgens staat er een man op uw stoep die zegt:´Ik vind het fijn dat u begrijpt dat dit kosten met zich meebrengt en het is natuurlijk ook een moeilijke boodschap dat we de kosten voor de auto, de lantaarnpaal, het tuinhek, het rozenperk en de tuinkabouter op u verhalen. Maar u zult helaas in het algemeen belang deze bittere pil moeten slikken.´
Wanneer jou dat overkomt weet je dat de man die tegenover je staat bepaalde boeven de hand boven het hoofd houdt.
Stel nu dat de auto geen auto is maar de economie en de man in het nette pak is bijv. wethouder Karsten Klein. Iedereen weet dat de crisis veroorzaakt is doordat de bankiers de bank hebben overvallen en ons geld vervolgens vergokt hebben in het casino. Nu moeten we allemaal bezuinigen en dat is altijd pijnlijk. Karsten Klein zegt: “Mensen begrijpen ook goed dat wij keuzes moeten maken.” Politici als meneer Klein vinden dat de villasubsidie en de bonussen ongemoeid moet worden gelaten, de top bij voormalige overheidsbedrijven extreem hoge salarissen mag verdienen. We begrijpen in ieder geval hoe de wereld er met de moeilijke keuzes van mensen als hij eruit ziet. Als wethouder van Welzijn sluit hij 22 Haagse buurthuizen. 22 Haagse buurthuizen waarvan de meeste liggen in de wijken waar de crisis de meeste schade veroorzaakt.

Je kunt natuurlijk zeggen dat buurthuizen een luxe zijn en dat mensen maar thuis moeten klaverjassen of in een café. Of dat ze naar een buurthuis in een aangrenzende buurt moeten gaan. Of dat voetbalkantines de functie van buurthuizen moeten overnemen. Het is een ontkenning van het belang van buurthuizen als ontmoetingsplaats. Hier kunnen jongeren iets anders doen en belangrijke dingen leren. Het wegvallen van bepaalde buurthuizen en daar durf ik al mijn geld op in te zetten, zal veel ellende veroorzaken en juist jongeren die op het randje balanceren de verkeerde kant op duwen. En dat zal niet in Vogelwijk zijn en ook niet in Marlot, maar in de wijken waar het altijd het als eerste misgaat. De wijken waar mensen de laagste inkomens hebben en de minste kansen.
Beste wethouder Klein we snappen allemaal dat er keuzes gemaakt moeten worden. Zo zou ik ervoor kiezen dat de mensen die meer taart hebben dan ze ooit kunnen eten, de mensen die op het grootste gedeelte van die taart zitten, eraf geschopt worden. En dat de veroorzakers van deze crisis de banken, de grote vastgoedbedrijven, de politici die met een neoliberale agenda alles wat van ons allemaal was, zoals de gezondheidszorg, het openbaar vervoer, de PTT grotendeels verkwanseld hebben, eindelijk eens aangepakt worden.
Het alternatief is dat het Sloopbedrijf B en W hun karwei gaat afmaken, met alle gevolgen van dien. Dit keer zijn het de buurthuizen en de cultuur en wat is er dan nog over? Dank je Karsten Klein en ja het was heel dapper dat je het zelf bent komen toelichten aan de medewerkers/gebruikers van de buurthuizen. Je klopt jezelf daar ook over op de borst. Maar het is niet meer dan je werk, de timmerman vraagt ook niet om een compliment voor iedere spijker die hij in de muur slaat, zeker niet wanneer hij de spijkers op de verkeerde plek slaat.
´Is dat niet wat ongenuanceerd wat je nu allemaal weer schrijft´, vroeg iemand me. Ik dacht even na en moest toegeven dat dat zo was. Sommige buurthuizen worden slecht of nauwelijks gebruikt, maar dan moet dáár wat aan gebeuren.

,

6 Responses to DE BALANS; sloopbedrijf B & W

 1. Raaphorst maart 18, 2011 at 8:36 am #

  Mensen die naast een te grote zak met geld zitten zijn nooit en te nimmer te vertrouwen. Nooit.

 2. Pieter maart 18, 2011 at 9:00 am #

  Het zijn niet alleen de jongeren die de dupe zijn van het sluiten van de buurthuizen en het blijft niet alleen bij het sluiten alleen. Ook veel ouderen maken gebruik van deze buurthuizen. Ikzelf (ja, ik ben ook al een oudere) zit op een bridgeclub bij De Anemoon. Dit WDC wordt gelukkig niet gesloten, wel worden 3 van de 4 vaste krachten ontslag aangeboden en worden de huren drastisch verhoogd. Met hoeveel is nog niet duidelijk. We zijn eerder al verplaatst omdat daar in de buurt de nieuwe avond-parkeerregeling het voor sommige ouderen te duur werd om buiten hun contributie om ook nog een 6 euro per avond aan parkeerkosten uit te geven. De vorige gemeenteraden hebben veel inspanningen geleverd om ouderen zoveel mogelijk deel te laten nemen aan het maatschappelijk leven. Hiervoor worden verenigingssubsidies verstrekt, aan de andere kant wordt het deelnemen weer zo duur gemaakt dat uiteindelijk diezelfde kwetsbare ouderen veroordeeld worden tot een plaatsje achter de geranium.
  Ik werd vorige week wel gebeld door een mevrouw die informeerde of ik wel wist dat er speciale computercursussen waren voor ouderen en ook of ik er misschien al een had en of ik er dan al een beetje mee overweg kon. Zo op het toontje van “alle bejaarden zijn toch debiel”. “Hoe komt u aan mijn telefoonnummer?” vroeg ik geërgerd. Dat had ze via de gemeente gekregen. Gekregen of gekocht werd niet duidelijk. Ook met de privacy wordt het niet meer zo nauw genomen. De ene hand weet niet wat de andere hand doet. Misschien kan deze mevrouw iets nuttigs voor zichzelf gaan doen en kunnen er daarvoor in de plaats een paar beroepskrachten bij de WDC’s minder ontslagen worden.

 3. Harry maart 18, 2011 at 9:07 am #

  Dank voor je aanvulling Pieter.

 4. Eduard maart 18, 2011 at 9:57 am #

  Ik stel voor dat alle bonusjagers/de banken het bezuinigingsgat vullen, door bijvoorbeeld het bonusgeld hierheen te sluizen, zodat er ruim voldoende geld aanwezig is om de buurthuizen open te houden.

 5. Raaphorst maart 18, 2011 at 10:28 am #

  Geld als betaalmiddel faalt. Ooit werd het gedekt door goud. Toen werd het gedekt door een lijstje ‘te goed’ bij de banken. Toen werd het zuiver virtueel, een getal in een veldje op de computer van de Centrale Bank. Geld, wij geloven er in. Daarom bestaat het nog. Geld heeft macht, maar geld is als betaalmiddel absoluut mislukt inmiddels.

  Het enige goede betaalmiddel is een middel dat zich niet virtueel of fysiek laat vermenigvuldigen, laat opslaan of wat dan ook. Het enige echte betaalmiddel zijn wijzelf. Met onze inzet betalen, dat is de toekomst. Zie je online al. Sociale overwaarde ook wel genoemd. Ik gebruik dat ook wel eens.

  Geld gaat eruit. Duurt nog even, maar mijn dochter gaat het meemaken.

 6. Roel Wijnants maart 19, 2011 at 9:56 am #

  Ik werk als vrijwilliger bij Haagse Hopjes Transvaal en de klap komt hard aan. Juist in wijken waar het hard nodig is zijn de doorgevoerde bezuinigingen merkbaar. Als je bezuinigt op instellingen die integratie bevorderend werken en ook de jeugd in deze wijk in de kou laat staan, krijg je zoals het spreekwoord zegt: (Wie het onderste uit de kan wil krijgt) het deksel op zijn neus.
  Wat wel gewoon doorgaat is voor tonnen aan euro’s gewoon weggooien door straten 3-4 keer open te breken som binnen een termijn van 6 maanden en weer bestraten omdat er geen coördinatie is ten stadhuize.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag