Je wordt fucking doof in het Paard!

Is het nog steeds stoer om als DJ hard te draaien? Blijkbaar want Spike gooide afgelopen zaterdagavond in het Paard tijdens de Sixties SWING-IN ineens het volume omhoog. Veel te hard!

De bardame deed voordat ze haar dienst ging draaien eerst een paar oordoppen in. Hard draaien in het Paard is blijkbaar nog steeds heel gewoon.

Ik heb zelf met bands overal en nergens gespeeld, van Paradiso tot Tuitjenhorn, en heb er altijd een hekel aan gehad wanneer de PA te hard stond afgesteld door een dove technicus. Ik herinner me nog een tour als voorprogramma van The Scene. Elke avond stond het geluid veel te hard afgesteld. Omdat de technicus doof was. Die ging altijd van ‘hè?’. Alleen schreeuwend viel er met die man te communiceren.

Het Paard zou beter moeten weten. Tinnitus (oorsuizen) komt steeds vaker voor en zij zijn daar mede verantwoordelijk voor.

Steeds meer jongeren onder de 30 hebben er last van. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het steeds toenemende geluidsniveau in onze maatschappij en de belasting door muziek.

(bron)

(foto: Tasitch)

, , , , ,

8 Responses to Je wordt fucking doof in het Paard!

 1. Maurits Burgers april 5, 2011 at 9:24 am #

  Dat ze zo snoeihard draaien is voor mij, in combinatie met de op sommige plekken in de zaal erg ongelukkige akoestiek reden om niet meer naar concerten in het Paard te gaan. Van de bassen word je achterin de zaal gewoon fysiek misselijk.

 2. karin r. april 5, 2011 at 9:25 am #

  je hebt gelijk. hoewel ik duidelijk verschil hoorde in het begin en later op de avond. desondanks flink gedanst en superveel plezier gehad in ’t Paard! (moet even gezegd.)

 3. Eduard april 5, 2011 at 10:29 am #

  Schreef ik ooit in 1982 (!!!) hierover:

  http://www.layout.nl/opleiding/svdj/1982_lawaai

  • Raaphorst april 5, 2011 at 11:29 am #

   prachtig stuk Eduard!

  • Jules Leenders april 5, 2011 at 5:03 pm #

   Haha, geweldig stukje! Doet me denken aan rokers en antirokers. De pro- rokers en antirokers die elkaar te lijf gaan met de meest ongeloofwaardige verzinsels, al dan niet “gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek”.

   Uiteraard kun je ook het Paard mijden, thuis blijven en daar genieten van een cd, of koop zoals ik hieronder al schreef oordoppen of zelfs otoplastieken. (Woeps, met maar één t inderdaad)

 4. madbelo april 5, 2011 at 11:15 am #

  Jullie worden oud! LOL

  Muziek moet je soms voelen (drukgolven van beukende bassen in je buik) in plaats van alleen horen 😉

  • Raaphorst april 5, 2011 at 11:30 am #

   Ik ken mensen die Tinnitus hebben. Da’s echt verschikkelijk. Gekmakend. Vrijwel alle oude rockmuzikanten hebben er last van. Een ratelslang die door je gehoorgang loopt. Dag en nacht.

 5. Jules Leenders april 5, 2011 at 4:51 pm #

  Is het geluid in het Paard zo veel harder dan een gemiddelde andere club of bij een ander concert? Ik ben van mening van niet. Het doet bij mij overal pijn in mijn oren. Toch is het geluid niet harder dan 100dB. Ik heb meermalen metingen plaats zien vinden van geluidstechnici, ook in het Paard. 100 dB is de wettelijke max.
  Omdat ik veel in de herrie sta heb ik ottoplastieken, (op maat gemaakte oordoppen). Sindsdien geniet ik meer van de muziek, komt het niet overstuurd binnen en versta ik mensen weer veel beter in luidruchtige omgevingen. Dit effect is overigens verschillend per persoon.

  Dat een artiest zijn monitor harder zet zijn incidenten. Ik heb medelijden met ze dat ze het nodig hebben. Mijn gehoor is gelukkig nog perfect volgens de audioloog. Beter dan het gemiddelde van mijn leeftijd.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag