BorderKitchen ontvangt György Konrád

foto: Isolde Ohlbaum

foto: Isolde Ohlbaum

De joods-Hongaarse schrijver György Konrád is eind april te gast in BorderKitchen om te vertellen over zijn essaybundel Slingerbeweging, die over twee weken verschijnt. Daarin beschouwt Konrád de invloed van de Hongaarse geschiedenis op zijn eigen leven.

Hij moest op elfjarige leeftijd zijn dorp ontvluchten en in Boedapest onderduiken om aan deportatie naar Auschwitz te ontkomen. In 1956 zag hij hoe de Sovjets op gruwelijke wijze de Hongaarse opstand neersloegen. Ruim tien jaar later maakte hij zijn romandebuut met De bezoeker, een verhaal over een maatschappelijk hulpverlener en zijn dagelijkse activiteiten, waarmee hij zijn eerste internationale bekendheid kreeg. Onder het communisme kwam Konrád bekend te staan als dissident; in 1979 werd hij gearresteerd naar aanleiding van zijn sociologische studie Die Intelligenz auf dem Weg zur Klassenmacht. De arrestatie leidde tot een wereldwijde golf van protest.

Tot 1988 – één jaar voor de politieke omwenteling in zijn land – bleef zijn werk verboden in Hongarije. Konrád ontving diverse prijzen voor zijn oeuvre, waaronder de Vredesprijs van de Duitse Boekhandel en de prestigieuze Karel de Grote-prijs.

Naar aanleiding van het verschijnen van zijn bundel Slingerbeweging organiseert BorderKitchen op donderdag 28 april een literaire ontmoeting met György Konrád. György Konrád wordt geïnterviewd door Wim Brands (VPRO).

Locatie: Pulchri Studio, Den Haag. Aanvang: 20.00 uur.

Kaarten á € 5,00 zijn tijdens werkdagen te reserveren via 070-3462355 of via info@borderkitchen.nl.

Uitgebreide informatie vindt u op www.borderkitchen.nl

Slingerbeweging verschijnt bij De Bezige Bij

, ,

2 Responses to BorderKitchen ontvangt György Konrád

 1. Maup april 8, 2011 at 8:41 pm #

  György Konrad is naast een allerhoogst intelligent mens een zeer inspirerende schrijver en spreker. Ik kom de 27ste of 28ste terug uit Bourgondië dus ik ga maar vast een kaartje reserveren. Ik vermoed / hoop een uitverkochte zaal.

  Herinnert iemand zich VPRO’s series Een Onvermijdelijk Ongeluk (?*) & Van de Schoonheid van de Troost nog waarin hij figureerde.

  ?*) Titel onzeker. Hoe heette die serie ook weer die aan Van de Schoonheid van de Troost voorafging?

 2. Jitske april 11, 2011 at 10:35 am #

  @ Maup.
  ik kan me een supergave serie door de VPRO herinneren: ‘Een Schitterend Ongeluk’, met oa Oliver Sacks, Stephen Toulmin en Stephen Jay Gould. Bedoel je die?
  Een andere serie was ‘Nauwgezet en Wanhopig’, volgens Wikipedia zat Konrád daar in ieder geval in.
  Veel plezier in Bourgondië en tot ziens bij Konrád!

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag