UAR lancering in het IJspaleis

UAR presentatie

Gisteren in het IJspaleis werd de Haagse UAR applicatie voor Slimme Telefoons geïntroduceerd. Deze gratis toepassing geeft aan de hand van tekst, beeld, geluid en video, informatie over de architectuur van de locatie weer wanneer je je Slimme Telefoon daarop richt.

Het koppelen van informatie aan locaties is natuurlijk interessant. Of beter: dat gaat interessant worden. UAR laat een kleine toepassing zien, die van de architectuur, maar het wachten is natuurlijk totdat ook eigen informatie toegevoegd kan worden en er koppelingen met alle content gemaakt kan worden die zoals ze dat noemen ge-geotagged is. En straks is alle content dat. Iedere Tweet, de foto’s die je maakt en de locaties waar je op incheckt via FourSquare, allemaal gekoppeld aan Google Maps.

Hoe werkt Augmented Reality?

Augmented Reality is een combinatie van GPS gekoppeld aan de beelden die je telefoon registreert via de ingebouwde camera. De Augmented Reality applicatie zorgt er vervolgens voor dat een zo naadloos mogelijke match tussen de ‘live’ beelden van de camera en een projectie daar overheen gemaakt kan worden. Helaas is de techniek nog niet precies en snel genoeg. Dit resulteert in schokkerige beelden die van lage kwaliteit zijn.

Audio laat je meenemen in verhalen over locaties

Wat ik wel een bijzonder interessante ontwikkeling vind is die van het koppelen van audio aan geo-gegevens. Doe een paar oordoppen in, stop je iPhone in je borstzakje en laat je verrassen door de audio die zal klinken op basis van de route die je loopt. Zover ik weet zijn hier nog geen goeie voorbeelden van. Maar mijn fantasie slaat er al een tijdje van op hol. Daarom ook dat ik gisteren met Jelle Prins sprak op de UAR lancering. Hij is namelijk een van de weinigen die ik het woord audio in deze context heb horen gebruiken. Dat getuigt van visie!

Audio heeft in het geheel geen last van de huidige visuele beperkingen van de techniek. Audio heeft überhaupt nooit last van visuele beperkingen. Voor audio heeft een applicatie alleen de geo-gegevens van de locatie nodig en een audiobestand kan afgespeeld worden. En de lengte van dat audiobestand dwingt de tijd af totdat het volgende bestand afgespeeld kan worden. Heel rustig en gepland allemaal. Met audio zul je dus ook echt meegenomen worden door het geluid, of de stemmen die spreken. En dat puur op basis van de locatie waar je je bevindt. Onwijs gaaf, toch?

Stel je staat in de Beukstraat. Een verhaal over Idzerda zou daar natuurlijk moeten klinken. Dat lijkt mij wel wat, als consument en als producent om aan mee te werken.

foto: Maurice Haak / licentie: Creative Commons BY

foto: Maurice Haak / licentie: Creative Commons BY

Online geotagging audio-apps

Om het verhaal vanuit mijn vakgebied, als audiomaker, compleet te maken, hieronder een overzicht van diverse interessante online audiotoepassingen die gebruik maken van het geotagging principe (eerder gepost op mijn persoonlijke blog). En nogmaals: binnenkort werkt alles op basis van GPS. Het zit al ingebouwd in elke telefoon, maar straks ook in alle foto- en videocamera’s.

Aporee
Zover ik weet is Aporee de grootste site met fonografische geluiden gekoppeld aan Google Maps. Het systeem is voor iedereen beschikbaar om geluiden aan toe te voegen. Ga naar http://aporee.org/maps/, zoom uit en je zult zien dat er overal op de wereld opgenomen geluiden gekoppeld zijn aan de kaart. Het laat je naar de wereld luisteren.

New York soundmap
Heel specifiek luisteren naar New York? Dat kan via http://fm.hunter.cuny.edu/nysae/nysoundmap/soundseeker.html. Zelf geluiden toevoegen kan ook.

Seoul soundmap
Seoul is een plek die je niet zo snel zult bezoeken. Vanaf de bank kan dat wel via http://som.saii.or.kr/campaign. En mocht je er wel vertoeven met een microfoon en/of mobiele recorder: jouw geluiden toevoegen kan ook hier. Het maakt gebruikt van Audioboo voor de opslag van audio en de koppeling met geotags.

Berlijnse soundmap
http://www.netaudioberlin.de/berlin-wall-of-sound/ is een site die gebruik maakt van Aporee, door er 1 project van te tonen. Best een goed idee! Gewoon gebruik maken van Aporee en een iframe daarvan embedden op een specifieke site.

Duitsland heeft ook de prachtige http://map.sounding-d.de/map soundmap. De navigatie is bloedsnel en super eenvoudig te bedienen. Ook gaaf: je kunt meerdere plekken tegelijkertijd aanklikken. Maar eigen geluiden toevoegen kan zo te zien niet, helaas.

Barcelona soundmap
http://barcelona.freesound.org/
Freesound is een verzamelsite met allerlei soorten geluiden. Door het meegeven van lengte- en breedtegraad bij een bestand (geotaggen) plaats Freesound deze automatisch op haar Google Maps toepassing, zie http://www.freesound.org/geotagsView.php

Madrid soundmap
Madrid heeft er eentje http://www.madridsoundscape.org. En ja, je kunt ook zelf eraan bijdragen.

En er is een prachtige map voor heel Spanje: http://www.escoitar.org/?lang=en. En check ook deze: http://www.soinumapa.net/?lang=en.

Londen soundmap
Londen spant de kroon en verzamelt en toont audio op allerlei mogelijke manieren via haar geweldige site http://www.soundsurvey.org.uk.

En Nederland dan?
Een voorbeeld uit Nederland heb ik niet. Helaas. We lopen zwaar achter op dit gebied.

Opvallend is wel dat ondanks dat Google Maps gestandaardiseerd zijn alle bovengenoemde websites los van elkaar staan. Zou je ze willen tonen via 1 Google Map dan zou je al deze websites moeten gaan filteren op geo-code. Dat is wel wenselijk vind ik. Waarom heeft Google hier zelf nog niet aan gedacht?

Of beschik ik niet over die kennis en informatie, maar zijn er allang betere oplossingen voor? Wie kan mij daar meer over vertellen?

, , , , , , , , , ,

2 Responses to UAR lancering in het IJspaleis

 1. Subscript april 9, 2011 at 8:32 am #

  Goed stuk!
  (ik zie het nu pas staan eigenlijk..)

  Tijd om een Haagse audiobase aan te gaan leggen.
  Naar voorbeeld van die London Sound Survey, svp, want die is inderdaad top!

  • Raaphorst april 9, 2011 at 9:10 am #

   Merci. Er is heel veel. Hier een voorbeeld op basis van SoundCloud en niet fonografisch maar alleen muziek:
   http://www.tracksonamap.com

   Die applicatie is open source her te gebruiken.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag