Wethouders in oorlogstijd

OMGWTFBBQ

Mede-ingezetenen, goedemorgen.

Uw gemeentebestuur vertoont weer eens uitermate genânt gedrag op het gebied van stedelijke planning. Wilde vorige week wethouder Baldewsingh (doe geen moeite te klikken, de twitter van de wethouder bevat namelijk een heel modern politiek 2.0-slotje) nog een van de meest karakteristieke panden van het Haagse centrum plat sloopkogelen, deze week pleegt uw gemeentebestuur de über-Godwin die alle Godwinnen voor het restant van het jaar overbodig maakt.

Wat is het geval? Eurojust, zeg maar de @PolJanHen van de hele EU, wil verhuizen. Nu zitten de blauwe EU-petten nog in een armetierig pandje ergens op de Binckhorst, maar daar willen ze weg. Iets op stand. Beetje meer groen voor de deur. Liefst aan zee. Al snel werd een aardig optrekje gevonden. Mooie buurt. Om de hoek van de ambtswoning van de @MinPres. Enig probleempje: het pandje is wel mooi, maar veel te klein. Dus we willen de grond wel hebben, maar die oude villa die moet weg, dachten de Europese dienders. Slopen die handel.

Het gemeentebestuur was ook meteen helemaal voor. Dat er overal in de stad kantoorpanden al jaren stof, kakkerlakken en kraakwachters staan te verzamelen is helemaal geen probleem. Hup, honoreren die sloopvergunning. Echter, het Rijks Beschermd Stadsgezicht Zorgvliet én een servituut (uitleg) uit 1912 verhinderen de afgifte van die sloopvergunning.

Maar het debiele achterneefje van Herr Flick, werkzaam in het gemeentelijke Juridisch Archief, herinnerde zich ineens dat zijn oud-oud-oudoom tijdens de bezetting in de jaren ’40-’45 dat bewuste servituut met een speciaal Nazi-decreet onschadelijk heeft gemaakt. En zo zou ineens niets de sloopvergunning nog in de weg staan.

Hoe noemden we dat nu ook alweer? Burgemeesteren in oorlogstijd?, heulen met de vijand?, oja, samenwerking met de Nazi’s noemen we COLLABORATIE. Dat die samenwerking pas 70 jaar na dato plaatsvindt, doet daar niets aan af. Dit gemeentebestuur heeft kleur bekend. Vergeet groengeel, Den Haag kleurt vanaf nu roodzwart.

Maar niet getreurd, de helden van de Binnenlandse Strijdkrachten zitten er bovenop. Het gras is groen voor de haas. We herhalen: het gras is groen voor de haas. Uit.

, , , ,

5 Responses to Wethouders in oorlogstijd

 1. Maup april 14, 2011 at 12:12 am #

  Bruin!
  Het ergste aan die hufters is wel hun gebrek aan gevoel voor humor, sukkels.

 2. Roel Wijnants mei 11, 2011 at 7:51 am #

  Heb dit artikel compleet gemist . kreeg gisteren pas een mailbericht via de stadspartij over deze kwestie , ongelofelijk zo iets. Hoe durven ze een beroep te doen op zoiets. Let op de partijen die voor dit Duitse plan zijn .altijd handig als er verkiezingen zijn.

  • subscript mei 11, 2011 at 7:59 am #

   Kun je ons die mail eens doorsturen, Roel?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Gemeente Den Haag gebruikt foute Duitse Naziwet uit WOII om villawijk Zorgvliet te slopen | Hofstijl - de bijzondere kant van Den Haag - mei 11, 2011

  […] wie de voorgeschiedenis van dit hele gebeuren wil weten, lees dit en dat) […]

 2. EuroJust in Zorgvliet: the plot thickens | Hofstijl - de bijzondere kant van Den Haag - mei 12, 2011

  […] schreven er al eerder over. De gemeente is zó gedreven van Den Haag dé internationale stad van Recht en Vrede te maken, dat […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag