Kort geding Stichting Koninginnenach en gemeente Den Haag

foto: Charles Hutchins / Creative Commons BY

foto: Charles Hutchins / Creative Commons BY

Aanstaande woensdag 20 april 9.30 uur Paleis van Justitie Den Haag zal het kort geding worden behandeld inzake Stichting Koninginnenach en de gemeente Den Haag. De zaak heeft een voorgeschiedenis.

Stichting Koninginnenach heeft een moeizame verhouding met Gemeente Den Haag. Ik citeer uit Den Haag Centraal van 4 januari 2008:

“De Koninginnenach is mijn ding. Zeg maar gerust mijn kindje”, zegt evenementenorganisator Roland Verbiest niet
vrij van emotie. “Maar er is het afgelopen jaar zoveel bij Doen Evenementen gebeurd. We hebben ons helemaal over de kop gewerkt, er is een gigantisch verlies geleden, ik moet de komende tijd wat tot bezinning gaan komen”.

En nu een paar jaar later staat Roland Verbiest met lege handen:

Na 21 jaar komt er een einde aan de beroemde ’Koninginnenach’ in Den Haag. De gemeente verbreekt de samenwerking met Doen Evenementen, het bureau dat het feest in 1990 bedacht en sindsdien in de Haagse binnenstad organiseerde.

Of er iets voor in de plaats komt, is nog onzeker. Het stadsbestuur werkt samen met evenementenbureau Prooost aan een opvolger voor Koninginnenach. Dat feest moet kleiner van opzet worden, met bandjes die optreden in horeca.

En ja, die opvolger gaat er komen onder de noemer Life I Live. Deze gang van zaken zit Patrick enorm dwars. De gemeente zou zonder opgaaf van redenen en zonder evaluatie de Stichting Koninginnenach aan de kant hebben gezet en moeizaam communiceren met de stichting.

Aanstaande woensdag op het moment van het kort geding hebben wij een interview met Arthur Pronk van Prooost. Natuurlijk zijn we zeer benieuwd naar de afloop van het kort geding. Maar we zullen vooral prooosten op een nieuwe ‘Nach’ die hopelijk het daglicht kan verdragen.

, , , , , ,

5 Responses to Kort geding Stichting Koninginnenach en gemeente Den Haag

 1. Subscript april 17, 2011 at 6:51 pm #

  Er was natuurlijk al een hoop gedoe in de aanloop naar de laatste Nach, die van 2010.
  Een tekort van 250.000 euro dat in de laatste week (meen ik) op het nippertje door de gemeente werd aangezuiverd, was daar slechts een van. Dat hier nu juridisch gedoe van komt, is weinig verrassend. Alleen verbaast het me dat dat pas nu gebeurt, terwijl toch al langer bekend is dat de exploitatie van deze nacht in handen kwam van Prooost.

  Ik heb een dubbel gevoel. Jammer dat de Nach verdwenen is. Was toch een écht Haags feest, ruim 20 jaar lang en steeds groter en beter, waar enorm veel publiek op af kwam. Aan de andere kant, ik ben heel erg benieuwd wat LILF gaat worden.

  Zoals Marco al zei: deze week meer info over LILF.

  • patrick april 22, 2011 at 7:53 pm #

   In 2010 was geen sprake van een tekort. Het totale budget is door de gemeente opgehoogd uit een voorziening die speciaal was ingericht vanwege de financiele crisis. Het is een wonder geweest dat er nog sponsorgeld te vinden was en dat de stichting uberhaupt het feest heeft kunnen organiseren met steeds hoger gestelde eisen en extra rekeningen van diverse instanties en een al jaren gelijkbijvende subsidiebijdrage. Als er al sprake was van een tegenvallende sponsorbijdrage dan is 25.000 op een totale begroting van 600.000 (minder dan 3 % marginaal. Als de gemeente zich in al haar projecten aan begrotingsdiscipline zou houden zou de stad er een stuk beter voor staan. Het juridische gedoe is pas nu omdat de gemeente vanaf eind januari weigert om informatie te verstrekken. Het besluit tot het verlenen van subsidie is nog steeds niet gegeven en daardoor kan volgens de gemeente (schriftelijk medegedeeld) geen bezwaar worden gemaakt. Het is aan u om de juiste conclusies te trekken.

 2. HappyHotelier april 26, 2011 at 3:19 pm #

  Enne wat is de uitslag?

  • Raaphorst april 26, 2011 at 3:25 pm #

   Morgen doet de rechtbank uitspraak. 27 april 2011

Trackbacks/Pingbacks

 1. De Nach. No more | Hofstijl - de bijzondere kant van Den Haag - april 21, 2011

  […] met hem praten, Verbiest verwijt de gemeente onzorgvuldig handelen. Momenteel loopt er zelfs een rechtszaak, tegen de gemeente aangespannen door Verbiest, om die te dwingen openheid van zaken te geven over […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag