De Nach. No more

blubVolgende week vrijdag beleeft Den Haag de kick-off van het Life I Live Festival (#LILF). Voor het eerst in 21 jaar (!) geen Blues Koniginne Nach op de nach voor Koninginnedach. De Nach is no more. De Nach is dood (†). Dus leve de Nach, en enter #LILF!

Den Haag heeft een lange traditie van gestechel, gedoe, gezeik en trammelant omtrent goedlopende evenementen. We gaan het niet eens meer hebben over denk bijvoorbeeld aan het internationaal vermaarde North Sea Jazz-festival, dat de ambtenaren in het stadhuis ergens in 2005 aan de krotenkokers hebben verkwanseld. Quelle ellende! Jazzliefhebbers van over de hele wereld zijn nu voor hun jaarlijkse shot topjazz aangewezen op het akoestische worst case scenario Ahoy! Maar goed, het NSJ zou nooit meer terugkeren op Haagse gronden, en we legden onze hoofden al snel moede bij dit traumatische gegeven neer, gewend als we inmiddels waren aan de rampenkoers die het ijspaleis van tijd tot tijd vaart.

Want we hadden Crossing Border nog in de pocket! Dit oer-Haagse festival groeit ieder jaar groterder en beterder, met internationale spin-offs als Crossing Border Antwerp en Crossing Border SXSW, en steeds succesvollere thuisstedelijke nevenactiviteiten als Border Kitchen en het Walk the Line-festival. Dat de pennenlikkers in 2000 óók dit festival bijna gratis & voor nix uit handen hadden gegeven, aan Los Arrogantos de Amsterdammers ditmaal, laten we onvernoemd omdat het tij nét op tijd gekeerd werd en Crossing Border vanaf 2001 gewoon weer thuis werd gehouden. Zoals het hoort.

Vorig jaar bereikten ons de eerste echt verontrustende berichten rond onze lievelingsNach. Gedoe om geld, gezeik over veiligheid, gestechel over vergunningen. Dit zou wel eens de laatste Nach ooit kunnen worden, zo waarschuwde de gemeente ons brave burgers. Want: zo kon het niet langer. Vertwijfelde blikken alom, want wat deden we dan niet goed? De Nach was toch gewoon ieder jaar een succes? Vrolijke mensen die tijdens een Nachje stappen luisterden naar live muziek op grote podia, teveel bier dronken uit grote plastic bekers, om vervolgens dronken maar voldaan met een HTM Nachbus naar huis gebrach te worden? Van heinde (Naaldwijk) en verre (Hoek van Holland) kwam men naar Den Haag om zich te laven aan bands, dj’s, bier en kermis. Weken leefden we er naartoe, om ons vervolgens de dach na de Nach wanhopig proberen te herinneren met wie we deze Nach nu weer hadden gezoend. Ook de politie was tevreden. Wéér minder incidenten tijdens Koninginnenach, stond er steevast de volgende dag in de krant, en ieder jaar weer loofde de commissaris de Hagenezen voor het mooie feest.je dat ze hadden weten te bouwen.

Waarom dan toch geen Koninginnenach in 2011? Het blijkt een lang verhaal van verziekte verhoudingen en, tadaaa, gestechel om geld. Voormalig organisator Roland Verbiest van Doen Evenementen organiseerde jarenlang de Nach maar verspeelde de gunning van de organisatie voor 2011. Pennenlikkers in het stadhuis wilden niet meer met hem praten, Verbiest verwijt de gemeente onzorgvuldig handelen. Momenteel loopt er zelfs een rechtszaak, tegen de gemeente aangespannen door Verbiest, om die te dwingen openheid van zaken te geven over het (ineens niet meer) verstrekken van de subsidie.

Maar, horen wij uw hersenpan krakend denken, daar heb ik toch geen ene fuck mee te maken? Ik wil gewoon mijn biertje en een mooi moppie muziek. Dat klopt, zeggen wij dan, daar heeft u inderdaad geen ene fuck mee te maken. U heeft recht op uw biertje en een mooi moppie muziek. Maar het boeit niet. Lamaar. Niet aan denken. Waait vanzelf over. Het is het aloude liedje van Den Haag. De gemeente wikt en beschikt, spreekt in warrige taal over plannen en internationale ambities, en die paar festivalletjes die along the way sneuvelen: ach, who cares?

Well, we care! Hofstijl is WOEST dat de gemeente Den Haag zo onzorgvuldig omspringt met succesvolle evenementformules, waar tout de Haagse bevolking een heel jaar naar uitkijkt en naartoe leeft, en die zomaar worden verkwanseld. Daarom gaan morgen hier op Hofstijl alle loftrompetten uit voor Arthur Pronk en Rick van Oosterhout van evenementenbureau Prooost, die het hebben aangedurfd met iets heel nieuws te komen: het Life I live Festival.

Update 14.12: Hoppa, en nog een nach. De Koningsnach ditmaal, van PIP (beide FaceBook-links).

Fotocredit

, , , , , , , ,

6 Responses to De Nach. No more

 1. Raaphorst april 21, 2011 at 12:30 pm #

  *ademt langzaam uit en veegt vervolgens de display van zijn audiorecorder schoon*

 2. Subscript april 21, 2011 at 12:45 pm #

  Overgegeven?

  • Raaphorst april 21, 2011 at 2:21 pm #

   nee, alvast oppoetsen dat ding 🙂

 3. Subscript april 21, 2011 at 2:23 pm #

  Oja 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. GRATIS kaarten voor Koningsnach | Hofstijl - de bijzondere kant van Den Haag - april 27, 2011

  […] onder de neus te wrijven dat ze het zwaar belachelijk vinden dat die ONZE Nach zomaar heeft verkwanseld. Én, het belooft ook nog eens een echt feest.je te worden.En nu komt het: Hofstijl heeft vijf (5) […]

 2. Pennenlikkers. Maar dan erger | Hofstijl - de bijzondere kant van Den Haag - mei 1, 2011

  […] to RSSPennenlikkers. Maar dan erger van Subscript op mei 1, 2011Op Hofstijl is het al vaker over pennenlikkers, ambtenarenspeak en vreselijke bureaucratie gegaan. Maar het kan altijd erger! Wie in een […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag