Karsten Klein: aantal vrijwilligers Den Haag moet fors omhoog

Je pikt ze er zo uit. Van alle mensen op de foto verdient de linker persoon de meeste euro’s. Hij heeft vast een hypotheek. Klopt, die anderen zijn namelijk vrijwilligers. De persoon in kwestie is de Haagse wethouder Karsten Klein (van Jeugd, Welzijn en Sport) en hij vindt:

Op dit moment doet 18% van de Hagenaars vrijwilligerswerk. Nog eens 18% is hiertoe bereid. ‘We streven naar 25 % vrijwilligers in 2015’

(…)

De gemeente gaat de komende jaren flink bezuinigen op het welzijnswerk. Initiatieven van vrijwilligers krijgen voorrang boven activiteiten van beroepskrachten. Kwetsbare groepen worden ontzien. Dat staat in de nota ‘De Haagse Participatiemaatschappij’ die het college van burgemeester en wethouders heeft goedgekeurd.

De bezuinigingen zijn afgesproken in het coalitieakkoord. Het bedrag loopt op tot € 10,4 miljoen in 2014, ruim 1/4 van het totale budget. Als gevolg van de bezuinigingen zullen zo’n 20 club- en buurthuizen dicht moeten. Dat is ongeveer 1/3 van het totaal.

Ze gaan altijd links staan die rechtse figuren, is dat jou ook al opgevallen? Dat terzijde.

Er moeten dus meer vrijwilligers komen, zoals West Online het wist te verwoorden. Moeten in combinatie met vrijwillig gaan niet lekker samen. Is geen goeie combinatie. Onder druk kan er nooit sprake van vrijwilligheid zijn. Een duidelijke != situatie.

Die bezuinigingen zijn om van te huilen. En geloof me: er wordt wat afgehuild in het welzijnswerk! Je hoeft geen professor te zijn om te snappen dat het sluiten van club- en buurthuizen voor achteruitgang in de wijken zal zorgen. Verhoogde criminaliteit en algehele onveiligheid. Wat kan de jeugd anders doen wat half rondhangen op een pleintje bij groen en geel uitgeslagen stambeelden?

In plaats dat je de mensen een toekomst geeft, zet je deze mensen letterlijk op straat. 1/3 van de club- en buurthuizen moet dicht. En waarom? Omdat Den Haag zo nodig weer een nieuw gebouw aan het Spui moet hebben? Omdat het ministerie van VROM een nieuw pand wil? Dat € 200.000.000,00 moet gaan kosten?

En het blijft natuurlijk een lastig dilemma. Ik zou bijna willen zeggen dat vrijwilligers zich niet zo moeten laten misbruiken door de gemeente. Want het gaat hier om pure minachting voor het werk dat gedaan wordt. Al het geld gaat naar ‘belangrijkere zaken’. Het punt is, die vrijwilligers hebben het hart op de goeie plaats. Daar mogen zij trots op zijn. Sterker nog: zonder hun zou het helemaal een rotzooitje worden. Maar zo’n Karsten met zijn holle gezwam dat er niet genoeg vrijwilligers zijn, en dat keihard met een pak aan, een stropdas om en schone nagels lopen te beweren… dan moet je lef hebben!

(foto gemaakt door De Onbekende Haagse Fotograaf van Gemeente Den Haag – link verwijderd omdat denhaag.nl hem ook verwijderd heeft / 404)

, , , , ,

6 Responses to Karsten Klein: aantal vrijwilligers Den Haag moet fors omhoog

 1. subscript mei 2, 2011 at 5:51 pm #

  Nogal typisch: “De wethouder vindt dat Hagenaars zich meer voor de samenleving kunnen inzetten en dat niet de overheid overal verantwoordelijkheid voor draagt” (uit het stuk op West Online)

  Overal in de stad is inmiddels betaald parkeren ingevoerd. Alle leges stijgen, net als de afvalheffingen en gemeentelijke belastingen. De overheid wil alles van je weten en legt het liefst van minuut tot minuut vast waar je je bevindt, Maar verwacht vooral niet dat de overheid verantwoordelijkheid draagt. Nee, daarvoor bent u aangewezen op buren, kennissen, familieleden en vrijwilligers. Ik vind het niet vreemd dat mensen zich van de politiek afkeren. Oh wacht, Karsten Klein is van het CDA. That figures…

 2. karin r. mei 2, 2011 at 8:53 pm #

  *zucht*

 3. Maup mei 2, 2011 at 9:45 pm #

  Iets zegt me dat er onder al die vrijwilligers er erg veel christenen zijn, dat figuurt ook wel.

 4. Roel Wijnants mei 3, 2011 at 1:06 am #

  Doe al meer dan 30 jaar vrijwilligers werk. ben geen christen vind het gewoon leuk, om te doen.
  Doe veel mensen-cultuur kennis op . en het verrijkt je-mijn leven.
  een humanitaire CC BY-NC 2.0 dus :-)))
  Maar figuren als Karsten Klein daar heb ik het niet zo op .
  Wel roepen dat het riool verstopt is, maar mouwen opstropen nooooooit van gehoord .

 5. GeluidvdStraat mei 4, 2011 at 2:22 pm #

  Ik ben een van de vrijwillige Straat Ambassadeurs van Den Haag. Vanuit mijn cliëntenplatform voor Maatschappelijke Opvang en Openbare Geestelijke gezondheidzorg De Achterban werk ik voor deze doelgroep. Als belangenbehartiger en vrijwilliger. Leuk dat er geroepen word er meer vrijwilligers moeten komen, maar waar willen ze met al die bezuinigingen dat vandaan halen? Alleen al de wet medezeggenschap en bezuinigingen maakt het in mijn specifieke vrijwilligersvak erg moeilijk, om dat te doen wat wij zouden willen. Daarnaast worden de mensen die vaak gebruik moeten maken van “onze vrijwilligers” en hulp instantie zwaar gekort. Wij moeten al kijken hoe we doorgaan met die bezuinigingen, hoe wil je er dan met minder geld er nog meer vrijwilligers bij hebben. Begin eens met de collectieve cliëntenparticipatie te ondersteunen en vast te houden. (Dit alleen kan al een leuke besparing opleveren, omdat wij weten waar zorg efficienter en dus goedkoper zou kunnen) Net als alle andere vrijwilligers en kijk dan eens in het potje of er geld over is, om nog meer van ons te kunnen ondersteunen.

  • Raaphorst mei 4, 2011 at 2:37 pm #

   Ik hoop dat het CDA ook zal reageren. Vind het zeer denigrerend naar vrijwilligers toe hoe dit gebracht wordt.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag