OV-chipkaart enkeltje vandaag: 8 euro pleituh!

Vandaag pakte ik samen met mijn dochter Puck de bus. Ik stapte bij station Mariahoeve op bus 24, het beginpunt van de lijn. Voor mijn dochter heb ik nog een strippenkaart. De bus zou zo vertrekken. We waren de enige in de bus en gingen achterin zitten. De buschauffeur riep ons om bij de andere bus in te stappen want niet hij maar die ander zou direct vertrekken. Zo gezegd, zo gedaan. De buschauffeurs spraken met elkaar via de openstaande ramen. We stapten bij de ander in.

Na een minuut of 5 realiseerde ik me dat ik waarschijnlijk wel had moeten uitchecken en bij de andere bus 24 opnieuw had moeten inchecken! Fuck! Maar dat zou betekenen dat dat ons € 0,79 kost. Puur omdat de HTM mannen besloten welke bus er eerder zou vertrekken. Geen van de buschauffeurs had ons hierop gewezen, het overstappen was volgens hun dus ook goed gegaan. Ik bedoel: ze controleren je strippenkaart bij het instappen, dus ze hadden ons hierop wel even kunnen wijzen, toch? Of betekent dit weer kassa voor de HTM? Klopt, die verdienen zich de blubber aan dit soort ellende, meer dan 40.000 euro per maand!

Bij het uitchecken besloot ik naar de OV-paal bij de ingang naast buschauffeur te lopen en ja hoor: ik kreeg de melding ‘goede reis’! Dit betekende dus dat ik opnieuw was ingecheckt op het moment dat ik wilde uitstapten. Het ritje van Mariahoeve naar Kneuterdijk had mij 8 euro gekost! Ik sprak de buschauffeur hierop aan maar die was voor geen reden vatbaar. Tot tien tellen. Hoevaak heb ik dit soort ellende gehad met de OV-chipkaart? Teveel en mijn geduld raakt op. Ik snap mensen wel die op een gegeven moment gigantisch flippen omdat ze keer op keer deze ellende meemaken. De emoties, ik voel ze wel hoor, ik kook van woede door dit soort walgelijke toestanden.

Ik ben naar het HTM-kantoor gegaan (15 nummers gingen me voor…) om het uit te leggen en de medewerker aldaar en die snapte de situatie gelukkig. Hij was het met mij eens dat het raar is dat het wisselen van bus, zonder dat ‘ie ook maar ene meter gereden is, niet mogelijk is met de OV-chipkaart, maar ja… hij kan er ook niets aan doen.

Wie gaat hier nu ECHT eens iets aan doen? Het kan zo niet langer. Die strippenkaarten werkten gewoon superrrr niet meer normaal! Die mogen never ever ooit afgeschaft worden! De OV-chipkaart MOETEN we afschaffen. Weg ermee! Het wordt nooit meer wat. Net als met dat niet te zuipen bier, Buckler. Ik ga @youpvanthek inschakelen. Wordt vervolgd…

P.S. bij bovenstaande foto hoort het volgende onderschrift:

Saillant detail: de oplaadmachine staat aan de andere kant van het poortje en ik kan het station niet uit want mijn saldo is te laag.

(Fotocredit: Alper Çu?un / CC BY)

,

3 Responses to OV-chipkaart enkeltje vandaag: 8 euro pleituh!

 1. karin r. mei 3, 2011 at 7:17 pm #

  ik vraag me af of die buschauffeurs en conducteurs zelf niet helemaal tureluurs worden van de vele klachten die zij aan moeten horen. lijkt me ook niet werkbaar zoiets, of gaan zij ook maar mee met de veranderingen en halen zij hun schouders maar op?

  lijkt me een demonstratie waard.

  • Raaphorst mei 3, 2011 at 7:50 pm #

   alles went. ook al staat het tegenwoordig 3 rijen dik van 9 tot 5 bij de HTM, niemand doet er iets aan.

 2. Lisa mei 7, 2011 at 4:13 pm #

  Paar weken geleden gingen mijn dochters met de bus, eenmaal ingestapt was de ene kaart van de jongste geblokkeerd. Automatisch opladen is ook een ellende. Gelukkig mocht ze van de bus chauffeur mee.

  Moeten we dan twee ov-chip kaarten hebben voor het geval dat de ene niet werkt? Ik kan me voorstellen dat niet iedere chauffeur iemand laat doorlopen.

  Overigens werken niet alle ov-oplaad punten zoals ze moeten, ook erg handig – NOT.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag