Die Gedanken sind Frei

Rond deze tijd is Duits toch nog min of meer taboe: het is de taal van de grootmacht die zeventig jaar terug in luttele jaren zoveel verdriet en ellende in de wereld heeft gebracht.
Het blijft een raadsel waarom toch zoveel mensen van een toch hoog ontwikkeld volk met veel verdiensten in wetenschap, muziek en literatuur zo verschrikkelijk de fout in zijn gegaan.

Alhoewel de vrede al weer zo’n 65 jaar is getekend, hebben velen nog negatieve gevoelens en vooroordelen gehouden bij onze oosterburen.
Ik kom nog regelmatig mensen tegen, die niets met Duitsers te maken willen hebben; juist mensen van een jongere generatie. Mijn vader, die zelf in Duitse gevangenschap heeft verkeerd, is desondanks altijd mild gebleven.

Ook moeten we niet vergeten dat er ook vaderlandslievende Duitsers waren, die de daden van de nazi’s toch niet accepteerden. En dit met de dood moesten bekopen.

Er bestaat ook een Duits volkslied, dat zich richt op de vrijheid van denken en dat dus de dictators minder welgevallig is, omdat het duidelijk maakt dat geen enkele totalitaire ideologie vat kan krijgen op wat mensen werkelijk vinden.

Het verhaal gaat dat Sophie Scholl van de bekendste verzetsorganisatie op haar blokfluit. ‘Die Gedanken sind Frei‘ speelde voor het raam van de gevangenis waar haar vader een korte tijd vast zat, omdat hij Hitler een ‘gesel Gods had genoemd’.

De oorsprong van het lied gaat heel ver terug. En de kern is, dat je mensen om hun overtuiging kunt opsluiten, maar dat je die daarmee niet kunt stoppen.

Het lied heb ik regelmatig mijn zoon voorgespeeld, toen die nog klein was. Het is hieronder te horen op de manier waarop ik het zong en speelde, mezelf begeleidend op een eenvoudige ukulele. Hieronder is het te horen, met excuses voor de wat onvaste stem.

Die Gedanken sind Frei

4 Responses to Die Gedanken sind Frei

 1. Raaphorst mei 4, 2011 at 7:54 am #

  Op 1 mei was er op Ned 2 een docu van Willy Lindwer te zien die vooral ‘het walgelijke gedrag van de Nederlanders’ liet zien. Men verlinkte elkaar voor niets, soms voor geld.

  Er is in al die jaren niets veranderd. Dit soort gedrag is mens eigen. De groep is zeer beïnvloedbaar voor schijnbaar dreigend gevaar. Zie Bin Laden en het Midden-Oosten, het beeld dat geschetst wordt is dat ze verantwoordelijk zijn voor 9-11, vrienden van elkaar (Bin Laden en Sadam Hoessein), maar het zijn allemaal leugens die aangewend worden voor een ander doel.

  Er zit een jonge soldaat, Bradley Manning 23 jaar, sinds vorig jaar in eenzame opsluiting omdat hij documenten gelekt heeft.

  Mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt zijn soms blind geworden. Zullen nooit een kwaad woord over Amerikanen zeggen. Tja… een vicieuze cirkel is het.

 2. Roel Wijnants mei 4, 2011 at 12:45 pm #

  Die Gedanken sind Frei daar is een Nederlandse vertaling van Dit lied leerde wij vroeger op school
  http://kda.wikia.com/wiki/De_gedachten_zijn_vrij

 3. Roel Wijnants mei 4, 2011 at 1:03 pm #

  @marco
  Het zgn kopgeld ze kregen voor elke jood die ze verraadde fl.7.50 omgerekend naar nu ±€35 .Een vijftig man tellende groep jodenjagers pakte in 1943 in en vanuit Amsterdam, tegen betaling ruim 8.000 joden op. En Nederland leverde in die periode veel vrijwilligers voor het Oostfront Er stierven aan het Oostfrond meer Nederlanders dan er in het verzet gesneuveld zijn.

  • Raaphorst mei 4, 2011 at 2:43 pm #

   Heel triest. Kwaad met kwaad bestrijden, het is zinloos. Helaas wordt die kant van WOII te weinig belicht. Beide partijen waren fout. En het heeft voor beide partijen schaden toegebracht. Alles precies in evenwicht. Duitsland is economisch gezien er misschien wel krachtiger van geworden. Een complexe geschiedenis.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag