Ongedierte plaagt Den Haag

Over ratten, muizen, mieren en meeuwen.

Je hoeft niet oudtestamentisch of Egyptisch te zijn voor een paar dierenplagen. Gewoon ongelofelijk Haags is al genoeg. Eens in de zoveel jaar is het zover, dan zit er een grote piek in de populaties van muizen en ratten. Dan kunnen ongediertebestrijders weer volop aan het uitroeien werk want in tegenstelling tot hun Siberische knaagfamilieleden de lemmingen duiken ze niet massaal kopje-onder door zich bijvoorbeeld van de Scheveningse pier te storten.

foto: Emilie Eagan

Dat weten ook René Tettero van Ongedierte Meldpunt Tettero en concullega Ron Hermans van Alkon uit Voorburg zo meldde de Telegraaf. En sinds de mieren het mierenneuken serieus zijn gaan nemen zijn die suikerdieven ook niet meer te houden. Dat wordt weer een hoop gif, lokdozen en vallen, maar de bestrijders hebben er zin in. “Het is voor die beesten ook beter dat er minder zijn. Als we het goed doen en er echt weinig overblijven worden ze nog beschermd ook. Iets met een rode lijst“.

Anders zit het met de meeuwen. Nu zijn de Haagse en Scheveningse meeuwen natuurlijk altijd al een plaag qua vogel, denk vuilnisophaaldag, welgemikte vogelpoep en dat arrogante lacherige toontje, maar het kan nog veel erger: Rotterdamse meeuwen! Dat meent althans Marieke de Groot, fractievoorzitter Partij voor de Dieren in de Haagse gemeenteraad.

foto: Maurits Burgers

Het Havenbedrijf Rotterdam is bezig „de grootste broedkolonie van kleine mantelmeeuwen in West-Europa te vernietigen door broedende meeuwen te verjagen” stelt de PvdD. Dat zou de havenexploitant doen zonder alternatieve broedplekken aan te bieden. “Het gevaar bestaat dat daardoor deze verjaagde meeuwen op eigen houtje een andere broedplek zoeken en voor een belangrijk deel zou dat wel eens daken in Den Haag kunnen zijn. Wat vervolgens weer reden tot klagen geeft door omwonenden.” aldus De Groot, wetende dat Rotterdamse meeuwen sowieso liever in Den Haag rondvliegen, en neem ze dat maar eens kwalijk. Het havenbedrijf spreekt dat tegen. “Meeuwen horen bij havens zoals schepen. Daar zijn wij ons van bewust”, aldus een woordvoerder. Is de man zich ook bewust van de haven van Den Haag aan Zee Scheveningen?

, , , , , , , , , , , ,

One Response to Ongedierte plaagt Den Haag

  1. Raaphorst mei 7, 2011 at 7:02 pm #

    Rotterdam. Zij de jazz, wij de meeuwen.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag