Persco: Gemeente Den Haag geeft financieel wanbeleid toe

Dark days are here againWe schakelen live over naar het IJspaleis, alwaar wethouder Marnix Norder een haastig ingelaste persconferentie houdt over de jongste financiële malversaties van de gemeente Den Haag.

[transcript]

“Geachte aanwezigen, dames, heren, hoi collega-politici (zwaait), leden van de pers (maakt vies gezicht), dank voor uw komst. U heeft het de laatste dagen natuurlijk al op talloze plekken in de media (maakt vies gezicht) kunnen lezen. Dus vandaar deze persco. We willen graag eventjes benadrukken dat we het écht écht écht heel erg vinden wat onze voorgangers allemaal hebben aangericht. Is ook niet niks, inderdaad. Nee, daar heeft u gelijk in. € 75 mio in euro’s is best een aardige bak met geld. Kun je een hoop leuke dingen voor doen. Maar ja, even ter verdediging van mijn voorgangers: wisten zij veel? Het waren de tijden waarin de bomen tot in de hemel reikten. Niemand kón toen ooit bevroeden dat die tijden ook weer zouden eindigen. Zo gaat dat met de politiek, hè? Je kúnt gewoon niet vooruitkijken en anticiperen op conjuncturele bewegingen van de economie. Want je weet nooit precies wat die gaat doen. Blijft toch een soort van koffiedik kijken. Dus dat mijn voorgangers destijds voor € 75.000.000,00 (vijfenzeventigmiljoeneuroennulcent) twee to-taal afgeschreven en zwaar gedateerde kantoorpanden van de Rijksoverheid hebben aangekocht, was toen een heel logische beslissingen. Want: wisten zij veel dat die economische voorspoed ook weer kon omslaan? Nee dus, dat kónden ze eenvoudigweg niet weten, want dat was toen helemaal nog niet bekend. Evenmin was er destijds sprake van een grote kantoorruimte-leegstand in de stad. Het is heus niet zo dat daar al dertig jaar over gesproken wordt. Ja, er verschijnt natuurlijk wel eens iets in de media (maakt vies gezicht) maar dat is gewoon stemmingmakerij, geen raketweteschap ofzo. Dus, ook dat kónden we toen gewoon niet weten. Aha, een vraag. Zegt u het maar. Oh, slecht onderhandeld met projectontwikkelaar MAB? Dat is ook niet onze fout. Iedereen weet dat projectontwikkelaars doorgaans heel betrouwbare onderhandelingspartners zijn, die slechts uit zijn op het dienen van het Algemeen Maatschappelijk Belang en daarbij geen enkele kwaad in de zin hebben, of zelfs maar aan winst maken denken. Gebeurt niet. Doen ze nooit. Echt. Geloof mij nu maar. Dus ook dat is vervelend, maar niets aan te doen. Goed. Verder geen vragen meer? Mooi. Rest mij slechts u te bedanken voor uw komst. Aan de aanwezige journalisten (maakt vies gezicht) wil ik nog even vragen uw kopje koffie bij de uitgang af te rekenen. Nee, die was niet gratis vandaag. De gemeente heb geld nodig je weet tog? Waar dacht u dan dat we het net over hadden? Oja, nog één ding. Het wordt nog veel erger. Maar maakt u geen zorgen. We hebben alles onder controle. Daar zijn we professionele bestuurders voor, toch? Mazzel!”

Geld voor een gemeentelijke kleurspoeling was er overigens wél

Fotocredit I & II

, , , , ,

Comments are closed.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag