Gemeente Den Haag gebruikt foute Duitse Naziwet uit WOII om villawijk Zorgvliet te slopen

De Gemeente Den Haag hanteert een Naziwet uit WOII als een legale wet omdat het haar het beste uitkomt. Even naoorlogs collaboreren.

Dat is de uitkomst van een fel debat gisteravond in de Haagse gemeenteraad. Ondanks een motie van afkeuring van de voltallige oppositie, stemden de coalitiepartijen PvdA, VVD, D66 en CDA voor de komst van het Europese agentschap naar de Jan Willem Frisolaan. Zij steunden het voorstel van wethouder Marjolein de Jong (D66).

(bron)

foto: Maurits Burgers

Diezelfde Marjolein de Jong had ook onlangs een boel geld in de UAR-app voor de iPhone gepompt terwijl zij totaal niet begreep wat dat inhield en bovendien niet kon uitleggen waarom je zaken op internet zou willen bewaren (“ik zou het niet leuk vinden om over 30 jaar een foto aan te treffen van 30 jaar geleden”). Ze stond naast Baldewsingh toen hij zijn domme uitspraak over De Volharding deed.

Deze Marjolein de Jong hanteert een wet uit WOII, opgelegd door de Duitse bezetters, om Zorgvliet te slopen en er 18.000 m2 voor Eurojust, een agentschap van de Europese Unie, neer te plempen. Wat voor onderlinge deals zijn er gemaakt om zoiets zinloos ten tijden van onze groeiende en inmiddels gigantische leegstand in de zakelijke markt uit te voeren? Marjolein de Jong heeft duidelijk geen idee van hoe de nieuwe economie ingezet door internet het einde van de industrie en het einde van het kantoor heeft ingeluid. Bouwen voor leegstand, dat zal het resultaat zijn. Mogen we Marjolein daar straks, desnoods ook 60 jaar later, op afrekenen?

En is dit nu democratie, dat dingen ons door de strot gedrukt worden? Of moeten we hier ook de straat op omdat er niet naar ons geluisterd wordt? Op een gegeven moment is het klaar hoor, dan wil je als burger je stad weer terug. Het is ongelofelijke teringzooi in politiek Den Haag. Ik schaam me kapot voor mijn eigen stad.

(voor wie de voorgeschiedenis van dit hele gebeuren wil weten, lees dit en dat)

(foto Zorgvliet: Maurits Burgers / CC BY-NC-SA / foto Marjolein: Roel1943 / CC BY-NC)

, , , , , ,

7 Responses to Gemeente Den Haag gebruikt foute Duitse Naziwet uit WOII om villawijk Zorgvliet te slopen

 1. Mariëlle mei 11, 2011 at 8:54 am #

  Dit is iets wat ik ook maar niet wil en niet kan begrijpen. Net als wat rondom het congresgebouw is gebeurd. Inderdaad, er is ruimte zat, er is een strop van enkele miljoenen, met die lege ministeries. Laten ze die gebouwen gebruiken. Ik schaam me met je mee. Misschien dat er nog oude documenten te vinden zijn, dat er niets met Sorghvliet gedaan mag worden. Net zo als met het Malieveld, die mag de gemeente bijvoorbeeld niet verkopen… Wie weet, ik heb sterk het gevoel dat er iets niet zomaar kan namelijk.

  • Raaphorst mei 11, 2011 at 5:55 pm #

   Het is beschermd maar daarom dat ze dus met die Naziwet aankomt. Dus eigenlijk probeert de politiek ook de wet gewoon te breken. Maar moeten wij ons wel aan de wet houden en zij niet?

   Check: “Maar niet alleen het Rijks Beschermd Stadsgezicht Zorgvliet verbiedt de bouw van kantoorkolossen, ook een oude akte uit 1912 blokkeert verdere verstedelijking.” Uit het document van de HSP. Twee documenten die juridisch gezien dit plan zo van de tafel veegt maar wat doet die Marjolein? Die haalt er een Naziwet bij om de boel toch door te drukken.

 2. subscript mei 11, 2011 at 9:00 am #

  Dit geloof je toch gewoon niet? De internationaal-juridische aspiraties van de gemeente beginnen volledig en gierend uit de klauwen te lopen. Dit is een uniek wijkje in Den Haag waar prachtige villa’s staan. En dat wordt dan gewoon neergehaald om weer een kantoorpand neer te zetten. Trouwens, stonden er niet een paar kantoorgebouwen leeg in Den Haag? Oh wacht…

 3. Floris mei 11, 2011 at 9:35 am #

  Als ze het Aegon gebouw opknappen, zodra het Tribunaal weggaat.
  Kan Eurojust daarin en hoeft er geen nieuw groot gebouw in de wijk geplaatst te worden.
  Zo behoud je wel een mooi stukje Haags erfgoed.

  Eurojust blij,
  Gemeente blij,
  Zorgvliet blij,
  Architecuur & erfgoed liefhebbers blij.

  • Raaphorst mei 11, 2011 at 5:56 pm #

   Prachtoplossing. Kan North Sea Jazz ook weer terug want die is weg vanwege terrorisme dreiging door Tribunaal.

 4. Roel Wijnants mei 14, 2011 at 9:40 am #

  Snap niet waar ze het lef vandaan halen om een dergelijk verwerpelijk argument te gebruiken
  Wat hebben wij voor wethouders hier, de een wil een rijksmonument slopen de ander wil slopen via een oude Duitse wet..

Trackbacks/Pingbacks

 1. EuroJust in Zorgvliet: the plot thickens | Hofstijl - de bijzondere kant van Den Haag - mei 12, 2011

  […] schreven er al eerder over. De gemeente is zó gedreven van Den Haag dé internationale stad van Recht en Vrede te maken, […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag