Boort HTM 's nachts naar olie?

Altijd spannend wat er tijdens het vervangen van de rails op de Laan van Meerdervoort gebeurt als de trams op stal staan. Dan verschijnen de specialisten die hun kunsten gaan vertonen.

Vannacht om twee uur werd de duisternis doorbroken met felle schijnwerpers op een dragline die van een bijzondere kop was voorzien. Mannen met lampen op hun helm zijn druk in de weer naast de bijzondere HTM-mast die blijkbaar niet alleen voor tractie en verlichting belangrijk is. Een enorme stalen buis is in een kuil naast de paal opgericht en er hangt een mannetje boven die verwoede pogingen doet om het palletje in het moertje van het ringetje te krijgen. Let wel het is twee uur in de nacht en pikkedonker op die hoogte. Als het lukt blijkt de bijzondere kop te kunnen draaien en daarmee een grote grondboor in de buis in beweging te zetten. Na wat heen en weer geboor, mag het palletje weer uit het moertje van het ringetje. De bijzondere kop is zo bijzonder niet meer en komt er zelfs een beetje sullig bij te hangen als er weer gehesen moet worden. Nou ja gehesen; een hijsband spant zich om de boorbuis om deze even te liften en hem dan neer te vlijen.

Dan is alles niet meer belangrijk en alle mannen met lampjes op hun helm buigen zich nu over het gat heen, turend in de diepte. Wat is daar te zien? Is er aardolie gevonden? Stuitten wij op een vroeger metrosysteem van een onbekende onderwereld? Even overweeg ik ook af te dalen naar de straat en mee de kuil in te kijken met de camera natuurlijk. Maar dat zou teveel opschudding teweeg brengen. Slaap overmeestert mijn gevoel voor nieuwsgierigheid en ik moet de situatie met de om de kuil dringende specialisten achterlaten …

 

Natuurlijk is er geen olie gevonden. Het gat is de volgende ochtend provisorisch gesloten met een roodwit hekje er slordig bovenop. De bijzondere HTM-mast die de laatste tijd nogal vaak de publiciteit heeft gehaald (..) is ‘gewoon’ aan vervanging toe. En alle graaf-, hijs- en boorwerkzaamheden zijn in voorbereiding op de nieuwe multifunctionele HTM-mast.

, , ,

One Response to Boort HTM 's nachts naar olie?

  1. Roel Wijnants mei 14, 2011 at 9:45 am #

    Wel lastig als je een lichte slaper bent

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag