Griekenland

Laten we het over Griekenland gaan hebben. Want ‘oh oh oh’ wat zijn die dom met het geld omgesprongen zeg! Dat gaat misschien als land zelfs failliet en trekt dan de buurlanden mee.

(cynisme)

Crisis in de wereld. Omdat we ooit geld lieten dekken door goud, vervolgens het gingen opschrijven in een boekje en het in kluisen achterlieten en toen maar besloten hebben om geld niet te laten dekken door een fysiek iets maar gewoon een veldje met een waarde op een computer af en toe ff up te daten. De Centrale Banken. Geld als een soort afweging, een indexcijfer, een balans.

Geld is niets meer dan een geloof. Wij geloven erin. Wij geloven dat het werkt. Maar stel jezelf de vraag: wat is de waarde van mijn geld?

Ik zeg het je: niets. Het is een geloof. Als we morgen niet meer geloven dan zijn we arm. En gebeurt dat dan? Nogal ja. Dat is de reden van de crisis, wereldwijd.

Raaphorst, echt? Ja.

De EURO is trouwens geïnspireerd op de Griekse – jawel van Griekenland afkomstig – letter epsilon en verwijst naar de eerste letter van het woord Europa. Dat terzijde.

Amerika staat er ook hopeloos voor. Bekijk maar eens deze VPRO documentaire California dreaming. De gehele staat Californië is failliet. Met een klimaat waar wij jaloers op kunnen zijn. Het fruit groeit daar letterlijk op straat. En wordt nu geplukt door de bewoners omdat 1 op de 3 er werkeloos is. In Los Angeles leven mensen in campers. Kun jij je dat voorstellen? Denk je dat het hier wel zal overwaaien dat wij ‘slimmer’ zijn?

Ik zeg het nog maar eens: geld is een geloof. En in Amerika geloven ze er niet meer in. Ze doen wel net alsof maar da’s puur theater, zodat het niet nog verder instort allemaal.

Griekenland gaat misschien failliet. En Den Haag? Kunnen wij ons Haagse tekort van € 6.800.000,00 groot nog terugbetalen? We gaan 30% van onze buurthuizen sluiten. We bezuinigen. Meer mensen komen op straat te staan. Armoede neemt toe.

Moeten we strategische maatregelen gaan treffen? Op zeker. Want mijn dochter gaat het echt meemaken, De Dag Dat De Dollar Valt. En Griekenland? Dat is echt geen exotisch eiland.

, , , ,

One Response to Griekenland

  1. madbello mei 20, 2011 at 10:30 am #

    Is het doen scenario ook al op jouw overgeslagen? 🙂 Het is wel de keiharde werkelijkheid en als je er goed naar kijkt is het best een ziek systeem en alleen doordat een aantal lieden het geldsysteem pervers misleiden en misbruiken om er mee te gokken. Helaas zullen wij het zonder fruit moeten doen en meer met bloembollen, wat eenden vangen en vissen.

    Maar laten we wel wezen, Griekenland is het paradij op aarde voor elke ambtenaar en ZZPer, omdat niemand daar schijnt belasting te betalen. Lees maar http://goo.gl/pAhCu telegraaf.nl

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag