Controle op Haagse tramlijnen: geen pony, wel fiets

credit WestOnlineDe HTM heeft afgelopen vrijdagavond, in samenwerking met de politie en agenten van de IND (Vreemdelingenpolitie), een grootschalige controle gehouden onder reizigers van tramlijnen 9, 11, 12 en 16 gehouden. De controle werd gehouden aan de halte Wouwermanstraat.

In totaal werden 1750 reizigers gecontroleerd. De reizigers moesten zich legitimeren en een geldig vervoersbewijs kunnen overleggen. Tevens werden ze preventief gefouilleerd om bezit van verboden waar als drugs of wapens te onthullen.

Er werd verrassend genoeg geen harddrugs aangetroffen onder de reizigers. In totaal werden wel 200 bekeuringen uitgedeeld. De meeste prenten werden gegeven voor zwartrijden, het niet kunnen legitimeren, (soft)drugs bezit, openbare dronkenschap, in de tram weggooien van afval, roken in de tram en ander wangedrag. Vijf illegaal in Nederland verblijvende personen werden aangehouden. Daarnaast werd 100 maal een controlekaart van € 25 aan passagiers die geen geldig vervoersbewijs konden overhandigen, uitgereikt. De controlekaart is feitelijk een schikking die ter plekke contant betaald moet worden. Lukt dat niet, dan krijgt de passagier alsnog een boete van € 37,50.

Deze zogenaamde honderd procent-controles worden met regelmaat gehouden om het hardnekkig hoge percentage zwartrijders op deze probleemlijnen terug te dringen. Ook probeert de HTM met deze controles het tegen HTM-coltroleurs gerichte geweld, dat een zwaar gevoel van onveiligheid bij zowel de medewerkers als passagiers oproept, terug te dringen.

Pony-express

Een week geleden werd in Wales een passagier de toegang tot het openbaar vervoer ontzegd omdat hij een treinwagon wilde betreden met zijn pony. Of er in de Haagse tramlijnen ook huisdieren werden aangetroffen, is onbekend. Wel werd een passagier in de tram aangetroffen met een fiets. Die fiets had hij enkele uren voor zijn reis op straat gekocht. De man is meegenomen naar het bureau op verdenking van heling.

, , , ,

3 Responses to Controle op Haagse tramlijnen: geen pony, wel fiets

 1. Hees mei 23, 2011 at 4:42 pm #

  Gelukkig wel legaal met de fiets op Randstadrail, des avonds na zevenen en in het weekend. Voor de Haagse fietsers een uitkomst als je een keer naar Zoetermeer wilt (en het te ver vindt om dat het stuk te fietsen). Ook fijn voor Zoetermeerse fietsers maar dan andersom.

  • Raaphorst mei 23, 2011 at 4:48 pm #

   kost niets extra’s?

 2. Hees mei 23, 2011 at 5:10 pm #

  Gratuit en voor niets. Overigens is het ook toegestaan om vouwfietsen (met de nadruk op vouw) mee te nemen in het regulier HTM-tramvervoer, als is de chauffeur wel uiteindelijk de beslisser.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag