Openbare Werkplekken

spui (foto: Marco Raaphorst)

Op dit moment staat veertien procent van de kantoorruimte in Nederland leeg.

(…)

Het aantal leegstaande kantoren zal de komende jaren toenemen tot een kwart van alle kantoorruimte in 2015. Dat concludeert ABN Amro uit een onderzoek waar over het Financieele Dagblad vrijdag schrijft.

(bron)

Geen verrassend nieuws. En ondertussen zitten alle ZZP-ers die ik ken dus in cafeetjes of inderdaad thuis. Een kantoor huren is voor de meesten veel te duur. En je zit gelijk aan een contract vast. Iets vrijers is waar men behoefte aan heeft. Liefst een plek waar je collega’s ook komen, waar er goed tijdelijk samen te werken valt. Dat is deze moderne tijd. Online doe we dat allang, tijdelijk samenwerken. En dat willen we In Real Life dus ook.

Mijn voorstel: creëer Openbare Werkplekken. Eigenlijk zou elke wijk in Den Haag er tenminste een moeten hebben. Er moet een koffiehoek bij en mogelijkheid om een lunch te gebruiken. Het systeem zou door de gebruikers zelf beheerd kunnen worden. Een soort crowdsourced community-driven openbare werkplek. De financiering komt deels uit opbrengsten koffie en lunch en deels gemeentegeld. Daarnaast kunnen bedrijven en ZZP-ers de boel aanvullend financieren. Is voor hun weer goeie promotie. Met name het crowdsourced aspect zou sterk gestimuleerd moeten worden. De groep snapt hoe de dingen werken, die besturen zelf de boel en zijn daadkrachtig.

Dat er Openbare Werkplekken zullen komen, daar hoef je geen voorspellende geest voor te hebben. De vraag is: wanneer? Ik zeg: nu!

P.S. Dit plan heb ik al eerder de wereld in geholpen, o.a. via Offline070.com, maar het plan lijkt mij met de dag actueler worden. Gemeente Den Haag, leest u mee?

, , , , ,

3 Responses to Openbare Werkplekken

 1. Simon Siahaya mei 26, 2011 at 10:21 am #

  Een mooi voorbeeld komt uit Spanje: MásMás (Facebook: https://www.facebook.com/group.php?gid=182706759474). In dit geval voor jeugd, maar ook een mooi model voor iedereen die een werkplek zoekt.

  • Raaphorst mei 26, 2011 at 10:47 am #

   Mijn Spaans is… 😀 Maar het is wordt pure noodzaak dit soort projecten. Met als voordeel: community kan het zelf tegen hele lage kosten beheren. Dat is voor de eigenaar een enorm voordeel lijkt mij!

 2. Simon Siahaya mei 26, 2011 at 10:58 am #

  Haha, mijn Spaans is ook niet meer je-van-het…

  Dat de community beheert is hier zelfs een uitgangspunt. Voor eigenaar een prachtig voordeel, beter dan zorgzame krakers. 😉

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag