Facebook gezichtsherkenning, zo zet je het uit

Facebook heeft onlangs in het geniep weer eens iets nieuws toegevoegd aan de mogelijkheden op het grootste sociale netwerk van de planeet: gezichtsherkenning. Zonder dat dit aan de bijna 700 miljoen gebruikers is meegedeeld staat die functie dus gewoon AAN. Hofstijl legt uit hoe je het UIT zet.

Als je foto’s plaatst op Facebook krijg je sinds kort automatisch de namen van de mensen op de foto gesuggereerd. Of je die even wil taggen. Aan de mensen die zo getagged worden wordt niets gevraagd. Gevalletje inbreuk in het privédomein lijkt ons. Omdat de instellingen van Facebook niet echt klaar als een klontje of makkelijk te vinden zijn leggen we één en ander even stapsgewijs uit.

Hoe zet ik gezichtsherkenning op Facebook uit?

  • Ga op Facebook rechtsboven naar Account > Privacy Instellingen.
  • Op die pagina ga je naar Instellingen aanpassen dat zich midden onderaan de pagina bevindt, boven het rode verkeersbordje met Block lists.
  • Ga op deze pagina naar het tweede rijtje instellingen geheten Dingen die anderen delen, en klik bij Stel foto’s van mij voor aan vrienden op Instellingen Aanpassen.
  • Hier verandert u Ingeschakeld in Uitgeschakeld.

Indien u uw Facebook in het Engels beheert lees dan de vette woorden aldus:
Account > Privacy Settings > Customize Settings > Things others share > Edit settings > Suggest photos of me to my friends > Edit settings > Enabled > Disabled.

Zo, u bent weer veilig. Of toch niet… Ook al staat de functionaliteit nu uitgeschakeld, het gezichtsherkenningsalgoritme doet op de achtergrond natuurlijk nog steeds zijn werk, we zien het alleen niet meer. Wat Facebook met al die informatie doet mag u zelf invullen.

Autoriteiten in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Ierland, maar ook op EU-niveau bestuderen de eventuele privacy-schending.

Julian Assange noemde Facebook eens de natste droom van alle geheime diensten.

, , , , , , , , , ,

5 Responses to Facebook gezichtsherkenning, zo zet je het uit

  1. Raaphorst juni 9, 2011 at 3:53 pm #

    Flickr doet al jaren hetzelfde. Alleen kun je het daar volgens mij niet automatisch uitzetten. Wel kun je de facetag verwijderen.

    • Maup juni 9, 2011 at 4:02 pm #

      Nee hoor, Flickr herkent en suggereert geen mensen, dat moet je zelf doen. Om op Flickr niet te worden getagd door anderen kun je dat uitzetten via: You / Your Account / Privacy & Permissions / Who can add you to a photo? / edit / Only you

      • Raaphorst juni 9, 2011 at 4:21 pm #

        aha! goed! wist ik niet 😀

  2. Michel ten Hoove juni 9, 2011 at 9:15 pm #

    De natste droom van alle geheime diensten? Ging er ook niet een onbevestigd, weillicht totaal uit de lucht gegrepen gerucht dat de CIA grootaandeelhouder is van Facebook? You’re being watched. 🙂

    • Maup juni 9, 2011 at 9:24 pm #

      Of de CIA geldelijk en materieel aandeelhouder is van Facebook weet ik niet maar het lijkt me onmiskenbaar dat beide organisaties elkaar op allerlei niveaus inmiddels zullen kennen.

      Wat Assange beweerde slaat daar eigenlijk niet op. Hij sprak over de vrijwilligheid van honderden miljoenen mensen om allerlei data, die diezelfde mensen tot voor kort als uiterst privé zouden hebben beschouwd, vrij te geven voor het grote on-line gemak, die beleving die internetverbondenheid is gaan heten. Een sociaal verslavende nieuwe e-socio.

      Als je boodschappenlijstjes gaat delen is het tenslotte heel handig als je lokale supermarkt je op een aanbieding wijst die binnen jouw eetgewoonten past.

      ~ik kijk nu cynisch~

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag